Fastems

Pääkonttori, joka vahvistaa yhteyttä tuotantoon

Monessa eri tasossa olevat toimisto- ja koulutustilat yhtenäistettiin selkeäksi kokonaisuudeksi, jossa molemmista kerroksista on näkymä Fastemsin tuotantotiloihin. Tilojen inspiraationa toimivat paitsi tuotantotilojen kirkkaat sävyt myös ajatus avaruudesta ja modernista teknologiasta, “Space of Fastemsista”.

Huipputeknologia kohtaa ihmisläheisyyden

Älykkäitä tehdasautomaatioratkaisuja valmistavan Fastemsin pääkonttori ja tuotantotilat sijaitsevat samassa rakennuksessa Tampereella. 1980-90-lukujen vaihteessa rakennettu kiinteistö on ollut Fastemsin toiminnan sydän jo pitkään. Projektin tavoitteena oli modernisoida ja sujuvoittaa 1. ja 2. kerroksen toimistotilojen ja koulutustilan käyttöä sekä korostaa niiden yhteyttä tehtaaseen. “Monesti on niin, että pääkonttori on bisnesparkissa ja tuotantotilat ihan muualla. Fastemsilla haluttiin vahvistaa pääkonttorin ja tuotannon välistä yhteyttä”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu taustoittaa projektin lähtökohtia. “Tuotanto- ja toimistotiloilla on välitön yhteys uudistuksen jälkeen. Jos esimerkiksi mietit ja suunnittelet tulevaa tuotetta, näet jo valmistetun robotin aivan vieressä”, sisustusarkkitehti Johanna Happonen lisää.

Suunnittelua ohjasivat seuraavat design driverit:

  • moderni huipputeknologia
  • lämpö ja ihmisläheisyys
  • unohtumaton ja tunnistettava

Rune & Berg Design vastasi toimisto- ja koulutustilojen sisustusarkkitehtisuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta. “Suunnittelussa haettiin kiinnostavuutta vastakkainasettelulla, jossa tulevaisuusorientoitunut avaruusteema kohtaa inhimillisyyden ja pehmeyden”, Sara kertoo. Toimiston uudistus toteutettiin kolmessa osassa, joten projekti piti sisällään myös väistötilojen suunnittelun Farmiin. Suunnittelu pohjautui CBRE:n toteuttamaan työympäristön tarveselvitykseen.

Emoalus, jossa Fastemslaiset kohtaavat

Toimistotiloista muodostui kohtaamispaikka, johon Fastemslaiset ympäri maailman voivat kokoontua. Suurimpana muutoksena oli vaikuttava aula itsepalvelutoimintoineen sekä rento kahvio, jossa vaihdetaan kuulumisia ja pelaillaan lautapelejä. Lisäksi entistä liikkuvamman työskentelyn tueksi otettiin käyttöön kotipesämalli, jossa 1. kerrokseen sijoittuivat hallinto ja myynti ja 2. kerrokseen asiantuntijat, kuten koodarit.

Toimistotyöntekijöiden ja tuotannon läheisyyttä korostettiin myös tilan visuaalisten elementtien avulla. “Tuotantotilojen värimaailma inspiroi meitä. Käytimme sieltä löytyviä kirkkaita värejä, kuten keltaista, sinistä ja oranssia”, Sara kertoo. “Kokonaisuus on rohkea mutta perusteltu suurteollisuuden merkittävälle toimijalle. Linnunrataa kuvastavaa epoksilattiaa, koodimaiset lasiseinäteippaukset ja scifi-meininkiä”, Johanna summaa tunnistettavasti Fastemslaisen uusitun toimistokokonaisuuden.