Rettig Group

Suomalaisen perheyhtiön pääkonttori on vaikuttava käyntikortti, jossa yhdistyvät historia ja tulevaisuus

Sijoitusyhtiö Rettig Group Oy Ab:n pääkonttori sijaitsee Bulevardilla vuonna 1880 valmistuneessa, aikoinaan Sinebrychoffin tehdasrakennuksena toimineessa Mallasmakasiinissa. Kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas kiinteistö ilmentää jykevästi aikansa arkkitehtuuria. 1800-luvun kiinteistöstä muovattiin Rettig Groupin modernin vähäeleinen pääkonttori niin, että arvokas rakennusperintö säilyy seuraaville sukupolville. Muutoin hillityn kokonaisuuden kruunaavat taideteokset ja kultaiset yksityiskohdat. Uudistettu kiinteistö on laadukas ja perinteikäs – aivan kuten siellä toimiva yrityskin.

Arvorakennuksen uudistus historiaa kunnioittaen

Rettig Groupin noin 3 000 neliön pääkonttori uudistettiin laajan peruskorjauksen yhteydessä. Rettigläiset pääsivät muuttamaan uudistettuihin tiloihin kesäkuussa 2018. Edellisen kerran Rettig-taloa oli remontoitu 90-luvun vaihteessa. Tavoitteena oli tehdä kiinteistöstä Rettig Groupin brändiä, strategiaa ja arvokasta historiaa kuvastava moderni työympäristö. Tilat suunniteltiin Rettig Groupin arvot eli luottamus, yhteistyö, tavoitteellisuus ja laatu edellä, arkkitehtuuria ja historiaa unohtamatta. Esimerkiksi neuvotteluhuoneiden nimissä on historian havinaa – ne on nimetty Rettigin suvun jäsenten mukaan.

Suunnittelua ohjasivat yhdessä rettigläisten kanssa määritellyt design driverit:

  • design, joka kestää sukupolvelta seuraavalle
  • arkkitehtuurin kunnioittaminen, ajan kerrostumat
  • moderni teknologia kohtaa käsityön ja taiteen
  • yhteisöllisyys ja uudet työnteon tavat
  • käytettävyys ja laatu, viimeistellyt yksityiskohdat

Rune & Berg Design vastasi kiinteistön kokonaiskonseptista, sisustusarkkitehtisuunnittelusta ja graafisesta tilailmeestä.

Ulko- ja sisäopasteet ovat Rune & Bergin käsialaa. Opasteiden muotokielessä ja materiaaleissa on hienostunutta tyylikkyyttä, joka sopii arvorakennukseen ja viimeistelee tilailmeen.

Tilasuunnittelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä Rettigin projektiryhmän kanssa. Arkkitehtina ja pääsuunnittelijana toimi Arkkitehdit Davidsson-Tarkela, jonka kanssa työstettiin tilajako, rakennuslupien neuvottelut, kiintokalusteet sekä yleisvalaistus ja valaistusperiaatteet.

Minimalismi jättää tilaa ihmisten, taiteen ja tekniikan vuorovaikutukselle

Rettig Groupin pääkonttorin tilojen tunnelma on minimalistinen, mutta ei liian koruton. Vahvat arkkitehtoniset linjat, laadukkaat kalustevalinnat ja ajattomat materiaalit saivat parikseen rosoista luonnonkiveä, taidetta sekä kultaisia ja messinkisiä yksityiskohtia. Tilat ovat paitsi kauniit myös paremmin rettigläisten työn tekemistä tukevat. Seiniä purkamalla saatiin luotua tiimien tarpeisiin sopivia avoimia työtiloja. Yhteisöllisyyttä ja päivittäisiä kohtaamisia kahvikupillisen ääressä puolestaan tukevat kerroksiin suunnitellut viihtyisät taukotilat. Uusitut sosiaalitilat suihkuineen helpottavat liikunnallisen elämäntavan, kuten työpaikkapyöräilyn, toteuttamista.

Peruskorjauksen yhteydessä uusittiin lisäksi kiinteistön teknologiset ratkaisut. Myös näissä haettiin minimalistista ilmettä toiminnallisuudesta tinkimättä. Kaikki ratkaisut integroitiin hienovaraisesti osaksi arvorakennusta. Rakennuksen lämmitys- ja jäähdytysratkaisut toimitti Rettig-konserniin kuuluva Rettig ICC. Tiloihin asennettiin myös kauttaaltaan laadukas valaistus ja valaistuksenohjaus. Valaistuksessa huomioitiin luonnonvalon maksimointi, tilojen käyttömukavuus sekä taideteosten korostaminen. Neuvottelutilojen käyttöä puolestaan sujuvoittavat HSL Groupin toteuttamat älylasiseinät, jotka voi himmentää yhdellä napin painalluksella.

Vuorovaikutteinen yhteistyö Rune & Berg Designin suunnittelijoiden ja rettigläisten välillä varmisti, että tiloista saatiin Rettigin toiveet täyttävä kokonaisuus. Uudistettu Rettig-talo on ainutlaatuinen toimistoympäristö, joka palvelee työntekijöitä ja kuvastaa yrityksen identiteettiä entistä paremmin. Pääkonttori toimii edustavana ja tyylikkäänä käyntikorttina Rettig Groupin maailmaan.

Haluatko lukea lisää Rettigin pääkonttorin uudistuksesta?

Tutustu ProInteriorin artikkeliin.