Herttoniemen kirjasto

Uudenlainen palvelukokonaisuus yhdistää nuorisotilan ja kirjaston

Herttoniemen kirjaston energiset värit, kiinnostava taide ja monipuoliset tilat kutsuvat tutkailemaan tarjontaa lähemmin. Tuhatneliöisessä monitoimitilassa on paljon muutakin kuin perinteisiä kirjastopalveluja: saman katon alla sijaitsevat myös nuorisotila sekä erityyppisiä yhteiskäyttöisiä tiloja, kuten studio, teatterisali ja hiljainen työskentelytila. Paikallisten näköisessä kirjastossa kukin tila on kuin oma tarinansa, josta löytyy uutta tutkittavaa jokaiselle käynnille. Kantavana ajatuksena on ollut myös tasavertaisuus: tänne on niin nuorten, lähialueen asukkaiden kuin kirjaston työntekijöiden helppo tulla. Jokainen löytää kirjastosta itselleen ja omaan tarpeeseensa sopivan tilan aina rauhallisista satuhetkistä itsenäiseen työskentelyyn ja eläväisiin tapahtumiin.

Konsepti, joka muuttaa käsityksen kirjastoista

Helmet-kirjastoverkkoon kuuluva Herttoniemen kirjasto ja Herttoniemen nuorisotalot muuttivat uusiin tiloihin lähipalvelukeskus Hertsiin toukokuussa 2020. Helsingin ja Espoon kaupungit ovat siirtäneet myös muita kirjastoja kauppakeskuksiin, jotta niihin pääsisi helpommin ja ne olisivat tiiviimpi osa lähialueen asukkaiden elämää. Herttoniemen kirjaston paikan muutoksen yhteydessä lähdettiin muuttamaan myös käsitystä kirjastoista. Tavoitteena oli luoda uudenlainen itähelsinkiläistä paikalliskulttuuria tukeva palvelukokonaisuus, jossa yhdistyvät kirjasto ja nuorisotila. Työntekijät puolestaan halusivat rauhallisempia, palautumista tukevia työskentelytiloja.

Kirjaston suunnittelua ohjasivat seuraavat design driverit:

  • uudenlainen palvelukokonaisuus
  • paikalliskulttuuria tukeva
  • rohkea ja mukaansa tempaava

Rune & Berg Design vastasi Herttoniemen kirjaston konseptoinnista sekä sisustusarkkitehti- ja graafisesta suunnittelusta. Käyttäjien tarpeet ja asiointipolut ohjasivat vahvasti suunnittelua: projekti sisälsi palvelumuotoilullisia työpajoja, kyselyitä ja kuusi kohdekäyntiä muissa kirjastoissa toimivien ratkaisuiden löytämiseksi. Projektiin osallistuivat paitsi kirjaston henkilökunta, myös eri-ikäiset kirjaston asiakkaat ja nuorisotiloissa aikaa viettävät nuoret. Työpajoihin osallistuneet käyttäjät peräänkuuluttivat rohkeaa, mukaansa tempaavaa tunnelmaa ja värimaailmaa. ”Ilman käyttäjien tarpeiden ymmärtämistä ei näin rohkean värikkääseen ilmeeseen olisi lähdetty”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu kertoo.

Inspiraationa kirjojen tarinat ja niiden herättämät tunteet

Uudistettu Herttoniemen kirjasto valloittaa vahvoilla väreillä ja satumaisella tunnelmalla. Heti ovista sisään astuessa tuntuu kuin astuisit toiseen maailmaan ja uuteen tarinaan jokaisen tilan myötä. Inspiraationa toimivatkin kirjojen tarinoiden ja tunteiden herättäminen eloon tilallisen kokemuksen avulla. Satumaista tunnelmaa luo eritoten taide, jota tuotiin kirjastoon monella eri tapaa: kirjastosali on asukkaiden taidenäyttelytila ja nuorten olohuonetta koristavat heidän tekemänsä taideteokset. Kaiken kruunaa HAMin taidemuseon Lasse Juutin teokset suuren kirjastosalin seinillä.

”Paikalliset toivoivat kirjaston ilmeeseen enemmän ’sambaa, rumbaa ja värejä’. Niinpä uusi kirjasto on vahva väripläjäys, joka jättää muistijäljen. Toivoisin, että se tuottaa käyttäjilleen tunteen, ettei heidän tarvitse pysyä tietyissä rajoissa – oli kyse taiteesta, musiikista tai ylipäätään kulttuurista”, projektin sisustusarkkitehti Johanna Happonen kertoo.

Paljon muutakin kuin perinteinen kirjasto

Herttoniemen kirjasto on ennemminkin paikallisen kulttuurin keskittymä kuin perinteinen kirjasto. Aukioloaikaa ja kirjaston palveluita laajennettiin ja sitä pääsee käyttämään myös omatoimisesti. Se toimii lisäksi erinäisten tapahtumien ja taidenäyttelyiden pitopaikkana. ”Hertsin kirjaston inspiraatio ja toiminnallisuus on luotu paikallisia kuunnellen. Se on heidän näköisensä, laajempia vapaa-ajan palveluita tarjoava paikka. On aina hienoa, jos pääsee vaikuttamaan ihmisten elämään laajemminkin”, Johanna iloitsee.

Palveluiden lisäksi Hertsistä löytyy laaja kirjo erilaisia tiloja: henkilökunnalle luotiin toimisto- ja taukotilat, kaupunkilaisia palvelevat inspiroiva kirjastosali lukusuosituksineen ja omatoimikäyttöinen hiljainen työskentelytila. Erityisinä vetonauloina toimivat musiikkistudio sekä lasten oma Satukattila, jossa perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan tarinoiden ihmeelliseen maailmaan. Lähialueen nuorten käytössä ovat nuorisotilan yhteinen oleskelu- ja työskentelytila, yhteiskäyttöinen keittiö sekä viihde- ja liikuntatilat.

Uudistettu Herttoniemen kirjasto on eläväinen itähelsinkiläinen kohtaamispaikka, jossa jokainen tila on oma maailmansa. Kirjaston asiakkaat, työntekijät ja nuoret pääsevät nauttimaan taiteesta, tapahtumista ja lukemisesta kukin tavallaan, tarinallisessa ja ajatuksia herättävässä ympäristössä. Avajaisissa 81 prosenttia 319 palautteen antajasta koki uuden kirjaston ja nuorisotilan tekevän Herttoniemestä entistä vetovoimaisemman asuinalueen.