Finavia Aukio

Finavian Aukio tuo luonnon
keskelle lentokenttää

Osallistuimme vuonna 2017 yhdessä Arkkitehdit Davidsson Tarkelan kanssa Finavian kutsukilpailuun, jossa etsittiin Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajakokemukselle uutta konseptia. Kilpailun tarkoitus oli kartoittaa matkustajapolun kehittämismahdollisuuksia ja etsiä ideoita rakenteilla olevien NON-Schengen terminaalilaajennuksien aula- ja käytäväalueille.

When A Piece of Wild Turns into Peace of Mind -slogania kantaneen konseptin ytimessä oli halu tarjota matkustajille mieleenpainuva hetki suomalaisessa metsässä – myös niille, jotka eivät maastamme lentokentän lisäksi muuta näe.

Suomalaista metsää lähestyttiin sen synnyttämän aistikokemuksen kautta. Esimerkiksi Sibeliukselle metsä oli inspiraation ja luovuuden lähde, jonka keskellä hänen luomisprosessinsa pääsi valloilleen. Taiteilijan metsäsuhteen innoittamana palvelupolun kantavaksi teemaksi valittiin suomalainen luonto ja sen aikaansaamat kokonaisvaltaiset aistikokemukset.

Kilpailutyö sisälsi vahvan kokonaiskonseptin, jonka avulla Finavian brändi, arvot ja henkilökunta kohtaavat asiakkaan elämyksellisesti ja taianomaisesti. Aukio suunniteltiin palvelemaan Finavian kaikkia neljää asiakassegmenttiä (Safety Seeker, Habitual Traveler, Fast and Efficient, Enjoyment Seeker).

Kokemuksen ydin on kilpailuvaiheessa Metsäaukioksi nimetty keskusaukio, jolla matkustaja pääsee osaksi suomalaista luontoa ja sen taikaa. Vietettyään hetken metsäaukiolla matkustajalla on kevyt ja virkistynyt olo. Miellyttävä kokemus kannustaa valitsemaan Finavian osaksi seuraavaakin matkaa.

Kilpailukonseptissa tärkeään rooliin nousi Finavian henkilökunta. Finavian asiakaslupaus on Smooth travelling. Henkilökunnalle jatkojalostettiin arvonimi Smooth Travel Ambassador, jotta jokainen työntekijä kokisi olevansa keskeinen osa asiakaspalveluketjua. Kun työntekijä löytää omaan työhönsä merkitystä, on hänen mahdollista vastata ikimuistoisesti ja innovatiivisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin.

Lentoaseman uusi sydän on kokemuksellisesti ja esitysteknisesti ainutlaatuinen kokonaisuus

Helsinki-Vantaan laajennusosan keskusaukio avattiin tammikuussa 2019. Rune & Berg Designin ja Arkkitehdit Davidsson Tarkelan konseptin pohjalta suunnitellulla Aukiolla matkustaja pääsee osaksi metsämaisemaa 360-asteisen medianäyttämön sekä kaikki aistit huomioivan asiakaskokemuksen kautta.

Kaukoliikenteen matkustajat astuvat turvatarkastuksesta keskelle kokonaisvaltaista luontokokemusta. Kolmionmuotoista keskusaukiota kiertää panoraamamainen medianäyttämö, jolla voi vuorotellen ihailla muun muassa leiskuvia revontulia, huojuvaa havumetsää ja vaihtuvia vuodenaikoja. Lähes 500 näytön toistamia visuaalisia maisemia täydentää metsän maastonmuotoja mukailevat kalusteet ja tilaan suunniteltu ainutlaatuinen äänimaailma.

Aukio oli ehdolla vuoden 2019 Kehäkukka-palkinnon saajaksi. Vantaan kaupungin myöntämä palkinto myönnetään laadukkaalle ja kekseliäälle arkkitehtuurikohteelle tai -teolle. 

Aukion suunnitteluun osallistui myös Helsinki-Vantaan uuden laajennusosan suunnitellut PES Arkkitehdit.