Sponda Kaivokatu 8

Citycenterin ylin kerros koki muodonmuutoksen

Vuonna 1967 valmistuneen ikonisen Citycenterin 8. kerros muokattiin moderniksi toimistoympäristöksi, jonka sijainti sekä huippuunsa hiottu toiminnallisuus ja pieteetillä viimeistellyt yksityiskohdat tekevät siitä ainutlaatuisen. Sisääntulosta tilat avautuvat myös vierailijoille avoimeen working cafeen ja sisäisiin yhteistyön tiloihin, jatkuen monimuotoisiin työnteon tiloihin syvemmälle toimistoon kuljettaessa. Alkuperäisestä arkkitehtuurista säilytetyt upeat pintamateriaalit, kuten musta marmori ja tiikkipuu yhdistettynä aikaa kestävään tammiparkettiin ja seesteiseen sävymaailmaan luovat vaikuttavan, mutta hillityn tunnelman uudistuneissa tiloissa. Avarat ikkunat ja toimiston harmoninen näkymä kehystävät Töölönlahden ja Rautatientorin yli avautuvia maisemia. Laadukkaan kokemuksen viimeistelee alakerrasta löytyvä kauppakeskus ravintoloineen ja ostosmahdollisuuksineen.

Laadukas toimisto suunniteltiin yhdessä kiinteistön omistajan kanssa

Tämän lähemmäs ydinkeskustaa ei enää pääse. Aivan Rautatientorin kupeessa sijaitsevan Citycenterin toimistotilat käsittävät kolme rakennusta: Kaivokatu 8, Saarisen talo ja Torni. Lähdimme uudistamaan Kaivokatu 8 eli varsinaisen Citycenterin ylintä kerrosta yhdessä kohteen omistajan Spondan kanssa.  Viljo Revellin ja Heikki Castrénin suunnittelemaan 1960-luvun rakennustaiteen helmeen luotiin sen parhaita piirteitä kunnioittava korkeatasoinen työympäristö. Tilat avarrettiin huonetoimistosta avoimeksi, monipuoliseksi työympäristöksi ainutlaatuista arkkitehtuuria kunnioittaen. “Tavoitteena oli suunnitella erittäin laadukas toimistotila, joka tekee vaikutuksen myös kansainvälisiin vieraisiin – soljuvaa tilaa, jossa näkymällä on merkitystä”, projektin johtava suunnittelija Jenni Herkama kertoo. “Pyrimme luomaan laadukkaan, miellyttävän ja palauttavan työpäiväkokemuksen”, sisustusarkkitehti Aino Keto täydentää.

Citycenterin suunnittelua ohjasivat yhdessä Spondan kanssa määritellyt design driverit:

  • moderni toimisto, joka taipuu erilaisiin käyttötarkoituksiin
  • laadukas tunnelma, joka vetoaa myös kansainvälisiin sidosryhmiin
  • tilan ainutlaatuisuuden korostaminen kunnioittaen alkuperäisiä ratkaisuja

Rune & Berg Design vastasi kohteen sisustusarkkitehtisuunnittelusta, kiintokalustesuunnittelusta ja graafisen ilmeen ideoista sekä visualisoinneista  markkinointimateriaaleja varten. Kohteen suunnittelussa huomioitiin WELL- ja BREEAM-sertifioinnit. “Vastasimme tilaohjelmasta eli sen määrittelystä, millaisista tiloista moderni toimisto koostuu sekä estetiikasta, materiaalivalinnoista ja yksityiskohtien suunnittelusta”, Jenni listaa.

Uniikki tila yksityiskohtia myöten

Reilu 2000-neliöisen toimistokerroksen jokainen detalji on harkittu ja monipuoliseen käyttöön soveltuvaa. Arkkitehtonisesti suurin muutos saatiin aikaan avaamalla tilaa niin, että näkymät pääsevät oikeuksiinsa. Rautatientorin puoleinen alue on suunniteltu käytettäväksi yhdessä asiakkaiden kanssa. Sen saa rajattua muusta tilasta lasiseinän ja kulunvalvottujen ovien avulla. Tilojen väliin jää pyöreälinjainen vastaanottotiski, joka jatkuu kahvilatiskinä työskentelykahvilan puolelle. Toisesta päästä löytyy pieni valmistuskeittiö, joka mahdollistaa myös vaativammat tarjoilut. “Kohde suunniteltiin niin, että se palvelisi hyvin kaikkea, mitä työpäivän aikana tehdään. Pohdimme eri käyttäjien tarpeita ja työpäivän kulkua”, Aino kertoo.

Uniikin tilasta tekevät myös sen aikakauden henki ja viimeistellyt ratkaisut. “Kunniotimme suunnitteluvalinnoissa 1960-lukulaisen mestariteoksen ratkaisuja ja samalla toimme sen nykyaikaan”, Jenni kuvailee. Esimerkiksi ikkunat on peruskorjattu ja ilmastointi uusittu, mutta tekniikka on piilossa ikkunapenkeissä, jolloin itse tila pääsee oikeuksiinsa. Materiaalien yhtymäkohdissa on puolestaan käytetty aikakaudelle tyypillistä messinkilistaa. Lopputuloksena on poikkeuksellisen laadukkaan oloinen toimisto.  “Kun hissien ovat aukeaa ja astut tilaan, syntyy kokemus huippulaadusta, paikasta, jossa maailmanluokan osaajat työskentelevät”, Jenni summaa.

Haluatko lukea lisää?

Citycenter uudistuu vahvasti myös muiden kerrosten osalta.
Tutustu Helsingin Sanomien artikkeliin.

Tutustu muihin samankaltaisiin projekteihin

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä!