Aula-työkoti

Luovuutta pursuava Studio Aula mahdollistaa kehitysvammaisten ihmisten taidetoimintaa

Sörnäisten Rantatielle alkuvuodesta 2022 avattu taide- ja käsityötoimintaan keskittyvä Studio Aula on osa Aula-työkodin toimintaa. Sörnäisten Rantatien tiloissa toimii myös asiakkaiden pyörittämä lounasravintola Deko sekä Putiikki, jossa myydään Studio Aulassa tuotettuja teoksia ja tekstiilejä. Tunnelma on rauhoittava: tilassa vuorottelevat valkoinen ja pastellin sävyt, siirtäen huomion asiakkaiden taide- ja käsitöihin. Monipuolinen, eri tyyppisille asiakasryhmille suunniteltu kalustus ja kestävät materiaalivalinnat takaavat tilan toimivuuden moneen maalaamisesta rauhalliseen yhdessä oleiluun.

Merkityksellistä työ- ja harrastustoimintaa tukeva tila

Aula-työkoti on yhteiskunnallinen toimija, joka tukee kehitysvammaisia ja muita erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä oman elämän toteuttamisessa. Aulassa asiakkaita tuetaan löytämään oma yksilöllinen polku työelämään. Projektin tavoitteena oli luoda toimiva ja visuaalisesti kiinnostava tila sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

Projektia ohjaavia design drivereita olivat:

  • toimiva ja visuaalisesti kiinnostava tila
  • tilaa asiakkaiden taiteelle ja käsitöille
  • tasavertainen ja rauhoittava kokemus erilaisille asiakkaille

Rune & Berg Designilla oli suuri ilo olla mukana toteuttamassa Studio Aulaa, pursuavan luovuuden tilaa. Vastasimme projektin sisustusarkkitehtisuunnittelusta eli irtokaluste- ja materiaalimäärityksistä Studio Aulan asiakkaiden taidepainotteisiin työ-, tauko- ja sosiaalitiloihin sekä kaikille avoimiin myymälä Dekoon, lounasravintolaan ja loungeen.

Tilaa taiteelle

Yksi suunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia oli taidetyöskentelyn huomioiminen eri tilojen kalustuksessa ja materiaaleissa. Studio Aulassa on tekstiilipaja, missä kudotaan kangaspuilla, painetaan kankaita, ommellaan, neulotaan ja virkataan. Taidepajan puolella puolestaan maalataan ja piirretään. Kaikki Studio Aulaan valitut pinnat ja materiaalit kestävät maaleja ja värejä, ja ovat helposti puhdistettavia sekä sävymaailmaltaan anteeksiantavia.

Studio Aulan tilat toimivat myös studiossa tuotetun taiteen ja käsityön näyttelytilana, joten tilat haluttiin jättää riittävän neutraaliksi antaen tilaa itse taiteelle. Tiloihin toteutettiin näyttelyitä ajatellen kahdenlaista pintaa: pintoja, joita asiakkaat kuvittavat itse sekä pintoja, joihin töitä voidaan asettaa näytteille.

Ratkaisuja erilaisten asiakkaiden tarpeisiin

Aula-työkodin asiakkaisiin kuuluu hyvin eri kokoisia ja eri tavoin kehitysvammaisia ihmisiä. Osa asiakkaista on myös aistiherkkiä. Jotta erilaisten ihmisten on miellyttävää käyttää kalusteita, kiinnitettiin erityistä huomiota niiden  kestäyyteen, ergonomiaan ja säädettävyyteen. Esimerkiksi työpöytiä löytyy eri korkeuksilla, niin seisoma- kuin istumatyöhön, ja työtuolit ovat monipuolisesti säädettäviä.

Myös Studio Aulan väripsykologiaan pohjautuvassa värimaailmassa huomioitiin käyttäjäkunta. Tiloihin valittiin tarkoituksella rauhoittavia pastellisia sävyjä, jotka sopivat hyvin myös esimerkiksi autismin kirjon asiakkaille. Hempeästä sävymaailmasta löytyy kuitenkin riittävästi kontrastia, jotta se on helposti hahmotettava myös näkörajoitteisille asiakkaille.

Aulalle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki.

Tutustu muihin samankaltaisiin projekteihin

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä!