Jätkäsaaren kirjasto

Uusi lasten ja perheiden kirjasto hurmaa leikkisyydellään

Jätkäsaaren kirjasto palvelee 1930-luvulla rakennetussa punatiilisessä Huutokonttorin kiinteistössä. Uudessa kirjastossa Eric Carlen Pikku toukka paksulaisen tarina kohtaa Henri Matissen taiteelle tyypilliset kiinnostavat muodot ja värit. Lapsen näkökulmasta suunniteltu tila on mielenkiintoinen ja yllättävä heti sisälle astuttaessa. Katse hakeutuu ensimmäisenä lasten ja aikuisten lukusuosituksiin, joiden lomassa katosta kurkkaava pikkutoukka tervehtii kirjastoon saapuvia. Peremmälle jatkettaessa erilaiset alueet kutsuvat leikkimään, lukemaan ja löhöilemään perheen ja kavereiden kanssa. Sieltä täältä löytyvät pesämäiset piilopaikat tuottavat löytämisen riemua.

Olohuone ja kohtaamispaikka perheille

Jätkäsaaren uusi noin 300-neliöinen kirjasto avautui Huutokonttorin toiseen kerrokseen alkuvuodesta 2022. Tavoitteena oli suunnitella yllätyksellinen ja leikkisä kirjasto, jossa lasten näkökulma ja mittakaava on otettu huomioon. “Idea kirjastoon lähti alueen asukkaiden toiveista: haluttiin lapsille ja perheille sopiva paikka, jossa on värejä sekä lukunurkkauksia ja piiloja, jonne voi käpertyä lukemaan – jotain persoonallisempaa ja uudelle rakentuvalle alueelle sopivaa”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu kertoo. “Tavoitteena oli saada kompakti tila toimivaksi. Tärkeää oli leikillisyys – viesti siitä, että kirjasto on lapsille tarkoitettu ja lapsenmielinen paikka, mikä toteutui hyvin”, Jätkäsaaren kirjaston palvelupäällikkö Lasse Pekkarinen taustoittaa. “Aiemmin tekeminen ja tila eivät tukeneet toisiaan. Halusimme toimivan ja viihtyisän lasten kirjaston”, erikoiskirjastovirkailija Riikka Penttilä täydentää.

Kirjaston suunnittelua ohjasivat yhdessä muodostetut design driverit:

  • yllätyksellinen ja houkutteleva
  • hauska ja leikkisä
  • pehmeä ja lämmin
  • yhteisöllinen ja kodikas

Rune & Berg Design vastasi kirjaston ilmeen konseptoinnista sekä tila- ja kalustesuunnittelusta yhdessä asiakkaan projektiryhmän kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin kirjaston henkilökunnan aiemmin vuonna 2021 toteuttaman asukaskyselyn tuloksia. Asukkaat peräänkuuluttivat kutsuvaa, lapsia ja perheitä varten tehtyä kirjastoa. He toivoivat rauhallista tilaa, josta löytyy löhöily- ja makoilupaikkoja yksin ja yhdessä lukemiseen ja oleiluun. “Suunnitelmat kehittyivät muotoon, jota emme tulleet edes ajatelleeksi. Teiltä tuli luova näkemys, ja prosessi oli tosi hyvä,” Riikka kehuu.

Löytämisen iloa ja yhteisiä oivalluksia

Uusitussa kirjastossa kullakin toiminnolla on selkeä oma paikkansa, mutta se taipuu hyvin myös esimerkiksi useiden koululaisryhmien samanaikaiseen käyttöön. “Tilan monipuolista käyttöä tukee muun muassa lava, joka toimii arkisin satupaikkana ja tarpeen tullen myös esiintymislavana”, Sara kertoo. Kokemus on aina käyttäjänsä näköinen, ja tila tarjoaa uutta tutkittavaa jokaisella käynnillä.  “Täältä löytyy yllättäviä soppeja ja kaikkea jänniä virikkeitä, joista voi saada ajatuksia ja keskustella yhdessä lapsen kanssa”, Sara kuvailee. “Koko kirjasto on kuin oivalluttava kokemusmatka. Lapsi minussa rakastaa toukan tarinaa, jonka ympärille kokemus on rakennettu”, Rune & Berg Designin asiakkuusvastaava Raija Mattila ihastelee lopputulosta.

Lapsia varten suunnitellun kirjaston sävymaailma ja tilan monikäyttöisyys keräävät kehuja. Tilan onnistumisesta kertoo myös se, että suosikkikohtaa on vaikea valita.  “Sävymaailmasta tulee hyvä fiilis, ja erilaiset leikkisät yksityiskohdat, kuten toukan pää, pääsevät värien kautta paremmin esiin. Suosikkini on sisääntulosta avautuva yleisnäkymä”, Lasse kuvailee lopputulosta. “Tykkään todella paljon värimaailmasta, se tukee mukavan tunnelman syntymistä. Hyvä, ettemme menneet kirjavilla perusväreillä. Asiakkaatkin ovat sanoneet, että kirjastossa on rauhallinen olo, eikä se ole kolkko kuten aikaisemmin. Lempikohtani on varmaan lava, jota käytän paljon lasten kanssa, se oli hyvä oivallus”, Riikka jatkaa.

Uusittu kirjasto on voittanut myös käyttäjät puolelleen. “Ollaan saatu pääasiassa todella myönteistä palautetta. Ihmiset ovat tosi hämmästyneitä ja ilahtuneita. Nytkin on tullut päiväkotiryhmiä muualta meille kevätretkelle ja reaktio ovella on “miten tää voi olla näin ihana ja onks tää kokonaan lapsille”. Lapset innostuvat heti ja rupeavat tutkimaan mitä kaikkea tilassa on. Pienimmätkin lapset tunnistavat sen, että tila on heille tarkoitettu ja etsivät koloja, joissa oleilla”, Riikka summaa.

Haluatko uppoutua syvemmälle kirjastojen maailmaan?

Tutustu suunnittelemaamme Herttoniemen kirjastoon.