Unity Technologies Finland

Helsingin toimistoa laajennettiin ja päivitettiin hybridiaikaan

Kansainvälisen ohjelmistoyritys Unityn Helsingin toimisto sijaitsee ydinkeskustassa Makkaratalon 6. ja 7. kerroksessa. Unityn muiden suurkaupunkien toimipisteisiin verrattuna Helsinki on kuin idyllinen kylä, jossa kaikki on lähellä luonnon helmassa. Henkilöstön kasvuvauhti on kuitenkin ollut myös Helsingissä hurjaa, ja samalla työ jakautuu entistä useammin läsnä- ja etätyön välille. Helsingin toimistosta muovattiin kasvutarpeisiin ja hybridiaikaan sopiva kokonaisuus Unityn Workplace 2.0 playbookin tilatyyppeihin pohjautuen, Helsingin toimistolle ominaista luontoyhteyttä unohtamatta.

Lähtökohtana rohkeus ja paikallisuus

Projektin tavoitteena oli parantaa Helsingin toimiston toiminnallisuutta ja siten vastata paremmin kasvavan organisaation ja muuttuneen työn tarpeisiin. Muutos toteutettiin kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä, ja se koski hieman yli 3000 neliön kokoista nykytilaa ja 1100 neliön lisäosaa. Vaikka suunnittelu toteutettiin nykyisiin tiloihin, oli lähtökohtana rohkeus: “Unityn arvomaailmaan kuuluu tehdä täysillä ja rohkeasti. Tässä kohteessa rohkeus näkyy värien ja materiaalien käytössä ja modernia monipaikkaista työskentelyä tukevissa tilanjakoajatuksissa”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska taustoittaa.

”Täällä tehty työ poikkeaa huomattavasti muiden toimistojemme työstä. Täällä keskitytään ohjelmointiin, ja tiimit työskentelevät yhdessä sekä työpisteillä että yhteistyön tiloissa.  Hankkeen myötä työtiloista tuli kutsuvampia ja eloisampia. Lisäksi toimme tilaan virallisten kokoushuoneiden sijaan ajatushautomoiden tyyppisiä joustavia yhteistyön tiloja,” Unityn Manager of Global Environments Tara Oberoi selittää.

Suunnittelua ohjaavat tekijät määriteltiin yhdessä unitylaisten kanssa:

  • toimiva – käytännöllinen ja joustava
  • inspiroiva – premium mutta kotoisa
  • yhteistyötä tukeva – yhteistyön tilat ja muiden kohtaaminen
  • kestävä – vastuulliset suunnitteluvalinnat ja luontoyhteys

Rune & Berg Design vastasi Helsingin toimiston sisustusarkkitehtuurista ja graafisesta tilailmeestä sekä kohteeseen sopivien taidevalintojen kuratoinnista. Suunnittelimme lisäksi asiakkaalle väistötilat remontin ajaksi samaan kiinteistöön. “Aiemmin jokainen Unityn toimisto näytti samanlaiselta ympäri maailman, mutta nykyään tuodaan paikallisuutta esiin. Toiveena oli, että kun joku tulee esimerkiksi Montrealista Helsinkiin, hän tajuaa heti, missä on. Niinpä tilan tunnelmaa suomalaistettiin, raikastettiin ja pehmennettiin ja kantavaksi teemaksi nostettiin kaupunkimetsä Helsingissä”, Riina kuvailee suunnittelun lähtökohtia.

“Ihailemme suuresti sitoutumistanne koko suunnitteluprosessiin alusta loppuun asti, ja arvostamme kokonaisvaltaista lähestymistapaaanne. Tiiminne pätevyys suunnittelijoina on ilmeistä, ja yhteistyö oli saumatonta – kokemus, josta todella nautimme,”Tara kuvaa työskentelyä Rune & Berg Designin kanssa.

Hybridiympäristö, jossa kohtaamiset ja kaupunkiluonto inspiroivat

Suurin muutos Helsingin toimistolla toteutettiin paitsi uusitussa talotekniikassa ja valaistuksessa myös tilojen toiminnallisuudessa ja erilaisten tilojen painotuksissa. Toimistolta löytyvät edelleen tiimien kotipesät ja ergonomisia työpisteitä koodaamiseen, mutta samalla tilojen painotusta siirrettiin entistä enemmän muiden unitylaisten kohtaamiseen: 6. kerrokseen muodostettiin laaja social hub, neuvottelutiloja monipuolistettiin ja esimerkiksi työkahvilan neliömäärä tuplattiin. “Tutkimme eri tilatyyppien tarvetta haastattelemalla ja havainnoimalla unitylaisten työn tekemistä. Tärkeää oli huomioida myös Unityn globaalius – on tiimejä, joissa kaikki eivät istu Suomessa”, Riina kertoo.

Tiloissa on läsnä myös entistä rohkeampi ja suomalaisempi tunnelma, joka rakentuu esimerkiksi kalustuksen, graafisten elementtien ja kuratoitujen taideteosten avulla. Lähes kaikki hankitut kalusteet ovat kotimaisia, ja ympäristöystävällisyys oli isona kriteerinä sisustusvalintoja tehdessä. Muun muassa lattiamateriaaleja vertailtaessa valittiin vaihtoehto, joka ei ollut vain toiminnallisesti hyvä, vaan myös ekologisesti paras. Materiaaleiltaan rohkeat graafiset yksityiskohdat jatkavat helsinkiläisen kaupunkiluonnon esiin tuomista: neuvotteluhuoneiden nimissä ja ikoneissa näkyvät helsinkiläisille tutut eläimet ja kasvit, kuten citykani ja kielo, ja neuvotteluhuoneiden lasiseiniä koristaa Helsingin horisontti tunnistettavine maamerkkeineen. “Makkaratalon kapeista nauhaikkunoista näkee kaikki Helsingin merkittävät maamerkit Tuomiokirkosta Rautatientorin Lyhdynkantaja-patsaisiin ja Olympiastadionin torniin”, graafisesta tila- ja opastekonseptista sekä taiteen kuratoinnista vastannut AD Riikka Kuukka kertoo.

“Helsingin toimisto on todella vaikuttava – lopputulos ylitti odotuksemme. Uusittu toimisto on esteettisesti upea ja siellä on entistä mukavampi työskennellä. Tila on uniikki eikä näytä tavalliselta toimistolta. Emme voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen,” Tara kuvailee.

Taide tarjoaa hengähdyshetken

Paikallisuus näkyy myös kohteeseen valituissa taideteoksissa, jotka ovat pääosin helsinkiläisten nousevien taiteilijoiden teoksia ja lisäävät toimiston vetovoimaa inspiroivana paikkana hektisten etätyöpäivien vastapainoksi. “Unityllä on todella ymmärretty taiteen merkitys työntekijöiden hyvinvoinnin tukemisessa. He satsaavat siihen kaikissa toimipisteissä ympäri maailmaa. Helsinkiin valittujen töiden materiaalit, värit ja sanoma tukevat luonto keskellä Helsinkiä -kokonaiskonseptia”, Riikka avaa. “Tarkoituksena oli, että ihmisillä olisi mahdollisimman hyvä olla toimistolla. Katsomalla ikkunasta ulos tai tarkastelemalla teoksia he saavat hetken levähdystauon työpäivän aikana”, Riina jatkaa.

Unitylaiset saivat äänestää suosikkejaan Rune & Berg Designin ehdottamista monipuolisista teoksista. Helsingin toimistoon valittiin muun muassa mielikuvituksellisia veistoksia Tori-nimiseen työkahvilaan, Jenni Ropen mobile kaksi kerrosta yhdistävään sisäportaaseen ja tekstiilitaidetta kirjastoon täydellisen hiljaisuuden luomiseksi. ”Taiteen ja graafisten elementtien yhdistelmä on huikea ja kuratointi erittäin onnistunut. Toimisto on täysin omanlaisensa, mikä kuvastaa hyvin Helsingin tiimiä ja yrityskulttuuriamme, jossa annetaan tilaa paikallisuudelle,” Tara lisää.

“Kokonaisuutena Helsingin uusittu toimisto on raikas, toimiva ja entistä kodinomaisempi – siellä on ihmisen hyvä olla ja kokea yhdessä”, Riina summaa.  Käyttäjät ovat samaa mieltä: ”Kaikki olivat innoissaan päästessään näkemään Helsingin toimiston muodonmuutoksen – miten pienillä muutoksilla saadaan aikaan näin vaikuttava lopputulos. Uskon kaikkien innostuvan uudesta toimistosta, tähän mennessä palaute on ollut pelkästään hyvää,” Tara kertoo.