Mall of Tripla

Leikkihuoneessa sukelletaan minikokoiseen Triplaan

Pohjoismaiden suurimmassa kauppakeskuksessa, Mall of Triplassa, vierailee vuosittain yli 18 miljoonaa asiakasta, joista useat ovat perheellisiä. Syksyllä 2019 avatusta Triplasta löytyykin leikkisä ja aktivoiva tila eri-ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Niin sanottu Mini Tripla on leikkihuone, jossa taaperot pääsevät matkustamaan biitsijunassa ja leikki-ikäiset tutustumaan sanoihin muun muassa TRIPLA-pehmokirjainten avulla. Eri kerrosten teemoitetut wc-tilat viimeistelevät asiakkaiden mieleenpainuvan kauppakeskuskokemuksen.

Mieleenpainuva ja inklusiivinen kauppakeskuskokemus

Mall of Tripla on YIT:n kehittämä kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jonka lähes 250 liikkeen oheen tarvittiin elämyksellistä kauppakeskuskäyntiä tukevat sosiaalitilat. Projektin tavoitteena oli suunnitella toiminnoiltaan ja tunnelmaltaan eri käyttäjäryhmien tarpeisiin vastaavat ja kauppakeskuksen kerrosteemoihin sopivat wc-tilat sekä lasten leikkitila. “Tehtävänantona oli tehdä omaleimaisia ja kiinnostavia tiloja, jotka kestävät järjettömän kovaa kulutusta liikenteen solmukohdassa”, projektin johtava suunnittelija Johanna Happonen taustoittaa. “Tavoite oli se, että wc-tilat vastaisivat kunkin kerroksen teemaa ja toisivat ekstrasäväyksen – arkipäiväisetkin jutut on mietitty loppuun asti Triplan kokemuksessa”, projektin sisustusarkkitehti Liisa Raekorpi lisää.

Suunnitteluvalintoja ohjasivat seuraavat design driverit:

  • taaperoille, leikki-ikäisille ja heidän vanhemmilleen sopiva leikkitila
  • rohkeat kerrosteemaiset wc-tilat
  • julkitilakäyttöä kestävät suunnitteluvalinnat

Rune & Berg Design vastasi neljän eri kerroksen teemoitettujen wc-tilojen sekä lasten leikkitilan sisustusarkkitehtisuunnittelusta ja graafisista yksityiskohdista osana massiivista Triplan rakennushanketta. Tärkeänä ohjenuorana suunnittelussa oli paitsi laajan hankkeen aikataulutus myös tasa-arvoisuus: “Tilojen mittakaava huomioi lyhytkasvuiset ja lapset, ja esimerkiksi inva-wc:t on suunniteltu tarkkojen määräysten mukaan, mutta mahdollisimman elämyksellisiksi”, Johanna kertoo. Wc-tilat tarjoavat myös yllätyksiä ja haastavat perinteisiä käsityksiä. “Esimerkiksi 2. kerroksen naistenhuone ei ole perinteisesti vaaleanpunainen vaan turkoosi ja miestenhuone puolestaan keltainen”, Liisa jatkaa.

Valloittavat kuvitukset ja valaistusratkaisut viimeistelevät erilaiset tunnelmat

Sekä leikkitilassa että wc-tiloissa panostettiin elämyksellisyyteen ja erilaisiin tunnelmiin. Mini Triplan ilme on kevyen leikkisä ja moderni. Lapselle sopivassa koossa toteutetussa kaupungissa voi käydä ostoksilla myymälässä ja leikkiä bussinkuljettajaa. Mielikuvituksellinen kalustus, tummanpuhuva alakatto ja seinälle heijastettu hitaasti liikkuva valokuvio tekevät Mini Triplasta oman mielenkiintoisen maailmansa, jossa riittää tutkailtavaa perheen pienimmille. Tila on kuitenkin kokonaisuudessaan helppo hahmottaa ja käyttää selkeiden funktioiden ja opastuksen ansiosta. “Kun tulet viihtymään Triplaan, niin voit samalla hengähtää turvallisessa paikassa – olitpa sitten vanhempi tai lapsi”, Liisa taustoittaa leikkitilan ajatusta.

Myös wc-tilat jatkavat elämyksellistä kauppakeskuskokemusta. Rohkeat, omaleimaiset ja mieleenpainuvat wc-teemat vaihtuvat kerroksesta toiseen: ensimmäinen kerros on Food Market, toinen Nordic Avenue, kolmas Downtown ja neljäs Little Manhattan. Materiaalivalinnoissa on huomioitu liiketilojen suuret kävijämäärät. Kestävyys, helppohoitoisuus ja käytännöllisyys ovat avainasemassa. Mieleenpainuvuutta lisäävät vahva värien käyttö, uniikki muotokieli ja mielenkiintoiset materiaalivalinnat. “Näissä wc-tiloissa sai käyttää mielikuvitusta ja olla rohkea. Mitä enemmän ja pidemmälle viedympi idea, sen parempi”, Liisa tiivistää. “Wc-tila muistetaan, jos se on poikkeuksellinen”, Johanna päättää.

Haluatko lukea lisää Triplasta?

Mall of Tripla valittiin Suomen parhaaksi kauppakeskukseksi vuonna 2022. Lue lisää, miksi.