Rune & Bergin ja Arkkitehdit Davidsson Tarkelan konseptin pohjalta suunniteltu Aukio tuo luonnon keskelle lentokenttää

Lähtökohta

Rune & Berg Design osallistui vuonna 2017 yhdessä Arkkitehdit Davidsson Tarkelan kanssa Finavian kutsukilpailuun, jossa etsittiin lentokentän matkustajakokemukselle uutta konseptia. Kilpailun tarkoitus oli kartoittaa matkustajapolun kehittämismahdollisuuksia ja etsiä ideoita rakenteilla olevien NON-Schengen terminaalilaajennuksien aula- ja käytäväalueille.

Mitä tehtiin?

When A Piece of Wild Turns into Peace of Mind -slogania kantaneen konseptin ytimessä oli halu tarjota mieleenpainuva hetki suomalaisessa metsässä – myös niille matkustajille, jotka eivät maastamme lentokentän lisäksi muuta näe.

Suomalaista metsää lähestyttiin sen synnyttämän aistikokemuksen kautta. Esimerkiksi Suomen kansallissäveltäjälle Sibeliukselle metsä oli inspiraation ja luovuuden lähde, jonka hiljaisuuden keskellä hänen luomisprosessinsa pääsi valloilleen. Taiteilijan metsäsuhteen innoittamana palvelupolun kantavaksi teemaksi valittiin suomalainen luonto ja sen aikaansaamat kokonaisvaltaiset aistikokemukset.

Kilpailutyö sisälsi vahvan kokonaiskonseptin, jonka avulla Finavian brändi ja sen arvot tuodaan elämyksellisenä ja taianomaisena toimintana kohtaamiseen asiakkaan kanssa. Konsepti suunniteltiin palvelemaan Finavian neljää asiakassegmenttiä (Safety Seeker, Habitual Traveler, Fast and Efficient, Enjoyment Seeker).

Kokemuksen fyysinen ydin on kilpailuvaiheessa Metsäaukioksi nimetty keskusaukio, jolla matkustaja pääsee osaksi suomalaista luontoa ja sen taikaa. Lähtevällä matkustajalla on kevyt ja virkistäytynyt olo. Miellyttävä kokemus kannustaa valitsemaan Finavian osaksi seuraavaakin matkaa.

Kilpailukonseptissa kokemuksen piiriin tuotiin myös Finavian henkilökunta. Finavian asiakaslupaus on Smooth travelling. Lupauksesta jatkojalostettiin Finavian henkilökunnalle arvonimi Smooth Travel Ambassador, jotta jokainen työntekijä oivaltaisi olevansa keskeinen osa asiakaspalveluketjua, ja siten mukana luomassa Finavia-kokemusta asiakkaalle. Smooth Travel Ambassador -nimikkeellä viestitään työntekijöille, että myös heidän kokemuksellaan on merkitystä. Vasta kun työntekijä löytää omaan työpäiväänsä merkitystä, on hänen mahdollista vastata ikimuistoisesti ja innovatiivisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin.

Lopputulos: lentoaseman uusi sydän on konseptuaalisesti ja esitysteknisesti ainutlaatuinen kokonaisuus

Helsinki-Vantaan lentokentän laajennusosan keskusaukio avattiin tammikuussa 2019. Rune & Berg Designin ja Arkkitehdit Davidsson Tarkelan konseptin pohjalta suunnitellulla Aukiolla matkustaja pääsee osaksi metsämaisemaa 360-asteisen medianäyttämön sekä kaikki aistit huomioivan asiakaskokemuksen kautta.

Kaukoliikenteen matkustajat astuvat jatkossa turvatarkastuksesta keskelle kokonaisvaltaista luontokokemusta: kolmionmuotoista keskusaukiota kiertää panoraamamainen medianäyttämö, jolla voi vuorotellen ihailla muun muassa leiskuvia revontulia, huojuvaa havumetsää ja vaihtuvia vuodenaikoja. Lähes 500 näytön toistamia visuaalisia maisemia täydentää metsän maastonmuotoja mukailevat kalusteet ja tilaan suunniteltu ainutlaatuinen äänimaailma.

Aukio oli ehdolla vuoden 2019 Kehäkukka-palkinnon saajaksi. Vantaan kaupungin myöntämä palkinto myönnetään laadukkaalle ja kekseliäälle arkkitehtuurikohteelle tai -teolle. 

Aukion suunnitteluun osallistui myös Helsinki-Vantaan uuden laajennusosan suunnitellut PES Arkkitehdit.

Kuva: Kari Palsila
Kuva: Pasi Salminen
Kuva: Kari Palsila
Aukiota kiertävät näytöt muodostavat panoramamaiseman ja kiehtovan näyteikkunan suomalaiseen luontoon.
Kuva: Pasi Salminen
Edellinen referenssi
Seuraava referenssi