Kahdeksalla vuosikymmenellä toimineen Invalidisäätiön tilat tuotiin kunnioittavasti nykypäivään

Lähtökohta

Invalidisäätiön missio on auttaa mahdollisimman monia toimimaan yhteiskunnan täyspainoisena jäsenenä. Alunperin talvisodassa vammautuneiden hoitoa varten perustettu säätiö kouluttaa, kuntouttaa ja valmentaa sekä yksilöitä että yhteisöjä niin, että työllistyminen ja työelämässä kukoistaminen on mahdollista kaikille.

Rune & Berg suunnitteli Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevan toimipisteen, Terveyspuiston, aulan ja kellaritilojen uudistuksen vastaamaan jatkuvasti kehittyvän säätiön nykyistä toimintamallia ja arkea. Terveyspuistossa saman katon alla toimii useita eri terveysalan toimijoita. Tiloissa palvellaan laajaa asiakaskuntaa, jonka erilaiset tarpeet ja rajoitteet oli otettava huomioon.

Mitä tehtiin?

Suunnittelun avainsana oli kunnioitus, niin 1940-luvulla rakennettua rakennusta kuin siellä päivittäin toimivia ja asioivia ihmisiä kohtaan.  Tilassa suosittiin aitoja materiaaleja, kuten kaunispintaista puuta, kestävää kiveä ja hienostunutta messinkiä. Tekstiilien, viherkasvien ja pehmeän väripaletin ansiosta kokonaistunnelma on yhtä lailla arvokas ja lempeä. Yksityiskohtiin panostettiin: puusepänkalusteet toteutettiin poikkeuksellisella pieteetillä, detaljien arvo ymmärtäen.

Ryhdikäs vastaanottotiski suunniteltiin nostamaan sekä henkilökunnan että asiakkaiden omanarvontuntoa.

Invalidisäätiön yhteydessä toimii Galleria Live, jonka näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Gallerian toiminta-ajatus on tuoda korkeatasoista taidetta tavanomaisesta poikkeavaan ympäristöön, osaksi opiskelijoiden, asiakkaiden ja henkilökunnan arkea. Taidetta on galleriatilan lisäksi myös rakennusta ympäröivässä veistospuistossa, ja tilauudistuksen myötä teoksia tuotiin myös aulatiloihin. Sammalmaton ympäröimä Tapio Junnon Säde-veistos vastaanottaa vieraat heti sisäänkäynnissä.

Rimaseinät muodostavat hyvän taustan ripustettavalle taiteelle.

Tilojen käytettävyyttä ja löydettävyyttä parannettiin selkeällä opastekonseptilla. Sekä opasteet että muut tilagrafiikat, kuten kellarikäytävän urheiluaineinen muraali, suunniteltiin vanhan kiinteistön henkeen sopiviksi.

Lopputulos: historia tuotiin hellästi nykypäivään

Tilojen ilmeuudistus on kunnianosoitus rakennukselle, siellä lähes 80 vuotta toimineelle säätiölle sekä sen asiakkaille ja henkilökunnalle. Aulojen ja kellaritilojen uudistus toi tilat hellällä kädellä nykypäivään. Invalidisäätiön tilojen kehitys jatkuu, sillä rakennus kehittyy jatkuvasti kohti entistä monipuolisempaa, hub-teemaista palvelutaloa. Jo nyt erityistä kiitosta sai pehmeätunnelmainen aula, joka muistuttaa enemmän hotellia kuin tavanomaista aulatilaa.

Kuvat: Aleksi Tikkala
Edellinen referenssi
Seuraava referenssi