Rune & Bergin suunnittelemassa rohkeassa kirjastossa sadutkin luetaan perunakattilassa

Ensi keväänä avattavan lähipalvelukeskus Hertsin kirjaston tiloissa on samaa yllättävyyttä kuin kirjoissa parhaimmillaan.

Kirjasto poikkeaa perinteisestä sekä tilailmeeltään että palvelutarjoamaltaan. Modernista kaupunkitilasta löytyy tavallisten kirjastopalveluiden lisäksi muun muassa nuorisotila, harrastuskeittiö, jumppasali sekä viihdehuone telkkareineen ja pelikonsoleineen.

”Voi tätä hoppua hoppua hoppua; huusivat perunat, voi tätä hoppua”

Jokainen tila on erivärinen, mielenkiintoinen oma maailmansa. Varsinkin lastenosastolla kävijöitä odottaa aivan toinen todellisuus. Hullunkurisuudella herkuttelevan tilan suunnittelun lähtökohta oli Kirsi Kunnaksen lastenruno ”Kattila ja perunat”, jossa perunat joutuvat kiipeliin keitinveden kuumentuessa. Tilasta suunniteltiin kattilan kaltainen: osaston keskellä on madallettu kattilan muotoinen syvennys. Pyöreät rahit ovat kuin perunoita, tilan katto kuin kattilan kansi.

Ajatus runon hyödyntämisestä tuli Rune & Bergin Sara Tuohikummulta, johon polkkaavista perunoista kertova teksti teki vaikutuksen jo lapsena. Kaiken kaikkiaan kirjastoa on päästy suunnittelemaan ilahduttavan ennakkoluulottomasti. Kirjastosta tulee herttoniemeläisten näköinen ja oloinen: kaupunkilaisille järjestetyissä työpajoissa nousi vahvasti esiin toive rennosta ja värikkäästä kirjastosta. Se, miten innokkaasti myös asiakas on tarttunut suunnittelutiimiin rohkeimpiinkin ideoihin, on mahdollistanut aidosti räväkän ja erilaisen kaupunkitilan luomisen.

Rune & Bergin suunnittelutiimiin kuuluu Sara Tuohikummun lisäksi Johanna Happonen, Hanna Herkama ja Charlotta Mannerberg. Hertsi valmistuu keväällä 2020. Lue lisää palvelukeskuksen kirjastosta täältä.