Lieke Asianajotoimisto

Kasvun mahdollistava toimisto Helsingin paraatipaikalle

Suunnittelimme suomalaisen Lieke Asianajotoimisto Oy:n uuden noin 1000-neliöisen toimiston Aleksanterinkadun The First -arvokiinteistöön. Uusissa laadukkuutta huokuvissa tiloissa panostettiin vaativaa asiantuntijatyötä tekevien asianajajien ja juristien työn vaatimuksia vastaaviin tiloihin sekä klassiseen suunnitteluun. “Toimistotilat vahvistavat mielikuvaa siitä, millainen yritys olemme. Nyt myös toimitilamme kuvastavat Liekkeen kasvua ja kehitystä”, Jussi Ekonen, yksi Liekkeen osakkaista kertoo uusien toimitilojen merkityksestä.

Huippuluokan toimisto, jossa yrityksen kulttuuri kukoistaa

Vastasimme Liekkeen työympäristön sisustusarkkitehtonisesta suunnittelusta ja graafisesta tilailmeestä sekä toteutuksen organisoinnista. Varmistimme lisäksi, että tilojen kokemus, laatu ja muutostöiden vastuut ovat Liekkeen tarpeiden mukaiset. Uudet tilat asiakkaalle löysi heille jo entuudestaan tuttu ja hyväksi havaittu Bureau Real Estate. “Toimistoon haluttiin luoda arvokas ja luottamusta herättävä mutta lämmin tunnelma. Kävimme Liekkeen toiveiden pohjalta läpi esimerkiksi kiinteistön pintamateriaalit jo vuokraneuvotteluvaiheessa”, projektin johtava suunnittelija Aino Keto kertoo.

“Olemme kokonaisuuteen todella tyytyväisiä. Tilat ovat laadukkaat ja tyylikkäät. Saimme paljon arvokasta tukea myös vuokranantajan kanssa. Huolehditte eduistamme tilaajana ja keskustelitte kanssamme laatutasosta – esimerkiksi tilojen ulkoasusta muokkaantui mahtava kokonaisuus. Saimme poistettua tilankäytöllisesti hukkatilaa. Oli myös hieno ajatus rakentaa toimiston keskelle niin sanottu ydin, jonne liekeläiset kokoontuvat”, Jussi kuvailee.

Projektin tavoitteena oli suunnitella toimisto, joka:

  • Lisää vetovoimaisuutta henkilökunnan keskuudessa
  • Vahvistaa yrityksen arvoja ja työskentelykulttuuria
  • Toimii käyntikorttina asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tapaamisissa

Varsinaisten suunnittelupalaverien lisäksi pidettiin työpaja projektiryhmän kanssa sekä haastateltiin tietotekniikan asiantuntijaa ja toimistopäällikköä tulevaisuudenkestävän ja käytännöllisen kokonaisuuden luomiseksi. Toimiston vetovoimatekijöiksi muodostuivat kotitoimistolta puuttuvat yhteiset kohtaamiset ja tapahtumat sekä erinomaiset puitteet myös keskittyvään yksilötyöhön.

”Uudella toimistolla työskentelyssä käänteentekeväksi toiminnallisuudeksi on muodostunut uusi yhteinen taukotila, jossa voi kohdata muita ja järjestää monenlaisia tilaisuuksia. Toinen merkittävä asia Liekkeen tiloissa on äänieristys, joka on huippuluokkaa erityisesti asiakastiloissa ja työhuoneissa”, Aino kertoo uusien tilojen suunnitteluperiaatteista ja käyttäjien kokemuksista.

 

Klassisen rento tunnelma ihastuttaa yhä uudelleen

Visuaalisesti liekeläiset toivoivat tiloilta tyylikästä mutta helposti lähestyttävää tunnelmaa, joka kuvastaisi asiantuntijuutta ja luotettavuutta lämminhenkisellä tavalla. Lähtökohtana visuaaliselle ilmeelle oli vastikään uudistettu brändi-identiteetti, jonka energiatalouteen liittyvien kuparin häivähdysten ja vihreän sävyjen haluttiin näkyvän myös uudessa toimistossa.

“Kohteen suunnittelussa ei menty tämänhetkisten trendien mukaan, vaan sinne valikoitiin aikaa kestäviä ja laadukkaita kalusteita ja materiaaleja. Moni vierailija on kuulemma ihastellut spontaanisti tilojen upeutta”, sisustusarkkitehti Kaisa Sinisalo kuvailee Liekkeen toimiston tunnelmaa.

Suunnitteluprosessissa ja lopputuloksessa huomioitiin toimiston tila- ja materiaaliratkaisuiden vastuullisuus. Projektissa hyödynnettiin esimerkiksi kattavasti olemassa olevia kalusteita ja huomioitiin tilojen monikäyttöisyys. “Säilytimme mahdollisuuksien mukaan kiinteistön alakattolinjoja ja talotekniikkaa. Tilat taipuvat luontevasti erilaisiin käyttötarkoituksiin, sillä esimerkiksi valaistus on muunneltavissa erilaisiin tunnelmiin”, Aino kertoo.

“Astuimme uudelle vuosituhannelle aiempaan toimistoomme verrattuna. Tilat toimivat, toimistolle on mukava mennä, ja siellä on todella hyvä työskennellä. On mukavaa, että toimitilat vastaavat sitä, millainen yritys olemme”, Jussi päättää hymyillen.

Haluatko lukea lisää?

Jutellaan! Meiltä saat kaiken strategiasta muotoiluun ja visiosta toteutukseen.

Voit tutustua myös Liekkeen uutiseen muutosta uusiin tiloihin tai toimitilat löytäneen Bureau Real Estaten referenssiin.

 

Exilion

Uudelleensyntynyt Valla tarjoaa vastavoimaa etätyölle

Helsingin Ruoholahdessa sijaitseva Valla, entinen Itämerentori 2, on kantakaupungin korkein toimistorakennus, jonka 21 000 neliötä uudistuu vastaamaan tietotyöläisten tarpeita. Sen katutasokerros Atrium toimii jatkossa Vallan sykkivänä sydämenä. Siellä sijaitsevat muun muassa hotellitasoinen aula, teknistäydellinen neuvottelukeskus ja ikivihreä taidepuutarha. Kiinteistön ylempiin kerroksiin ja 70-metriseen torniin puolestaan sijoittuvat keskittymiseen ja kohtaamiseen soveltuvat toimistotilat sekä huipun elämyskeidas.

 

Kiinteistökehityshanke toteutettiin yhdessä Exilionin sekä brändisuunnittelusta vastanneen Werkligin kanssa. Meidän kynästämme syntyivät Vallan uudet tila- ja palvelukonseptit, jotka näkyvät vahvasti myös sen markkinoinnissa. Kohteen hankesuunnittelu suurine rakennusteknisine muutoksineen tullaan toteuttamaan määritellyn konseptin pohjalta vuonna 2025.

Elämyksellinen maamerkki vuokralaisille ja kaupunkilaisille

Valla on ollut näkyvä osa Ruoholahden katukuvaa valmistumisestaan eli vuodesta 2000 saakka. Projektissa selkeytettiin kiinteistön vetovoimatekijöitä ja tilan käyttöä ankkurivuokralaisen muuttaessa muualle. Projektin tavoitteena oli tehdä Vallasta Ruoholahden elämyksellisin kiinteistö, vastavoima vallalla olevalle etätyölle. Hanke on kunnianhimoinen ja tulee elävöittämään Ruoholahden katukuvaa ja siten koko alueen profiilia.

Vallan uudessa konseptissa korostuvat:

  • Kaupunkilaisten aktivointi: rakennus on entistä näkyvämpi osa Ruoholahtea, kaupunkilaisille avoin pohjakerros
  • Tilojen vuokrattavuus: 24/7 monikäyttöiset ja laadukkaat tilat, puhdaslinjainen estetiikka taustana luonnon ja taiteen monimuotoisuudelle
  • Palvelut: itse johdetut korkealaatuiset kuratoidut palvelut, kuin viiden tähden hotellissa

Kiteytimme konseptiin kuvauksen Vallan palveluista, julkisivukonseptista sekä tilojen sijoittumisesta kiinteistössä. Tuotimme lisäksi vuokralaispohjat tilojen vuokrauksen tueksi. “Ajatuksena on tehdä Vallan huipusta ja Atriumista destinaatioita, joita halutaan tulla kauempaakin kokemaan”, design-strategi Heidi Linkka paljastaa. Huipulla sijaitsevat esimerkiksi ihka oikea hirsisauna ja kattoterassi. Kiinteistöstä löytyvät myös tietotyöläisiä aktivoivat liikuntapalvelut sekä mittava autohalli, jonne on helppo sujahtaa suoraan Länsiväylältä. Jotta palvelut toteutuvat halutulla tasolla, johtaa niitä jatkossa hotellinjohtajaan verrattavissa oleva “Vallan päällikkö”.

“Uskon, että teimme projektissa oikeita asioita. Oli hyvä, että meitä oli useampi henkilö mukana miettimässä huolellisesti Vallan tulevaisuuden tavoitteita ja konseptia ja saimme ne lukittua kerralla. Kyllä meillä ideoita on, mutta emme olisi saaneet yksin aikaiseksi näin jäsenneltyä prosessia ja esimerkiksi ideoitua kiinteistön tyyliä”, Exilionin toimitusjohtaja Ari Talja kuvaa kanssamme tehdyn työn merkitystä tilaajan näkökulmasta.

 

Tilakonsepti kiillottaa aikansa helmen

Miltä Valla sitten tuntuu ja näyttää jatkossa? Se muutetaan staattisesta monumentista elämykselliseksi maamerkiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa toiminnallisuuden kannalta sitä, että käyttäjän on helppo liikkua tiloissa, sillä palvelut on sijoitettu käyttäjän näkökulmasta mahdollisimman intuitiivisesti.

“Vallaan on helppo löytää, sillä uusi julkisivu ja erityisesti sisäänkäynti vangitsevat katseen ja erottuvat katukuvassa. Kulman uudesta pääsisäänkäynnistä on nyt luonteva kulku kohti vehreää palvelupistettä, jossa sinua on ihminen vastassa. Tämän jälkeen tila avautuu ja näet koko komeudessaan Atriumin ja ylempien kerrosten toimistotilat”, design-strategi Jenni Herkama kertoo tilasuunnittelun keinoin luodusta levollisesta käyttäjäkokemuksesta.

Vallasta kiillotetaan konseptin avulla entistä ehompi myös tyylin ja tunnelman osalta. Alun perin arkkitehti Pekka Helinin suunnittelemien puhtaiden linjojen ja korkealuokkaisten materiaalien rinnalle tuodaan mieleenpainuvia luonto- ja taide-elementtejä, joiden juuret ovat Ruoholahden ympäristössä.

“Rakensimme olemassa olevan laadukkaan arkkitehtuurin päälle. Hyödynsimme esimerkiksi julkisivun ehostussuunnitelmassa kiinteistön kauniisti patinoitunutta, rakennusaikanaan uudenlaista Corten-teräspintaa. Vehreän ja lämpimän katutasokerroksen ajatuksena on elävöittää niin sisäpihalle avautuvia toimistotiloja kuin Ruoholahden katukuvaa ja tehdä Vallasta houkutteleva destinaatio niin vuokralaisille kuin kaupunkilaisille laajemminkin”, Jenni tiivistää konseptin suunnittelufilosofian inspiraation lähteitä.

Haluatko tietää lisää?

Tutustu Vallan ajankohtaisiin uutisiin tai ota yhteyttä meihin – keskustelemme mielellämme aiheesta lisää.

Tutustu muihin samankaltaisiin projekteihin

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä!

Bistro & Bar Miljöö

Rakastettu töölöläisravintola Miljöö nostettiin uuteen loistoon

Uudistettu Bistro & Bar Miljöö huokuu laadukkaan bistroravintolan henkeä tilan, palvelun ja ruoan osalta. Ravintolan ulko- ja sisätilojen toiminnallisuus ja visuaalisuus nostettiin samalle tasolle ruoan ja palvelun laadun kanssa. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi asiakaspolkujen sujuvoittamista ja toimintojen uudelleen sijoittelua sekä katunäkyvyyden parantamista. “Kaikki, mitä haluttiin, on onnistunut 100-prosenttisesti. Nyt tämä on selkeästi Miljöö, ja olen ylpeä lopputuloksesta. Ihmiset ovat ottaneet vastaan tosi hyvin. Moni on sanonut, että nyt ruoka ja miljöö kohtaavat toisensa”, ravintoloitsija Ari Zerza toteaa iloisena.

Vetovoimainen korttelibistro erottuu entisestä Töölön Sävelestä

Rune & Berg Design vastasi Miljöön sisustusarkkitehtonisesta ja graafisesta suunnittelusta sekä toteutuksen organisoinnista. Uudistus toteutettiin yhdessä ravintoloitsija Ari Zerzan ja ravintolapäällikkö Ilona Poutiaisen kanssa. “Halusimme saada Miljöölle entisestä Töölön Sävelestä erottuvan selkeän oman identiteetin. Tavoitteena oli säilyttää kodikas tunnelma, vähän vintage, mutta raikkaampi ja valoisampi. Ei haluttu tehdä liian fine diningia tai sellaista, että ihmiset pelkäisivät tulla sisään, vaan parempaa ja lämpimämpää”, Ari taustoittaa. Projekti oli erityinen myös itsekin Töölössä toimistoa vuodesta 2011 pitäneelle Rune & Bergille. “Oli hienoa olla mukana luomassa monelle töölöläiselle tärkeän ravintolan uudelleensyntymää ja tason nostoa myös sisustuksen osalta”, Design Strategi Sini Ala-Nikula kertoo hymyillen.

Miljöön suunnittelun tavoitteita olivat:

  • vahvistaa brändimielikuvaa laadukkaasta korttelibistrosta
  • suunnitella kokonaisvaltainen tilakokemus
  • säilyttää ja korostaa rentoa ja helposti lähestyttävää tunnelmaa

Ravintola-alalle tyypilliseen tapaan suunnittelu ja remontointi toteutettiin varsin vauhdikkaasti: “Teimme hyvin tiiviisti yhteistyötä, sillä halusin avata vappuna. Tulimme Ilonan kanssa teidän toimistollenne, jossa syntyi ensi-ideoita, ja oli kiva nähdä, millaisia materiaaleja tiloihin tulee. Lattian suhteen olin aluksi vähän skeptinen, mutta lopulta juuri siitä tykkään eniten, se sopii tosi hyvin yhteen baaritiskin kanssa”, Ari kuvailee putkiremontin yhteydessä ketterästi toteutettua suunnitteluprosessia.

Lämminhenkisyys näkyy nyt myös sisustuksessa

Vastikään kymmenen vuotta täyttänyt Miljöö on uudistuksen jälkeenkin rento kivijalkabistro, mutta sen jokainen neliö on hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla.  “Ravintolassa on minimoitu turhat kulkuväylät ja vastaanottonakin toimiva baaritiski on siirretty sisäänkäynnin lähistölle, jotta henkilökunta pystyy toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi heti heidän saapuessaan. Lisäksi on luotu yhtenäinen materiaalipaletti ja parannettu muun muassa valaistusta ja siten mahdollisuutta luoda erilaisia tunnelmia”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska kertoo. “Plussaa on myös se, että meillä on helpompi työskennellä uudistuksen jälkeen, kun esimerkiksi sali on jaettu kahteen osaan entisen kolmen sijaan”, Ari lisää.

Miljöö erottuu nyt edukseen myös lämminhenkisen mutta astetta hienostuneemman sisustuksen osalta. Tuttu vihreä sävymaailma ja kauniisti patinoituneet vintagekalusteet saivat rinnalleen ajattomia valaisimia sekä aitoja ja kestäviä materiaaleja, kuten kuparinhohtoisilla keraamisilla laatoilla laatoitetun baaritiskin vihreine graniittisine baaritasoineen. Ravintolasta löytyy myös uniikkeja tilan tuntua lisääviä peilejä sekä lähes 100-vuotias juurista ja perheestä muistuttava kello, joka on tuotu aikoinaan Kosovosta.

Kaiken kaikkiaan uusittu Miljöö on ollut varsin pidetty: “Asiakkaat ja koko henkilökunta ovat ottaneet uudistuksen tosi kivasti vastaan. Kaikki kertovat ylpeinä asiakkaille mitä on jo tehty ja mitä on vielä tulossa”, Ari päättää hymyillen.

Miljöön uudistus on huomioitu laajasti myös lehdistössä.

Esimerkiksi City-lehti kirjoitti 10 vuotta täyttävän Miljöön uudistuksesta.

Mehiläinen

Yhteinen työympäristö mehiläisille Kamppiin

Mehiläisen uusi hotellimainen toimisto löytyy Narinkkatorin laidalta Kampista, keskeltä Helsingin keskustan parhaimpia kulkuyhteyksiä ja palveluita. Uusiin tiloihin muutti Mehiläisen johtoa ja pääkonttoritoimintojen asiantuntijoita useasta eri osoitteesta.

Tiloissa haluttiin panostaa erityisesti laatuun. Kampin yli avautuvat näkymät luovat ylimpien kerrosten toimistotiloissa näyttävät puitteet yksilö- ja yhteistyölle, ja käytettävissä on myös erityisesti helteisinä päivinä suosittu terassi. “Sillä on valtava merkitys, että kaikki ovat saman katon alla. Kohtaamisten luominen toteutuu tosi hyvin torialueen ja terassin avulla, se houkuttelee. Ihmiset kokoontuvat kahvittelemaan keskenään, ja vapaamuotoisia palavereja pidetään myös terassilla”, Mehiläisen tilailme- ja konseptipäällikkö Mariia Einesalo kertoo ilahtuneena.

Tarvemääritys osoitti tulevaisuuden suunnan

Tilasuunnittelun lähtökohtana oli projekti, jolla haluttiin kirkastaa mehiläisten yhteinen tavoitetila tulevaisuuden tilaratkaisujen suhteen. Tarvekartoituksen pohjalta päädyttiin yhdistämään useissa eri osoitteissa olleita toimitiloja ja näin luomaan kohtaamisia ja synergiaetuja eri toimintojen välille. Mehiläisen ikonisessa rakennuksessa Töölössä palvelee edelleen lääkärikeskus ja sairaala.

Tarvemäärityksestä edettiin asiakkaan valitseman toimistokohteen suunnitteluun. “Hankkeessa kyseenalaistettiin totuttua ja mietittiin aidosti, miten työskennellään jatkossa ja millainen toimisto siihen sopii. Tarkoituksena oli luoda nimenomaan yhteisöllisyyttä lisäävä, vetovoimainen ja laadukas toimisto”, projektin Design Strategit Sini Ala-Nikula ja Jenny Soldan kertovat.

Uuden yhteisen toimiston suunnittelua ohjasivat seuraavat tekijät:

  • Kohtaamisia mehiläisten ja muiden sidosryhmien välillä. Uusi toimisto muodostaa viihtyisän ja yhteen kokoavan työympäristön, jossa on helppo tehdä yhteistyötä ja jossa myös näkee, mitä muut tekevät.
  • Hotellimaisuutta ja erilaisia mehiläisiä. Luodaan hotellimainen tunnelma erityisesti kohtaamistiloissa. Tuetaan tilaratkaisuilla Mehiläisen ketterää yrityskulttuuria ja erilaisten mehiläisten työn tekemisen tapoja. Muodostetaan kokonaisuus, jossa palvelut tukevat hyvinvoivaa arkea.
  • Joustava ja monipuolinen käyttö eri toimipisteiden välillä ja niiden sisällä. Tiloja voi varata tarpeen mukaan omistajuuden sijaan, ja heimoalueet ja vaihtelevat tilatyypit tukevat innovointia ja palautumista.

Rune & Berg Design toteutti Mehiläiselle toimitilapäätöksen tueksi tarvemäärityksen, tilasovitukset ja tilantarpeen arvion sekä suunnitteli uuden yhteen kokoavan toimiston Arkadian 6. ja 7. kerrokseen. Suunnitteluun sisältyivät sisustus ja graafinen tilailme sekä näiden toteutuksen aikainen projektikoordinointi. Kuudennen kerroksen tilat olivat jo Mehiläisen vuokraamat ja melko vastikään suunnitellut, joten niiden osalta tehtiin mahdollisimman vähän muutoksia ja suunnittelutyö keskittyi ylimpään kerrokseen.  “Teimme kuudenteen kerrokseen kalustetun pohjapiirustuksen toiminnallisuuksien päivittämiseksi ja loimme yhtenäisen ilmeen, joka yhdistää kerrokset toisiinsa. Ylipäätään kiinteistössä hyödynnettiin ja korjattiin kaikki mitä pystyttiin. Esimerkiksi alakatot ja valaisinkiskot säästettiin suurimmassa osassa tiloja”, sisustusarkkitehti Kaisa Sinisalo kertoo.

Laadukas hotellimainen työpäiväkokemus

Mehiläisen uusissa toimitiloissa neliöitä on aiempaa vähemmän, mutta tilat ovat entistä joustavammassa käytössä. Kaksikerroksisesta toimistosta löytyy monipuolisesti erilaisia tiloja esimerkiksi keskittyvään työhön, yhteiseen ideointiin ja hybridipalavereihin. Toimiston sydämenä toimii ylimmän kerroksen yhteen kokoava työskentelykahvila, johon kuuluu myös Kampin kattojen ylle avautuva terassi. Molemmilla puolilla kahvilaa sekä alemmassa kerroksessa on tiimien työskentelytiloja, jotka on jaoteltu työskentelytavan ja äänenkäytön mukaan. Tilojen käyttö pohjautuu tiimipäiviin, joustavuuteen ja kunkin tiimin omiin alueisiin, jotka helpottavat lähimpien kollegoiden löytämistä. “Tosi kivat ja viihtyisät tilat, puitteet työn tekemiseen ovat nyt huomattavasti paremmat ja toimivat hyvin myös Teams-kokouksiin. Tilojen fiiliksessä näkyy se, että Mehiläinen on kansainvälinen yritys. On hienoa, että meillä on nyt upeat puitteet vastaanottaa vieraita omissa tiloissamme”, Mariia kertoo.

Haluatko lukea lisää?

Tutustu Mehiläisen lehdistötiedotteeseen pääkonttoritoimintojen keskittämisestä.

Kalasataman kirjasto

“Karkkikirjasto” haastaa totutun

Kalasataman uusi väreillä ja muodoilla ilotteleva kirjasto avautui Redin kauppakeskukseen alkuvuodesta 2024. Kirjasto on saanut inspiraationsa Max Velthuijsin tarinasta “Poika ja Kala”, jossa taivas onkin meri ja lintu voi olla kala. Tarinan mukaisesti myös kirjasto haastaa totutun: siellä on pyritty häivyttämään huoneiden arkkitehtonisia rajoja ja näin luomaan ympäristö, joka saa viihtymään ja unohtamaan omat juurtuneet ajattelumallit. Käyttäjissä ja mediassa innostuneisuutta herättänyt kirjasto on luotu yhdessä alueen asukkaiden ja kirjaston henkilökunnan kanssa.

Strategisesti ja kokemuksellisesti merkittävä lähikirjasto

Projektin tavoitteena oli luoda Kalasataman kirjastosta merkityksellinen ja rohkea tila, joka haastaa lähikirjastojen roolin. Noin 400-neliöinen kirjasto sijaitsee kauppakeskus Redin 2. kerroksessa liikenteen solmukohdassa, kasvavassa ja kehittyvässä kaupunginosassa. Taideteosmaisella tilalla on vahva yhteys Helsingin kaupungin strategiaan, jossa peräänkuulutetaan kirjastojen roolin uusiutumista sekä kulttuuria ja taidetta, jotka tuovat iloa ja yhdistävät ihmiset hankalien vuosien jälkeen. Kirjasto on muotoutunut monista pienistä huomioista ja suurista ajatuksista, joita on tullut niin kaupungilta, kirjaston henkilökunnalta, koululaisilta, asukkailta kuin senioreiltakin. “Saimme Kalasatamaan ihanan, värikkään ja viihtyisän tilan. Uusi kirjasto tukee osaltaan tärkeimmän tavoitteen, eli lukemisen edistämisen, toteutumista,” Kalasataman kirjastonjohtaja Erna Marttila iloitsee.

Seuraavat 5 teemaa ohjasivat tilakokemuksen suunnittelua:

  • Määrittelemätön: Täällä jokainen saa itse määritellä itsensä. Olemme rinnallasi!
  • Löytäminen: Täällä on lupa löytää jotain uutta. Innostamme siihen!
  • Turvallinen: Tarvitsemme turvallisen ilmapiirin, jossa voimme määritellä itsemme ja avata ajatuksemme löytämään jotain uutta.
  • Unenomainen: Tila ei anna valmiita vastauksia, vain viitteitä, jotka voi itse määritellä siksi miksi haluaa. Annamme luvan unelmoida ja löytää uusia ajatuksia.
  • Yllätyksellinen: Yllätys muistuttaa meitä urautuneista ajatuksista. Määritellään tavallisuus uudelleen.

Rune & Berg Design vastasi Kalasataman kirjaston konseptoinnista, sisustusarkkitehtisuunnittelusta, graafisesta tilailmeestä ja projektin organisoinnista. Projektiin osallistui myös graafikkoharjoittelija, joka antoi mielikuvituksensa lentää graafisia kuvituksia piirtäessään. Keskeisenä osana projektia ja Rune & Berg Designin tehtäväkenttää oli lisäksi asukkaiden osallistaminen, jossa kantavaksi teemaksi nousi kaipuu rauhaan – vastapainona hektiselle ja hälyisälle arjelle. He kaipasivat sopukoita, värikkyyttä, iloa, leikkisyyttä, pehmeyttä, rentoutta, yllätyksellisyyttä, sallivuutta ja osallisuutta.

“Kirjasto palvelee käyttäjien kahta erilaista asiointitarvetta: pikaista asiointia, kuten kirjan palauttamista ja toisaalta tarjoaa myös rauhallista oleilutilaa. Lisäksi toiminnot ja asiakaspalvelukalusteet on sijoitettu niin, että henkilökunta on mahdollisimman helposti asiakkaiden tavoitettavissa”, Erna kuvailee kirjaston suunnittelua ohjanneita periaatteita.

Rajoja rikkova tilataideteos

Uusi kirjasto on elämyksellinen ja kokonaisvaltainen tilataideteos, joka innostaa kävijöitään löytämään jotain uutta. Se tarjoaa ihastuttavia vetäytymisen paikkoja ja erilaisia tunnelmia, jossa voi rauhoittua, pelata, lukea tai tavata. Tila haluaa kyseenalaistaa tavallisuuden ja antaa jokaisen määritellä sen uudelleen. Esimerkiksi unenomaisessa sopukassa taivas ja meri ovat yhtä. Väriä vaihtava aurinko laskee väärinpäin horisonttiin ja saa ajatukset kauas. Muuntuvalla valaistuksella tilan tunnelmaa voi muokata ja voimistaa entisestään.

“Haimme sitä, että nyt saa miettiä ihan uudella tavalla, mitä lähikirjasto voisi olla. Siksi ei lähdetty liikkeelle hyllymetreistä, kuten monesti tällaisissa hankkeissa. Tiesin, että teitä voi haastaa ja se innostaa – on tärkeää, että yhteistyökumppani ei ole vain sellainen, joka toteuttaa mitä pyydettiin, vaan jolla on oma vahva näkemys”, Helsingin Aluekirjastopalvelujenjohtaja Saara Ihamäki kertoo.

Totuttua haastavan kirjaston luominen vaati myös suunnittelijoilta rohkeutta ajatella uudella tavalla: “Määrittelimme itsellemme tavoitteen olla tekemättä mitään esittävää. Tavoitteena oli luoda ennennäkemätön tyyli ja poikkeuksellisia virikkeellisiä syötteitä käyttäjille. Halusimme rikkoa seinän ja lattian rajoja, tehdä tuttuja asioita yllättävällä tavalla”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu, sisustusarkkitehti Johanna Happonen ja AD Riikka Kuukka kuvailevat.

Lopputulos tarjoaa positiivisia yllätyksiä

Kalasataman kirjasto on otettu ilolla vastaan. Kirjasto on huomioitu laajasti mediassa ja siellä vieraili 12 056 kävijää pelkästään avajaisviikon aikana. “Kalasataman kirjasto on herättänyt paljon positiivista vastakaikua. Se on loistava esimerkki Helsingin kaupunkistrategian tavoitteiden toteuttamisesta: kirjasto sijaitsee kasvavalla alueella ja on kutsuva ja kaupunginosan luonteen mukainen paikka. Se houkuttelee ihmisiä kirjastoon ja näin auttaa osaltaan tekemään Helsingistä myös lukemisen ja lukutaidon pääkaupungin”, Saara summaa.

“Halusimme antaa jokaiselle kävijälle mahdollisuuden uudistua ja löytää uutta, oppia sivistyksen ja tiedon kautta. Kirjasto saa ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan, riisuu aikuisiltakin tietyn varautuneisuuden. Vasta sitten voi syntyä uutta ja ihminen voi innostua esimerkiksi lainaamaan teoksen, jota ei muuten olisi lainannut”, Sara kuvailee.

Innostus uudenlaisen kirjaston luomisesta oli havaittavissa myös jo ennen varsinaisia avajaisia: kirjaston henkilökunnan silmät loistivat, kun he näkivät tilan, ja myös yhteistyökumppanit innostuivat projektista.  “Tarina lähti elämään ja kasvamaan – kaikki tajusivat, että tehdään yhdessä hyvää ja merkityksellistä juttua. Tämä oli projeki, jota tehtiin aidosti suurella sydämellä”, Johanna päättää.

Haluatko tutustua kirjastoon tarkemmin?

Lisää projektista voit lukea esimerkiksi kirjaston avajaisviikolla julkaistusta Helsingin Sanomien artikkelista.

Vaisala

Hybridityön konsepti ohjaa toimintatapoja ja tilojen suunnittelua

Vaisalan ja Rune & Bergin yhteistyö työympäristöjen kehittämisessä on jatkunut vuodesta 2018 asti. Yhteistyö sai uuden ulottuvuuden, kun koronapandemia mullisti työn tekemisen tavan ja paikan ja siirsi työn painopisteen monipaikkaiseen työskentelyyn. Muutos oli erityisen merkittävä Vaisalalle, jonka liiketoiminta pohjautuu uusien innovaatioiden luomiselle ja ihmisten kohtaamiselle yli tiimi- ja lokaatiorajojen. Autoimme Vaisalan johtoa määrittämään hybridityön oleelliset linjaukset työskentelytapojen, toimiston roolin ja tilatyyppien sekä tilankäytön osalta. Hybridikonseptin pohjalta on suunniteltu Vantaan ja Keilarannan toimistot ja sitä on hyödynnetty myös kansainvälisesti.

Vetovoimainen kampus yhdessä kehittämällä

Vaisala on kasvanut 1930-luvulta yhden miehen keksinnöstä yli 2300 henkilöä työllistäväksi globaaliksi pörssiyritykseksi. Sen pääkonttorina toimii kymmeniä tuhansia neliöitä toimisto- ja tuotantotilaa sisältävä Vantaanlaakson kampus, jossa työskentelee hyvin erityyppisiä osaajia tuotekehityksestä myyntiin. Työmme tavoitteena on ollut edistää kulttuuria, jossa ihmisten ja ideoiden on helppo liikkua ja jossa toimistolla on selkeä roolinsa osana monipaikkaisen työn tekemistä. “Olemme määrittäneet tulevaisuuden työtä tukevat tilatyypit ja edistäneet työkulttuurin kehittymistä sekä tukeneet eri organisaatiotasoja muutoksessa”, asiakkuuden design-strategi Sini Ala-Nikula kertoo. “Erityisen merkittäväksi on muodostunut niin sanotun kampusajattelun vahvistaminen. Vaisalalla on poikkeuksellisen laajat omat tilat, joihin on mahdolllista kehittää yhdessä vaikka mitä”, design-strategi Jenny Soldan lisää.

Yhteistyötä ohjaavat yhdessä määritellyt tekijät:

  • Vetovoimaisen kampuksen rooli on selkeä ja se tarjoaa relevantit palvelut työntekijöille
  • Fyysinen työympäristö vastaa muuttuneita työnteon tapoja
  • Omista työhuoneista on siirrytty joustavampaan työskentelymalliin

Rune & Berg Design on vastannut konkreettisten tilamuutosten suunnittelusta Vantaalla ja Keilaniemessä sekä toiminut kumppanina hybridityön tilatyyppien ja työnteon käytäntöjen määrittelyssä ja muutoksen läpiviennissä. “Vaisalan työympäristöjen kehitys perustuu vahvaan johdon tukeen ja näkemykseen sekä esihenkilöiltä ja tiimeiltä saatuihin tarpeisiin. Yhteistyössä ovat olleet mukana lisäksi Vaisalan Future of Work -työryhmä sekä kiinteistöjen hallinnan, it:n ja viestinnän asiantuntijoita. Yhdessä heidän kanssaan on kehitetty myös muutosta tukevaa viestintää ja määritelty erilaisten tilojen teknologiset ratkaisut hybridityön tueksi”, Sini kertoo.

Keilarannan toimisto todentaa muutoksen

Vantaan kampuksen lisäksi myös loppuvuonna 2022 valmistunut Keilarannan toimisto on suunniteltu hybridikonseptissa linjattuihin työskentelytapoihin ja tilatyyppeihin pohjautuen. Viidennen kerroksen 1000-neliöisestä toimistosta löytyy tiloja keskittyvään työhön ja yhteisiin kohtaamisiin. Vetovoimaisen työpäiväkokemuksen täydentävät Keilalahden yli avautuvat merimaisemat ja lähialueen palvelut. “Vaisala haluaa tarjota mahdollisimman hyvät puitteet työntekoon. Keilarannan kohde tuo vaihtelevuutta ja laajuutta työpisteiden verkostoon, joka vaisalan työntekijöillä ja kumppaneilla on käytössään”, Sini kuvailee.

Sekä Vantaalla että Keilarannassa toteutettiin vastikään Sentio Insightin toisintomittaus, joka osoitti toimitilojen toimivuuden parantuneen muutosten myötä parhaimmillaan 20 prosenttia. “Mittauksessa on mukana suoraviivaisia asioita, kuten kalusteiden toimivuus, mutta myös tunne ja pehmeämmät työympäristöön liittyvät asiat tulevat esille. Työympäristön kehitys vaatii tuekseen nimenomaan tällaisen mittarin, jotta voidaan osoittaa kehityksen suunta”, Vaisalan kehitysjohtaja Jorma Lammila toteaa.

Haluatko lukea lisää?

Unity Technologies Finland

Helsingin toimistoa laajennettiin ja päivitettiin hybridiaikaan

Kansainvälisen ohjelmistoyritys Unityn Helsingin toimisto sijaitsee ydinkeskustassa Makkaratalon 6. ja 7. kerroksessa. Unityn muiden suurkaupunkien toimipisteisiin verrattuna Helsinki on kuin idyllinen kylä, jossa kaikki on lähellä luonnon helmassa. Henkilöstön kasvuvauhti on kuitenkin ollut myös Helsingissä hurjaa, ja samalla työ jakautuu entistä useammin läsnä- ja etätyön välille. Helsingin toimistosta muovattiin kasvutarpeisiin ja hybridiaikaan sopiva kokonaisuus Unityn Workplace 2.0 playbookin tilatyyppeihin pohjautuen, Helsingin toimistolle ominaista luontoyhteyttä unohtamatta.

Lähtökohtana rohkeus ja paikallisuus

Projektin tavoitteena oli parantaa Helsingin toimiston toiminnallisuutta ja siten vastata paremmin kasvavan organisaation ja muuttuneen työn tarpeisiin. Muutos toteutettiin kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä, ja se koski hieman yli 3000 neliön kokoista nykytilaa ja 1100 neliön lisäosaa. Vaikka suunnittelu toteutettiin nykyisiin tiloihin, oli lähtökohtana rohkeus: “Unityn arvomaailmaan kuuluu tehdä täysillä ja rohkeasti. Tässä kohteessa rohkeus näkyy värien ja materiaalien käytössä ja modernia monipaikkaista työskentelyä tukevissa tilanjakoajatuksissa”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska taustoittaa.

”Täällä tehty työ poikkeaa huomattavasti muiden toimistojemme työstä. Täällä keskitytään ohjelmointiin, ja tiimit työskentelevät yhdessä sekä työpisteillä että yhteistyön tiloissa.  Hankkeen myötä työtiloista tuli kutsuvampia ja eloisampia. Lisäksi toimme tilaan virallisten kokoushuoneiden sijaan ajatushautomoiden tyyppisiä joustavia yhteistyön tiloja,” Unityn Manager of Global Environments Tara Oberoi selittää.

Suunnittelua ohjaavat tekijät määriteltiin yhdessä unitylaisten kanssa:

  • toimiva – käytännöllinen ja joustava
  • inspiroiva – premium mutta kotoisa
  • yhteistyötä tukeva – yhteistyön tilat ja muiden kohtaaminen
  • kestävä – vastuulliset suunnitteluvalinnat ja luontoyhteys

Rune & Berg Design vastasi Helsingin toimiston sisustusarkkitehtuurista ja graafisesta tilailmeestä sekä kohteeseen sopivien taidevalintojen kuratoinnista. Suunnittelimme lisäksi asiakkaalle väistötilat remontin ajaksi samaan kiinteistöön. “Aiemmin jokainen Unityn toimisto näytti samanlaiselta ympäri maailman, mutta nykyään tuodaan paikallisuutta esiin. Toiveena oli, että kun joku tulee esimerkiksi Montrealista Helsinkiin, hän tajuaa heti, missä on. Niinpä tilan tunnelmaa suomalaistettiin, raikastettiin ja pehmennettiin ja kantavaksi teemaksi nostettiin kaupunkimetsä Helsingissä”, Riina kuvailee suunnittelun lähtökohtia.

“Ihailemme suuresti sitoutumistanne koko suunnitteluprosessiin alusta loppuun asti, ja arvostamme kokonaisvaltaista lähestymistapaaanne. Tiiminne pätevyys suunnittelijoina on ilmeistä, ja yhteistyö oli saumatonta – kokemus, josta todella nautimme,”Tara kuvaa työskentelyä Rune & Berg Designin kanssa.

Hybridiympäristö, jossa kohtaamiset ja kaupunkiluonto inspiroivat

Suurin muutos Helsingin toimistolla toteutettiin paitsi uusitussa talotekniikassa ja valaistuksessa myös tilojen toiminnallisuudessa ja erilaisten tilojen painotuksissa. Toimistolta löytyvät edelleen tiimien kotipesät ja ergonomisia työpisteitä koodaamiseen, mutta samalla tilojen painotusta siirrettiin entistä enemmän muiden unitylaisten kohtaamiseen: 6. kerrokseen muodostettiin laaja social hub, neuvottelutiloja monipuolistettiin ja esimerkiksi työkahvilan neliömäärä tuplattiin. “Tutkimme eri tilatyyppien tarvetta haastattelemalla ja havainnoimalla unitylaisten työn tekemistä. Tärkeää oli huomioida myös Unityn globaalius – on tiimejä, joissa kaikki eivät istu Suomessa”, Riina kertoo.

Tiloissa on läsnä myös entistä rohkeampi ja suomalaisempi tunnelma, joka rakentuu esimerkiksi kalustuksen, graafisten elementtien ja kuratoitujen taideteosten avulla. Lähes kaikki hankitut kalusteet ovat kotimaisia, ja ympäristöystävällisyys oli isona kriteerinä sisustusvalintoja tehdessä. Muun muassa lattiamateriaaleja vertailtaessa valittiin vaihtoehto, joka ei ollut vain toiminnallisesti hyvä, vaan myös ekologisesti paras. Materiaaleiltaan rohkeat graafiset yksityiskohdat jatkavat helsinkiläisen kaupunkiluonnon esiin tuomista: neuvotteluhuoneiden nimissä ja ikoneissa näkyvät helsinkiläisille tutut eläimet ja kasvit, kuten citykani ja kielo, ja neuvotteluhuoneiden lasiseiniä koristaa Helsingin horisontti tunnistettavine maamerkkeineen. “Makkaratalon kapeista nauhaikkunoista näkee kaikki Helsingin merkittävät maamerkit Tuomiokirkosta Rautatientorin Lyhdynkantaja-patsaisiin ja Olympiastadionin torniin”, graafisesta tila- ja opastekonseptista sekä taiteen kuratoinnista vastannut AD Riikka Kuukka kertoo.

“Helsingin toimisto on todella vaikuttava – lopputulos ylitti odotuksemme. Uusittu toimisto on esteettisesti upea ja siellä on entistä mukavampi työskennellä. Tila on uniikki eikä näytä tavalliselta toimistolta. Emme voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen,” Tara kuvailee.

Taide tarjoaa hengähdyshetken

Paikallisuus näkyy myös kohteeseen valituissa taideteoksissa, jotka ovat pääosin helsinkiläisten nousevien taiteilijoiden teoksia ja lisäävät toimiston vetovoimaa inspiroivana paikkana hektisten etätyöpäivien vastapainoksi. “Unityllä on todella ymmärretty taiteen merkitys työntekijöiden hyvinvoinnin tukemisessa. He satsaavat siihen kaikissa toimipisteissä ympäri maailmaa. Helsinkiin valittujen töiden materiaalit, värit ja sanoma tukevat luonto keskellä Helsinkiä -kokonaiskonseptia”, Riikka avaa. “Tarkoituksena oli, että ihmisillä olisi mahdollisimman hyvä olla toimistolla. Katsomalla ikkunasta ulos tai tarkastelemalla teoksia he saavat hetken levähdystauon työpäivän aikana”, Riina jatkaa.

Unitylaiset saivat äänestää suosikkejaan Rune & Berg Designin ehdottamista monipuolisista teoksista. Helsingin toimistoon valittiin muun muassa mielikuvituksellisia veistoksia Tori-nimiseen työkahvilaan, Jenni Ropen mobile kaksi kerrosta yhdistävään sisäportaaseen ja tekstiilitaidetta kirjastoon täydellisen hiljaisuuden luomiseksi. ”Taiteen ja graafisten elementtien yhdistelmä on huikea ja kuratointi erittäin onnistunut. Toimisto on täysin omanlaisensa, mikä kuvastaa hyvin Helsingin tiimiä ja yrityskulttuuriamme, jossa annetaan tilaa paikallisuudelle,” Tara lisää.

“Kokonaisuutena Helsingin uusittu toimisto on raikas, toimiva ja entistä kodinomaisempi – siellä on ihmisen hyvä olla ja kokea yhdessä”, Riina summaa.  Käyttäjät ovat samaa mieltä: ”Kaikki olivat innoissaan päästessään näkemään Helsingin toimiston muodonmuutoksen – miten pienillä muutoksilla saadaan aikaan näin vaikuttava lopputulos. Uskon kaikkien innostuvan uudesta toimistosta, tähän mennessä palaute on ollut pelkästään hyvää,” Tara kertoo.

VVT Kiinteistösijoitus

Funkkiskiinteistö nostettiin uuteen loistoon

Torin laidalla sijaitseva Hallintalo on yksi Vaasan tunnetuimmista funkkisrakennuksista, kuuluisan arkkitehdin Viljo Revellin ensimmäinen työ vuodelta 1939. Vuosikymmeniä vaasalaisen kaupunkikuvan edelläkävijänä toiminut rakennus uusittiin historian kerrostumia kunnioittaen. Valaistu julkisivulogo, Hercule Poirotista inspiraationsa saanut suuri seinäkello ja merellisyyteen viittaavat aaltokuvioiset liput varmistavat, että rakennus huomataan jo kaukaa. Sisätilojen uusittuja auloja ja porrashuoneita yhdistävät funktionalismille tyypilliset piirteet: eleettömyys, ilmavuus ja pyöreä muotokieli.

Bygga - entistä vetovoimaisempi funkkishelmi

VVT Kiinteistösijoitus hankki liiketiloja ja toimistotilaa käsittävän Hallintalon vuonna 2016. Projektin tavoitteena oli nostaa Hallintalo, uudelta nimeltään Bygga, uuteen loistoon ja varmistaa sen vetovoimaisuus myös nykyajan kiinteistömarkkinassa. “Pintojen osalta 3o-luvulla rakennettu kiinteistö kaipasi vuokrattavuuden kohentamista. Tavoitteena oli kunnioittaa olemassa olevaa funkkista tämän päivän twistillä”, kertoo Jere Fredriksson VVT Kiinteistösijoitukselta. “Kiinteistöllä on vahva historia, ja se on ollut kaupunkilaisille merkittävä monessakin mielessä. Brändäys oli tarpeellista, jotta keskeisen kiinteistön arvo säilyy ja uudistuu tässä ajassa”, jatkaa projektin johtava suunnittelija Johanna Happonen.

Kiinteistön brändin suunnittelua ohjasivat yhdessä VVT:läisten kanssa määritellyt teemat:

  • uusiutuva ajan ikoni
  • näkyvä ja oleva
  • tiedetty maamerkki
  • tyyliä arvostava
  • kohtaamispaikka
  • suomenruotsalaisuus

Rune & Berg Design vastasi kiinteistön brändäyksestä, joka sisälsi graafisten ja tilallisten elementtien konseptoinnin ja toteutussuunnittelun julkisivuun, auloihin ja porrashuoneisiin. Lisäksi kiteytimme sisustuskonseptin ohjeistoon ja esitteeseen, joita asiakas voi hyödyntää kohdetta vuokratessaan. “Projekti ja prosessi menivät hyvin, yhteinen ymmärrys syntyi helposti ja asiakkaan tahtotilaa kunnioitettiin hyvin. Hyvä, ettei puhuta vain fyysisestä tilasta vaan kokonaisbrändistä. Teiltä sai kaiken “yhdeltä luukulta”, Jere kertoo projektin sisällöstä ja sujuvuudesta.

Yhtenäinen kokemus ulkona ja sisällä

Kiinteistön brändin luominen lähti liikkeelle talon historiasta, arkkitehtuurista ja sen suhteesta ympäristöön. Koska kyseessä on funktionalismin tyylipuhdas edustaja keskeisellä paikalla Vaasassa, noudattelee koko kiinteistö funktionalismin periaatteita. “Muotokieleltään koko ilme on funkkista yksityiskohtia myöten. Inspiraatiota haettiin paitsi Revellin muista töistä, myös esimerkiksi Hercule Poirotin alkutunnuksen varhaista funktionalismia edustavasta visuaalisuudesta”, AD Riikka Kuukka paljastaa.

Julkisivun eleetön mutta näkyvä “Bygga”-logo sai parikseen aaltomaiset kuviot, jotka viittaavat sijainnin merenläheisyyteen ja funktionalismin pyöreään muotokieleen. Kiinteistön ulkopuolelta löytyy myös kaupunkilaisille tärkeä kello, josta on helppo katsoa aikaa tavatessaan läheisen torilla tai bussia odottaessaan. “Isolla oleva nimi “Bygga” sopii täydellisesti Vaasaan ja kohteeseen, aivan kuin se olisi ollut siinä aina. On kysytty, onko koko julkisivu rempattu, vaikka siinä on muutettu vain valot ja logo”, Jere kertoo uudistetun kohteen saamasta vastaanotosta.

Eheä funktionalismi jatkuu kiinteistöön sisälle astuttaessa. Sisääntuloaulan aaltomaiset teippaukset ja samaan muotokieleen kustomoitu kivilattia johdattavat tulijan peremmälle. Myös porrasaulat ja sisätilojen opastemaailma uudistettiin sisustuskonseptin mukaisiksi.  “Kohteessa nivoutuvat kivasti yhteen graafinen ilme, kiinteistön brändi ja tilallinen toteutus. Juoni on yhtenäinen ja lähtöisin arkkitehtuurista ja funkkiksesta, historiaa kunnioittaen”, Johanna kuvaa yhtenäisen kokemuksen onnistumista.

Uusittu kiinteistö on herättänyt kiinnostusta

Lopputuloksena on yhtenäinen kiinteistö, josta on ilo kertoa myös potentiaalisille vuokralaisille digitaalisen esitteen ja konseptiesityksen avulla. Esite sisältää yleistietoa kohteesta ja kiteyttää uudistetun brändin, kun taas konseptiesitys havainnollistaa kohteen boutique-toimistojen esimerkkimateriaalit ja -kalusteet eri hintaluokissa. “Kiinteistöön luotiin yhtenäinen tarina, jossa tila ja graafiset materiaalit vahvistavat toisiaan”, projektin graafinen suunnittelija Noora Malmström kertoo.

Kiinteistön omistaja VVT on tyytyväinen lopputulokseen, eikä uusittu kohde ole jäänyt huomaamatta Vaasan toimitilamarkkinassa: “Lopputulos on tosi onnistunut: kunnioittaa vanhaa kiinnostavasti. Ihan kuin eri kiinteistö. Kiinnostus on lähtenyt heti uudelle tasolle”, Jere summaa ilahtuneena.

Tutustu muihin samankaltaisiin projekteihin

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä!

Pikku Huopalahden kirjasto

Postmoderni lastenkirjasto kutsuu viihtymään

Uudistettu Pikku Huopalahden kirjasto tarjoaa löytämisen riemua ja pesämäisiä koloja erityisesti päiväkoti- ja koululaisryhmille. Uniikin tyylipuhtaalla alueella sijaitseva kirjasto toistaa ympäristönsä mukaisesti postmodernin leikkisiä värejä ja muotoja. Kirjasto on otettu positiivisesti vastaan: “Kaikki lapset, jotka ovat käyneet täällä, ovat olleet tosi innoissaan. Myös kohonneet kävijäluvut kertovat siitä, että tänne halutaan tulla. Ei tulla vain opettajan johdolla, vaan myös viettämään vapaa-aikaa. Esimerkiksi lukupesät ovat olleet niin suosittuja, että henkilökunta on joutunut antamaan niihin vuoroja. Käyttäjät pitävät tästä ihan hurjasti”, Pikku Huopalahden kirjastonjohtaja Sami Rainio kertoo ilahtuneena.

Kokoaan suurempi kirjasto

Vuonna 1998 alun perin avattu Pikku Huopalahden lähikirjasto kaipasi raikkaampaa, 2000-luvun “pikkisläisiin” vetoavaa ilmettä. Tavoitteena oli suunnitella monikäyttöinen, eri käyttäjäryhmiä palveleva kirjasto. Siellä asioivat muun muassa saman rakennuksen päiväkotilaiset ja koululaiset, jotka käyttävät kirjastoa opetustilanaan. ”Tila oli varsin nuhjuinen ja huolenpitoa vaille jäänyt, lähdimme hakemaan freesausta. Tavoitteena oli olla myös vahvemmin mukana läheisen koulun vuodessa ja siten lisätä lasten lukuintoa pidemmällä aikavälillä”, kirjastonjohtajana aiemmin toiminut Lotta Muurinen kertoo.

“Tavoite oli tehdä kompaktista kirjastosta kokoaan suurempi. Toimme esimerkiksi paljon tiloja tilan sisälle ja hyödynsimme kalustejakoja, jotta tila toimisi usealle ryhmälle samanaikaisesti. Lisäksi suunniteltiin monipuolisempia työskentelyn paikkoja henkilökunnalle”, projektin johtava suunnittelija Maiju Hatakka taustoittaa projektia suunnittelun näkökulmasta.

Lapset mukana suunnittelussa

Vastasimme Pikku Huopalahden kirjaston konseptoinnista, sisustusarkkitehtisuunnittelusta, graafisesta tilailmeestä ja projektiorganisoinnista sekä eri käyttäjäryhmien osallistamisesta suunnitteluun. Suunnittelun aikana pidettiin kolme työpajaa alueen päiväkotilaisten, koululaisten ja muiden asukkaiden kanssa. Asukkaat toivoivat rauhallista ja turvallista ympäristöä, josta löytyy viihtyisiä ja pehmeitä oleskelu- ja lukupaikkoja – pesämäisiä koloja, joihin voi mennä ja rauhoittua. Toisaalta toivottiin myös laajempia aukioloaikoja sekä yllätyksellisyyttä ja osallistumisen mahdollistamista eri ikäisille esimerkiksi taiteen, satutuokioiden ja muiden tapahtumien kautta.

Tilakokemuksen suunnittelun ohjureiksi määriteltiin:

  • Kokoaan suurempi: Kirjaston tilat ovat selkeät, ja siellä on helppo toimia. Pieni tila muuntuu monenlaisiin toimintoihin ja palvelee erikokoisia käyttäjäryhmiä. Myös eri-ikäiset käyttäjät on tilassa otettu huomioon.
  • Inspiroiva: Tila avautuu käyttäjälle sitä tutkimalla tarjoten yllätyksiä ja löytämisen riemua. Hauska tilakokemus ja pesämäiset sopet innostavat myös tutkimusretkille kirjallisuuden pariin.
  • Raikas: Tilan värimaailma toistaa ympäristön arkkitehtuurin värikkäitä sävyjä. Valoisassa tilassa virkistyy muun toiminnan ohella.
  • Lempeä: Kirjasto on kaikkien lasten avoin ja kutsuva paikka. Rauhallisessa ja sallivassa ympäristössä on viihtyisää ja turvallista olla.

“Kokonaisuus onnistui tosi hyvin. Onnistuitte erinomaisesti nappaamaan toiveet, mitä työpajoissa tuli”, Lotta sanoo. “Oli hyvä, että meiltä osallistettiin vahvasti tähän myös kirjastonhoitaja Inkeri mukaan, joka tietää eniten käytännön toiminnallisista asioista”, Sami lisää.

Löytämisen riemua postmoderneissa puitteissa

Uudistettu kirjasto koostuu suuremmasta kirjastosalin puolesta sekä entistä monipuolisempaan toimintaan muokatusta ryhmätyötilasta. Kirjasto suunniteltiin niin, että sitä voi tarvittaessa käyttää useampi ryhmä samanaikaisesti: suurempi ryhmä voi oleilla lukumatolla, pienempi ryhmä parvella ja kolmas ryhmätyötilan puolella rauhallisemmassa ympäristössä. Ryhmätyötila toimi ennen vain henkilökunnan taustatilana, mutta uusitun kalustuksen, esitystekniikan ja lukunurkkauksen ansiosta siellä voi jatkossa pitää myös esimerkiksi kielikursseja.

“Lopputulos on tosi hieno, aivan eri tasolla kuin vanha Pikkiksen kirjasto. Näyttää hienolta myös lasten mielestä, ja toiminnallisuus on huomattavasti parempi. Kommunikointi teidän suuntaan on ollut helppoa ja vastaukset niin selkeitä, että remonttiasioihin perehtymättömänäkin ymmärtää”, Sami kuvailee.

Löytämisen riemua tuovat yhdessä käyttäjien kanssa pohditut monipuoliset toiminnallisuudet ja inspiroiva postmoderni visuaalisuus.  “Tila on jaettu erilaisiksi alueiksi, kaikki ei heti paljastu kun astut sisään. Lisäksi esimerkiksi kaikki kirjastosalin hyllyt ovat siirreltäviä, jolloin tilaa voi myös muokata eri ryhmille sopivaksi”, sisustusarkkitehti Oona Auramo kuvailee. “Halusimme luoda ilahduttavan kokemuksen. Valmiissa suunnitelmissa on paljon elementtejä, joita lapset toivoivat työpajassa – esimerkiksi parvi, kineettistä taidetta ja vetäytymistiloja rauhoittumiselle. Tulee olemaan hienoa nähdä lasten reaktiot valmiissa tilassa”, AD Riikka Kuukka päättää innostuneena.

Haluatko kuulla lisää?

Lue Helsingin kaupungin uutinen uudistetusta kirjastosta ja ota yhteyttä!

Versowood

Uusi Eurosaha huipentaa 12-vuotisen yhteistyön

Sahatavaran edelläkävijä Versowoodin uusitussa tehdasympäristössä näkyy ja kuuluu metsä. “Versowoodin uusittu Eurosaha on toimialan mukainen osoitus yrityksen moderniudesta ja halusta pitää henkilöstöstä huolta. Suomen suurin yksityinen saha on nyt kokemuksellinen metsäympäristö, tuulahdus nykypäivää”, asiakkuuden johtava suunnittelija Jenni Herkama kuvailee.

Huominen kasvaa metsästä

Vierumäellä sijaitsevan Eurosahan laajennus oli investointi paitsi huippumoderniin sahalinjaan myös työviihtyvyyteen, työhyvinvointiin ja vierailijakokemukseen.  “Viimeisen 20 vuoden aikana on noussut entistä tärkeämmäksi ihmisten viihtyvyys ja motivointi. Tavoitteena oli, että saataisiin porukkaa motivoitua ja työpaikalle olisi kiva tulla”, Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra kertoo. Toinen keskeinen näkökulma tuotantolaitoksen laajennusosan suunnittelussa oli Versowoodin uusittu brändiviesti “huominen kasvaa metsästä”.

Suunnittelun ohjureiksi määriteltiin:

  • metsätoimialan edelläkävijyyden esiintuominen
  • työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen
  • vierailijakokemus uudistetun brändiviestin tasolle

Rune & Berg Design vastasi Eurosahan laajennusosan sisustusarkkitehtisuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta sekä projektinhallinnasta. Työstimme lisäksi tulevan pääkonttorin sisäistä viestintää yhdessä Versowoodilaisten kanssa.

Hyvinvointia ja laatua metsästä seuraavillekin sukupolville

Eurosahan laajennusosan kokemusta ja erilaisia tiloja mietittiin tarkasti sekä Versowoodilaisten että vierailijoiden hyvinvoinnin ja kokemuksen näkökulmasta. Hyvinvointia tukevat niin kävijät tervetulleiksi toivottava metsäinen aulatila äänimaailmoineen kuin uudet pukuhuoneet ja taukotila, jossa virkistäytyä ja jumppailla kahvin tippuessa. Laadukkaasti toteutettu taukotila ja keittiö toimivat myös vierailijakeskuksena, ja työnjohtajan tila sopii puolestaan myös kokouksiin ja työpajoihin.

“Halusimme osoittaa välittämistä ja siten tehdä arvojen mukaisia tekoja. Tilauudistusta ei tehty perussapluunalla”, Versowoodin markkinointipäällikkö Mia Kärkkäinen taustoittaa Eurosahan laadukkaasti tehtyä kehitystyötä. Uudistettu Eurosaha tulee toimimaan vertailupohjana myös muiden yksiköiden kehittämisessä. “Eurosahan lopputulos on hieno, sitä kelpaa näyttää. Kun siellä käy, ihmiset tervehtivät suu hymyssä”, Ville kehuu.

Yhteistyötä jo vuodesta 2012

Rune & Berg Design ja Versowood ovat tehneet kattavasti yhteistyötä vuodesta 2012. Hankkeita on ollut laidasta laitaan: aina pääkonttorin visiotyön fasilitoinnista laajoihin työympäristösuunnittelu- ja kulttuurihankkeisiin sekä yksittäisiin graafisiin toteutuksiin. Vuosien varrella Rune & Berg Design on suunnitellut Versowoodille esimerkiksi Vierumäen nykyisen pääkonttorin uudistuksen, Mikkelin “metsäkonttorin” eli katutason asiakaspalvelutilan, piha-alueita, messuosaston sekä rekkateippauksia ja työvaatteita.

Yksi suurimmista kulttuurin rakentamisen ja graafisen suunnittelun toteutuksista oli työturvallisuushanke, jonka tavoitteena oli tehdä työturvallisuudesta arkipäivää ja siten saavuttaa nollan työtapaturman tavoite. Hankkeen aikana toteutettuja julisteita löytyy myös uusitusta Eurosahasta tarkoin harkituista kohdista työpäiväpolun varrelta. Toteutettua materiaalia on tarkoitus käyttää vuodesta toiseen työturvallisuuden edistämiseksi Versowoodin eri toimipisteissä.

Versowoodilaiset ovat tyytyväisiä pitkään yhteistyöhön, jossa on riittänyt iloa silmäkulmassa ja rohkeutta ajatella tulevaisuuslähtöisesti: “Te olette hyvin ystävällisiä, positiivisia ja auttavaisia. Teillä on ammattitaitoa ja kokemusta, kiinnostusta tulevaan ja uusia työkaluja tutkitun tiedon hyödyntämiseksi”, Mia kuvailee. “Teidän kanssanne on helppo tehdä töitä. Tekemisessä on tietynlainen iloisuus, ja tiedätte mitä meillä tapahtuu. Tämä kaikki helpottaa käyntiin lähtöä”, Ville lisää.