Opastamisen tärkeyden huomaa usein ensin asiakas

Kuvittele, että olet matkalla asiakastapaamiseen. Lähestyt autolla sinulle ennestään tuntematonta kaupunginosaa ja koitat suunnistaa perille. Pelkäät myöhästyväsi.

Opastaminen luo turvallisuutta

Kun ihminen etsii jotain, näkökyky kaventuu. Silmä hakee ympäristöstä informaatiota: värejä, muotoja, tekstejä ja nuolia, jotka varmistavat oikean reitin löytämisen. Jos opastus on puutteellinen, tiloista voi syntyä epämiellyttävä tunne.

Opastuksella on merkittävä rooli jokapäiväisessä elämässämme ja niiden puuttuminen vaikeuttaa onnistuneen asiakaskokemuksen syntymistä. Tästä syystä opastamiseen on tärkeää panostaa, sillä se vaikuttaa yrityksen liikevaihtoon. Nyt korona-aikana opastuksen merkitys on korostunut uudella tavalla, kun tarvitaan kriisiajan opastusta ja ohjeistusta.

Hyvä opastus auttaa tunnistamaan, kertomaan, määräämään tai ohjaamaan. Opasteiden pitää ottaa huomioon eri käyttäjäryhmien tarpeet koon, selkeyden ja havaittavuuden osalta. Onnistunut opastus luo ihmiselle tunteen psykologisesta ja fyysisestä turvallisuudesta.

Opaste ilmentää yrityksen arvoja ja identiteettiä

Opastus, samoin kuin yrityksen logo ja mainonta sekä tilallinen tyyli ja tunnelma, kertovat yrityksen arvoista ja identiteetistä. Hyvä opaste puhuu selkeästi ja suoraan. Opasteen ensisijaisen viestin lisäksi asiakas tulee alitajuisesti tietoiseksi myös yrityksen arvoista materiaalivalintojen, typografian, värien, muotojen ja äänensävyn kautta.

Muotoilutyöhön kuuluu kyky asettua käyttäjän asemaan ja ymmärtää heidän tarpeitaan. Käyttäjän aseman ymmärtäminen on pohja toimivalle opastesuunnittelulle. Me Rune & Berg Designissa kehitämme opastekonseptia yhdessä asiakkaan kanssa, jotta saamme luotua parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

Toimiva opastus ohjaa ja auttaa toimimaan halutulla tavalla. Lisäksi se tuo turvaa ja ilahduttaa antamalla viimeistellyn vaikutelman yrityksestä. Onnistuneesta ja sujuvasta kokemuksesta jää käyttäjälle hyvä mieli ja saa asiakkaat tulemaan uudelleen ja suosittelemaan palvelua muillekin!

Seuraatko meitä? Ajankohtaista ja mielenkiintoista sisältöä löydät myös meidän somesta.