Pikku Huopalahden kirjasto

Postmoderni lastenkirjasto kutsuu viihtymään

Uudistettu Pikku Huopalahden kirjasto tarjoaa löytämisen riemua ja pesämäisiä koloja erityisesti päiväkoti- ja koululaisryhmille. Uniikin tyylipuhtaalla alueella sijaitseva kirjasto toistaa ympäristönsä mukaisesti postmodernin leikkisiä värejä ja muotoja. Kirjasto on otettu positiivisesti vastaan: “Kaikki lapset, jotka ovat käyneet täällä, ovat olleet tosi innoissaan. Myös kohonneet kävijäluvut kertovat siitä, että tänne halutaan tulla. Ei tulla vain opettajan johdolla, vaan myös viettämään vapaa-aikaa. Esimerkiksi lukupesät ovat olleet niin suosittuja, että henkilökunta on joutunut antamaan niihin vuoroja. Käyttäjät pitävät tästä ihan hurjasti”, Pikku Huopalahden kirjastonjohtaja Sami Rainio kertoo ilahtuneena.

Kokoaan suurempi kirjasto

Vuonna 1998 alun perin avattu Pikku Huopalahden lähikirjasto kaipasi raikkaampaa, 2000-luvun “pikkisläisiin” vetoavaa ilmettä. Tavoitteena oli suunnitella monikäyttöinen, eri käyttäjäryhmiä palveleva kirjasto. Siellä asioivat muun muassa saman rakennuksen päiväkotilaiset ja koululaiset, jotka käyttävät kirjastoa opetustilanaan. ”Tila oli varsin nuhjuinen ja huolenpitoa vaille jäänyt, lähdimme hakemaan freesausta. Tavoitteena oli olla myös vahvemmin mukana läheisen koulun vuodessa ja siten lisätä lasten lukuintoa pidemmällä aikavälillä”, kirjastonjohtajana aiemmin toiminut Lotta Muurinen kertoo.

“Tavoite oli tehdä kompaktista kirjastosta kokoaan suurempi. Toimme esimerkiksi paljon tiloja tilan sisälle ja hyödynsimme kalustejakoja, jotta tila toimisi usealle ryhmälle samanaikaisesti. Lisäksi suunniteltiin monipuolisempia työskentelyn paikkoja henkilökunnalle”, projektin johtava suunnittelija Maiju Hatakka taustoittaa projektia suunnittelun näkökulmasta.

Lapset mukana suunnittelussa

Vastasimme Pikku Huopalahden kirjaston konseptoinnista, sisustusarkkitehtisuunnittelusta, graafisesta tilailmeestä ja projektiorganisoinnista sekä eri käyttäjäryhmien osallistamisesta suunnitteluun. Suunnittelun aikana pidettiin kolme työpajaa alueen päiväkotilaisten, koululaisten ja muiden asukkaiden kanssa. Asukkaat toivoivat rauhallista ja turvallista ympäristöä, josta löytyy viihtyisiä ja pehmeitä oleskelu- ja lukupaikkoja – pesämäisiä koloja, joihin voi mennä ja rauhoittua. Toisaalta toivottiin myös laajempia aukioloaikoja sekä yllätyksellisyyttä ja osallistumisen mahdollistamista eri ikäisille esimerkiksi taiteen, satutuokioiden ja muiden tapahtumien kautta.

Tilakokemuksen suunnittelun ohjureiksi määriteltiin:

  • Kokoaan suurempi: Kirjaston tilat ovat selkeät, ja siellä on helppo toimia. Pieni tila muuntuu monenlaisiin toimintoihin ja palvelee erikokoisia käyttäjäryhmiä. Myös eri-ikäiset käyttäjät on tilassa otettu huomioon.
  • Inspiroiva: Tila avautuu käyttäjälle sitä tutkimalla tarjoten yllätyksiä ja löytämisen riemua. Hauska tilakokemus ja pesämäiset sopet innostavat myös tutkimusretkille kirjallisuuden pariin.
  • Raikas: Tilan värimaailma toistaa ympäristön arkkitehtuurin värikkäitä sävyjä. Valoisassa tilassa virkistyy muun toiminnan ohella.
  • Lempeä: Kirjasto on kaikkien lasten avoin ja kutsuva paikka. Rauhallisessa ja sallivassa ympäristössä on viihtyisää ja turvallista olla.

“Kokonaisuus onnistui tosi hyvin. Onnistuitte erinomaisesti nappaamaan toiveet, mitä työpajoissa tuli”, Lotta sanoo. “Oli hyvä, että meiltä osallistettiin vahvasti tähän myös kirjastonhoitaja Inkeri mukaan, joka tietää eniten käytännön toiminnallisista asioista”, Sami lisää.

Löytämisen riemua postmoderneissa puitteissa

Uudistettu kirjasto koostuu suuremmasta kirjastosalin puolesta sekä entistä monipuolisempaan toimintaan muokatusta ryhmätyötilasta. Kirjasto suunniteltiin niin, että sitä voi tarvittaessa käyttää useampi ryhmä samanaikaisesti: suurempi ryhmä voi oleilla lukumatolla, pienempi ryhmä parvella ja kolmas ryhmätyötilan puolella rauhallisemmassa ympäristössä. Ryhmätyötila toimi ennen vain henkilökunnan taustatilana, mutta uusitun kalustuksen, esitystekniikan ja lukunurkkauksen ansiosta siellä voi jatkossa pitää myös esimerkiksi kielikursseja.

“Lopputulos on tosi hieno, aivan eri tasolla kuin vanha Pikkiksen kirjasto. Näyttää hienolta myös lasten mielestä, ja toiminnallisuus on huomattavasti parempi. Kommunikointi teidän suuntaan on ollut helppoa ja vastaukset niin selkeitä, että remonttiasioihin perehtymättömänäkin ymmärtää”, Sami kuvailee.

Löytämisen riemua tuovat yhdessä käyttäjien kanssa pohditut monipuoliset toiminnallisuudet ja inspiroiva postmoderni visuaalisuus.  “Tila on jaettu erilaisiksi alueiksi, kaikki ei heti paljastu kun astut sisään. Lisäksi esimerkiksi kaikki kirjastosalin hyllyt ovat siirreltäviä, jolloin tilaa voi myös muokata eri ryhmille sopivaksi”, sisustusarkkitehti Oona Auramo kuvailee. “Halusimme luoda ilahduttavan kokemuksen. Valmiissa suunnitelmissa on paljon elementtejä, joita lapset toivoivat työpajassa – esimerkiksi parvi, kineettistä taidetta ja vetäytymistiloja rauhoittumiselle. Tulee olemaan hienoa nähdä lasten reaktiot valmiissa tilassa”, AD Riikka Kuukka päättää innostuneena.

Haluatko kuulla lisää?

Lue Helsingin kaupungin uutinen uudistetusta kirjastosta ja ota yhteyttä!

Bistro & Bar Miljöö

Rakastettu töölöläisravintola Miljöö nostettiin uuteen loistoon

Uudistettu Bistro & Bar Miljöö huokuu laadukkaan bistroravintolan henkeä tilan, palvelun ja ruoan osalta. Ravintolan ulko- ja sisätilojen toiminnallisuus ja visuaalisuus nostettiin samalle tasolle ruoan ja palvelun laadun kanssa. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi asiakaspolkujen sujuvoittamista ja toimintojen uudelleen sijoittelua sekä katunäkyvyyden parantamista. “Kaikki, mitä haluttiin, on onnistunut 100-prosenttisesti. Nyt tämä on selkeästi Miljöö, ja olen ylpeä lopputuloksesta. Ihmiset ovat ottaneet vastaan tosi hyvin. Moni on sanonut, että nyt ruoka ja miljöö kohtaavat toisensa”, ravintoloitsija Ari Zerza toteaa iloisena.

Vetovoimainen korttelibistro erottuu entisestä Töölön Sävelestä

Rune & Berg Design vastasi Miljöön sisustusarkkitehtonisesta ja graafisesta suunnittelusta sekä toteutuksen organisoinnista. Uudistus toteutettiin yhdessä ravintoloitsija Ari Zerzan ja ravintolapäällikkö Ilona Poutiaisen kanssa. “Halusimme saada Miljöölle entisestä Töölön Sävelestä erottuvan selkeän oman identiteetin. Tavoitteena oli säilyttää kodikas tunnelma, vähän vintage, mutta raikkaampi ja valoisampi. Ei haluttu tehdä liian fine diningia tai sellaista, että ihmiset pelkäisivät tulla sisään, vaan parempaa ja lämpimämpää”, Ari taustoittaa. Projekti oli erityinen myös itsekin Töölössä toimistoa vuodesta 2011 pitäneelle Rune & Bergille. “Oli hienoa olla mukana luomassa monelle töölöläiselle tärkeän ravintolan uudelleensyntymää ja tason nostoa myös sisustuksen osalta”, Design Strategi Sini Ala-Nikula kertoo hymyillen.

Miljöön suunnittelun tavoitteita olivat:

  • vahvistaa brändimielikuvaa laadukkaasta korttelibistrosta
  • suunnitella kokonaisvaltainen tilakokemus
  • säilyttää ja korostaa rentoa ja helposti lähestyttävää tunnelmaa

Ravintola-alalle tyypilliseen tapaan suunnittelu ja remontointi toteutettiin varsin vauhdikkaasti: “Teimme hyvin tiiviisti yhteistyötä, sillä halusin avata vappuna. Tulimme Ilonan kanssa teidän toimistollenne, jossa syntyi ensi-ideoita, ja oli kiva nähdä, millaisia materiaaleja tiloihin tulee. Lattian suhteen olin aluksi vähän skeptinen, mutta lopulta juuri siitä tykkään eniten, se sopii tosi hyvin yhteen baaritiskin kanssa”, Ari kuvailee putkiremontin yhteydessä ketterästi toteutettua suunnitteluprosessia.

Lämminhenkisyys näkyy nyt myös sisustuksessa

Vastikään kymmenen vuotta täyttänyt Miljöö on uudistuksen jälkeenkin rento kivijalkabistro, mutta sen jokainen neliö on hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla.  “Ravintolassa on minimoitu turhat kulkuväylät ja vastaanottonakin toimiva baaritiski on siirretty sisäänkäynnin lähistölle, jotta henkilökunta pystyy toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi heti heidän saapuessaan. Lisäksi on luotu yhtenäinen materiaalipaletti ja parannettu muun muassa valaistusta ja siten mahdollisuutta luoda erilaisia tunnelmia”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska kertoo. “Plussaa on myös se, että meillä on helpompi työskennellä uudistuksen jälkeen, kun esimerkiksi sali on jaettu kahteen osaan entisen kolmen sijaan”, Ari lisää.

Miljöö erottuu nyt edukseen myös lämminhenkisen mutta astetta hienostuneemman sisustuksen osalta. Tuttu vihreä sävymaailma ja kauniisti patinoituneet vintagekalusteet saivat rinnalleen ajattomia valaisimia sekä aitoja ja kestäviä materiaaleja, kuten kuparinhohtoisilla keraamisilla laatoilla laatoitetun baaritiskin vihreine graniittisine baaritasoineen. Ravintolasta löytyy myös uniikkeja tilan tuntua lisääviä peilejä sekä lähes 100-vuotias juurista ja perheestä muistuttava kello, joka on tuotu aikoinaan Kosovosta.

Kaiken kaikkiaan uusittu Miljöö on ollut varsin pidetty: “Asiakkaat ja koko henkilökunta ovat ottaneet uudistuksen tosi kivasti vastaan. Kaikki kertovat ylpeinä asiakkaille mitä on jo tehty ja mitä on vielä tulossa”, Ari päättää hymyillen.

Miljöön uudistus on huomioitu laajasti myös lehdistössä.

Esimerkiksi City-lehti kirjoitti 10 vuotta täyttävän Miljöön uudistuksesta.

Senaatti-kiinteistöt

Valtion yhteiset palvelu- ja työympäristöt Lahteen ja Lappeenrantaan

Lahdesta ja Lappeenrannasta löytyvät jatkossa valtion eri palvelut ja työympäristöt saman katon alta. Näiden kahden toimipisteen muutokset ovat osa valtion laajempaa palvelu- ja toimitilaverkkouudistusta. Pelkästään Lahden ja Lappeenrannan toimipisteiden uudistukset muovaavat noin 1500 työntekijän ja 2500 viikoittaisen asiakkaan työpäivä- ja asiointikokemusta entistä sujuvammaksi.

Kaikki palvelut yhdestä paikasta

Projektin tavoitteena oli jalkauttaa valtion yhteisasiakaspalvelun konsepti Lahden ja Lappeenrannan virastotaloihin sekä luoda konkreettiset ratkaisuehdotukset, jotka huomioivat paikkakuntakohtaiset tarpeet ja mahdollisuudet. Muutoksen taustalla vaikutti Suomen valtakunnallisen julkisen hallinnon tavoite koota valtion virastojen fyysinen asiointi vaiheittain yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin ja näin tarjota yhdenmukainen asiointikokemus eri toimipisteissä. Palvelumuotoiluprojekti toteutettiin yhdessä valtion toimitilakumppani Senaatti-kiinteistöjen kanssa. “Projekti oli osa isompaa hanketta, jossa valtion virastopalveluita pyritään sulauttamaan yhteen saman katon alle. Tavoitteena oli sujuvoittaa asiakkaan kokemusta ja tuoda joustoa asiakaspalvelijoiden työhön”, projektin palvelumuotoilija ja sisustusarkkitehti Johanna Happonen kertoo.

Yhteisasiakaspalvelun konseptin jalkauttamiseksi luotiin:

  • tilojen toiminnallisuuden kuvaus työntekijöiden näkökulmasta
  • asiakasprofiilit ja niiden mukaiset palvelupolut
  • kohdekohtaiset tilasovitukset asiakaspalvelualueesta ja siihen liittyvistä työtiloista

Rune & Berg Design vastasi Lahden ja Lappeenrannan virastotalojen palvelumuotoiluprosessin fasilitoinnista ja kiteytyksestä toteutuksen tueksi. Palvelumuotoilu toteutettiin kuuden virtuaalisen työpajan sarjana, joista kolme työpajaa koski Lahden ja kolme Lappeenrannan virastotaloa. Työpajoihin osallistui julkisen hallinnon eri organisaatioiden, kuten Veron, Kelan ja virastojen, asiakaspalvelijoita ja esihenkilöitä sekä kunkin kohteen arkkitehti. Projektissa hyödynnettiin lisäksi Rune & Berg Designin tilasuunnitteluosaamista. “Tuimme työntekijöiden kykyä hypätä muutokseen, he olivat aivan uuden äärellä. Palvelumuotoiluprosessin arvo oli siinä, että he ymmärsivät paremmin, mitä monipalvelupiste tarkoittaa ja mitä pitää vielä kehittää sisäisessä toiminnassa ennen toteutusta“, Johanna summaa. “Veimme yhdessä prosessia askel askeleelta eteenpäin käytäntöön. Teidän avullanne saimme käyttäjät osallistumaan pohdintaan ja tunnistimme eri näkökulmia kokonaisuudessa”, Senaatin tilaprojektien projektipäällikkö Mervi Räisänen yhtyy.

Asiointi- ja työpäiväkokemus kiteytettynä yksiin kansiin

Palvelumuotoilun avulla paikkakuntakohtaisesti selkeytetyt työskentelytavat, asiakasprofiilit ja tilasovitukset koottiin loppuraporttiin, joka toimii yhteisten työympäristöjen toteutuksen tukena. Työtapojen osalta havainnollistettiin, millaista työtä milläkin alueella tehdään ja mikä on kunkin työntekijän rooli eri tilanteissa. Työntekijöiden eri roolit ja työn tekemisen tavat kiteytettiin helposti ymmärrettäviksi neljäksi työntekijäprofiiliksi ja yhteisiksi työskentelyn pääperiaatteiksi. Lisäksi kullekin asiakasprofiilille hahmoteltiin yksityiskohtaiset palvelupolut, jotka auttoivat työntekijöitä ymmärtämään asiakkaiden erilaisia tarpeita ja Rune & Berg Designin suunnittelijoita löytämään parhaat tilalliset ratkaisut.

Työntekijöiden tarpeiden ja asiakkaiden palvelupolkujen pohjalta luotiin Lappeenrannan ja Lahden virastojen arkkitehtuuriin sopivat tilasovitukset. Kumpaankin virastoon sovitettiin yhteisen palvelukonseptin mukaisesti aula ja odotustila, asiakaspalvelupisteet, taustatyötilat, vihkitila ja kokouskeskus. Lahdessa huomioitiin myös lounasta syömään tulevien ravintola-asiakkaiden tarpeet, Lappeenrannassa taas kiinnitettiin erityishuomiota opastamiseen kahtia jakautuneen tilan rakenteen vuoksi. “Jo palvelumuotoiluprosessin aikana arkkitehti oli mukana suunnittelemassa rakennusta ja tiloja löydösten pohjalta. Lahti ja Lappeenranta toimivat pilottina laajemmalle muutokselle koko maassa”, Johanna kertoo hankkeen etenemisestä.

Molemmat kohteet ovat parhaillaan toteutusvaiheessa: asiakaspalvelutilat otettiin käyttöön kesällä 2023 ja jaettujen työympäristöjen on määrä valmistua keväällä 2024. “Kuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä yhteispalvelupisteeseen. Se on koettu hyväksi, ja he ovat saaneet asioita edistettyä jouhevammin kuin aiemmin. Henkilöstölle muutos konkretisoituu kunnolla vasta, kun he pääsevät itse kokeilemaan työskentelyä uudessa mallissa”, Mervi summaa laajan muutoshankkeen lopputulemaa.

Haluatko tutustua hankkeeseen lisää?

Voit lukea Senaatin verkkosivuilta laajemmin Lappeenrannan virastotalon tilamuutoksesta ja Lahden vastaavasta projektista.

Kalasataman kirjasto

“Karkkikirjasto” haastaa totutun

Kalasataman uusi väreillä ja muodoilla ilotteleva kirjasto avautui Redin kauppakeskukseen alkuvuodesta 2024. Kirjasto on saanut inspiraationsa Max Velthuijsin tarinasta “Poika ja Kala”, jossa taivas onkin meri ja lintu voi olla kala. Tarinan mukaisesti myös kirjasto haastaa totutun: siellä on pyritty häivyttämään huoneiden arkkitehtonisia rajoja ja näin luomaan ympäristö, joka saa viihtymään ja unohtamaan omat juurtuneet ajattelumallit. Käyttäjissä ja mediassa innostuneisuutta herättänyt kirjasto on luotu yhdessä alueen asukkaiden ja kirjaston henkilökunnan kanssa.

Strategisesti ja kokemuksellisesti merkittävä lähikirjasto

Projektin tavoitteena oli luoda Kalasataman kirjastosta merkityksellinen ja rohkea tila, joka haastaa lähikirjastojen roolin. Noin 400-neliöinen kirjasto sijaitsee kauppakeskus Redin 2. kerroksessa liikenteen solmukohdassa, kasvavassa ja kehittyvässä kaupunginosassa. Taideteosmaisella tilalla on vahva yhteys Helsingin kaupungin strategiaan, jossa peräänkuulutetaan kirjastojen roolin uusiutumista sekä kulttuuria ja taidetta, jotka tuovat iloa ja yhdistävät ihmiset hankalien vuosien jälkeen. Kirjasto on muotoutunut monista pienistä huomioista ja suurista ajatuksista, joita on tullut niin kaupungilta, kirjaston henkilökunnalta, koululaisilta, asukkailta kuin senioreiltakin. “Saimme Kalasatamaan ihanan, värikkään ja viihtyisän tilan. Uusi kirjasto tukee osaltaan tärkeimmän tavoitteen, eli lukemisen edistämisen, toteutumista,” Kalasataman kirjastonjohtaja Erna Marttila iloitsee.

Seuraavat 5 teemaa ohjasivat tilakokemuksen suunnittelua:

  • Määrittelemätön: Täällä jokainen saa itse määritellä itsensä. Olemme rinnallasi!
  • Löytäminen: Täällä on lupa löytää jotain uutta. Innostamme siihen!
  • Turvallinen: Tarvitsemme turvallisen ilmapiirin, jossa voimme määritellä itsemme ja avata ajatuksemme löytämään jotain uutta.
  • Unenomainen: Tila ei anna valmiita vastauksia, vain viitteitä, jotka voi itse määritellä siksi miksi haluaa. Annamme luvan unelmoida ja löytää uusia ajatuksia.
  • Yllätyksellinen: Yllätys muistuttaa meitä urautuneista ajatuksista. Määritellään tavallisuus uudelleen.

Rune & Berg Design vastasi Kalasataman kirjaston konseptoinnista, sisustusarkkitehtisuunnittelusta, graafisesta tilailmeestä ja projektin organisoinnista. Projektiin osallistui myös graafikkoharjoittelija, joka antoi mielikuvituksensa lentää graafisia kuvituksia piirtäessään. Keskeisenä osana projektia ja Rune & Berg Designin tehtäväkenttää oli lisäksi asukkaiden osallistaminen, jossa kantavaksi teemaksi nousi kaipuu rauhaan – vastapainona hektiselle ja hälyisälle arjelle. He kaipasivat sopukoita, värikkyyttä, iloa, leikkisyyttä, pehmeyttä, rentoutta, yllätyksellisyyttä, sallivuutta ja osallisuutta.

“Kirjasto palvelee käyttäjien kahta erilaista asiointitarvetta: pikaista asiointia, kuten kirjan palauttamista ja toisaalta tarjoaa myös rauhallista oleilutilaa. Lisäksi toiminnot ja asiakaspalvelukalusteet on sijoitettu niin, että henkilökunta on mahdollisimman helposti asiakkaiden tavoitettavissa”, Erna kuvailee kirjaston suunnittelua ohjanneita periaatteita.

Rajoja rikkova tilataideteos

Uusi kirjasto on elämyksellinen ja kokonaisvaltainen tilataideteos, joka innostaa kävijöitään löytämään jotain uutta. Se tarjoaa ihastuttavia vetäytymisen paikkoja ja erilaisia tunnelmia, jossa voi rauhoittua, pelata, lukea tai tavata. Tila haluaa kyseenalaistaa tavallisuuden ja antaa jokaisen määritellä sen uudelleen. Esimerkiksi unenomaisessa sopukassa taivas ja meri ovat yhtä. Väriä vaihtava aurinko laskee väärinpäin horisonttiin ja saa ajatukset kauas. Muuntuvalla valaistuksella tilan tunnelmaa voi muokata ja voimistaa entisestään.

“Haimme sitä, että nyt saa miettiä ihan uudella tavalla, mitä lähikirjasto voisi olla. Siksi ei lähdetty liikkeelle hyllymetreistä, kuten monesti tällaisissa hankkeissa. Tiesin, että teitä voi haastaa ja se innostaa – on tärkeää, että yhteistyökumppani ei ole vain sellainen, joka toteuttaa mitä pyydettiin, vaan jolla on oma vahva näkemys”, Helsingin Aluekirjastopalvelujenjohtaja Saara Ihamäki kertoo.

Totuttua haastavan kirjaston luominen vaati myös suunnittelijoilta rohkeutta ajatella uudella tavalla: “Määrittelimme itsellemme tavoitteen olla tekemättä mitään esittävää. Tavoitteena oli luoda ennennäkemätön tyyli ja poikkeuksellisia virikkeellisiä syötteitä käyttäjille. Halusimme rikkoa seinän ja lattian rajoja, tehdä tuttuja asioita yllättävällä tavalla”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu, sisustusarkkitehti Johanna Happonen ja AD Riikka Kuukka kuvailevat.

Lopputulos tarjoaa positiivisia yllätyksiä

Kalasataman kirjasto on otettu ilolla vastaan. Kirjasto on huomioitu laajasti mediassa ja siellä vieraili 12 056 kävijää pelkästään avajaisviikon aikana. “Kalasataman kirjasto on herättänyt paljon positiivista vastakaikua. Se on loistava esimerkki Helsingin kaupunkistrategian tavoitteiden toteuttamisesta: kirjasto sijaitsee kasvavalla alueella ja on kutsuva ja kaupunginosan luonteen mukainen paikka. Se houkuttelee ihmisiä kirjastoon ja näin auttaa osaltaan tekemään Helsingistä myös lukemisen ja lukutaidon pääkaupungin”, Saara summaa.

“Halusimme antaa jokaiselle kävijälle mahdollisuuden uudistua ja löytää uutta, oppia sivistyksen ja tiedon kautta. Kirjasto saa ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan, riisuu aikuisiltakin tietyn varautuneisuuden. Vasta sitten voi syntyä uutta ja ihminen voi innostua esimerkiksi lainaamaan teoksen, jota ei muuten olisi lainannut”, Sara kuvailee.

Innostus uudenlaisen kirjaston luomisesta oli havaittavissa myös jo ennen varsinaisia avajaisia: kirjaston henkilökunnan silmät loistivat, kun he näkivät tilan, ja myös yhteistyökumppanit innostuivat projektista.  “Tarina lähti elämään ja kasvamaan – kaikki tajusivat, että tehdään yhdessä hyvää ja merkityksellistä juttua. Tämä oli projeki, jota tehtiin aidosti suurella sydämellä”, Johanna päättää.

Haluatko tutustua kirjastoon tarkemmin?

Lisää projektista voit lukea esimerkiksi kirjaston avajaisviikolla julkaistusta Helsingin Sanomien artikkelista.

Jätkäsaaren kirjasto

Uusi lasten ja perheiden kirjasto hurmaa leikkisyydellään

Jätkäsaaren kirjasto palvelee 1930-luvulla rakennetussa punatiilisessä Huutokonttorin kiinteistössä. Uudessa kirjastossa Eric Carlen Pikku toukka paksulaisen tarina kohtaa Henri Matissen taiteelle tyypilliset kiinnostavat muodot ja värit. Lapsen näkökulmasta suunniteltu tila on mielenkiintoinen ja yllättävä heti sisälle astuttaessa. Katse hakeutuu ensimmäisenä lasten ja aikuisten lukusuosituksiin, joiden lomassa katosta kurkkaava pikkutoukka tervehtii kirjastoon saapuvia. Peremmälle jatkettaessa erilaiset alueet kutsuvat leikkimään, lukemaan ja löhöilemään perheen ja kavereiden kanssa. Sieltä täältä löytyvät pesämäiset piilopaikat tuottavat löytämisen riemua.

Olohuone ja kohtaamispaikka perheille

Jätkäsaaren uusi noin 300-neliöinen kirjasto avautui Huutokonttorin toiseen kerrokseen alkuvuodesta 2022. Tavoitteena oli suunnitella yllätyksellinen ja leikkisä kirjasto, jossa lasten näkökulma ja mittakaava on otettu huomioon. “Idea kirjastoon lähti alueen asukkaiden toiveista: haluttiin lapsille ja perheille sopiva paikka, jossa on värejä sekä lukunurkkauksia ja piiloja, jonne voi käpertyä lukemaan – jotain persoonallisempaa ja uudelle rakentuvalle alueelle sopivaa”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu kertoo. “Tavoitteena oli saada kompakti tila toimivaksi. Tärkeää oli leikillisyys – viesti siitä, että kirjasto on lapsille tarkoitettu ja lapsenmielinen paikka, mikä toteutui hyvin”, Jätkäsaaren kirjaston palvelupäällikkö Lasse Pekkarinen taustoittaa. “Aiemmin tekeminen ja tila eivät tukeneet toisiaan. Halusimme toimivan ja viihtyisän lasten kirjaston”, erikoiskirjastovirkailija Riikka Penttilä täydentää.

Kirjaston suunnittelua ohjasivat yhdessä muodostetut design driverit:

  • yllätyksellinen ja houkutteleva
  • hauska ja leikkisä
  • pehmeä ja lämmin
  • yhteisöllinen ja kodikas

Rune & Berg Design vastasi kirjaston ilmeen konseptoinnista sekä tila- ja kalustesuunnittelusta yhdessä asiakkaan projektiryhmän kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin kirjaston henkilökunnan aiemmin vuonna 2021 toteuttaman asukaskyselyn tuloksia. Asukkaat peräänkuuluttivat kutsuvaa, lapsia ja perheitä varten tehtyä kirjastoa. He toivoivat rauhallista tilaa, josta löytyy löhöily- ja makoilupaikkoja yksin ja yhdessä lukemiseen ja oleiluun. “Suunnitelmat kehittyivät muotoon, jota emme tulleet edes ajatelleeksi. Teiltä tuli luova näkemys, ja prosessi oli tosi hyvä,” Riikka kehuu.

Löytämisen iloa ja yhteisiä oivalluksia

Uusitussa kirjastossa kullakin toiminnolla on selkeä oma paikkansa, mutta se taipuu hyvin myös esimerkiksi useiden koululaisryhmien samanaikaiseen käyttöön. “Tilan monipuolista käyttöä tukee muun muassa lava, joka toimii arkisin satupaikkana ja tarpeen tullen myös esiintymislavana”, Sara kertoo. Kokemus on aina käyttäjänsä näköinen, ja tila tarjoaa uutta tutkittavaa jokaisella käynnillä.  “Täältä löytyy yllättäviä soppeja ja kaikkea jänniä virikkeitä, joista voi saada ajatuksia ja keskustella yhdessä lapsen kanssa”, Sara kuvailee. “Koko kirjasto on kuin oivalluttava kokemusmatka. Lapsi minussa rakastaa toukan tarinaa, jonka ympärille kokemus on rakennettu”, Rune & Berg Designin asiakkuusvastaava Raija Mattila ihastelee lopputulosta.

Lapsia varten suunnitellun kirjaston sävymaailma ja tilan monikäyttöisyys keräävät kehuja. Tilan onnistumisesta kertoo myös se, että suosikkikohtaa on vaikea valita.  “Sävymaailmasta tulee hyvä fiilis, ja erilaiset leikkisät yksityiskohdat, kuten toukan pää, pääsevät värien kautta paremmin esiin. Suosikkini on sisääntulosta avautuva yleisnäkymä”, Lasse kuvailee lopputulosta. “Tykkään todella paljon värimaailmasta, se tukee mukavan tunnelman syntymistä. Hyvä, ettemme menneet kirjavilla perusväreillä. Asiakkaatkin ovat sanoneet, että kirjastossa on rauhallinen olo, eikä se ole kolkko kuten aikaisemmin. Lempikohtani on varmaan lava, jota käytän paljon lasten kanssa, se oli hyvä oivallus”, Riikka jatkaa.

Uusittu kirjasto on voittanut myös käyttäjät puolelleen. “Ollaan saatu pääasiassa todella myönteistä palautetta. Ihmiset ovat tosi hämmästyneitä ja ilahtuneita. Nytkin on tullut päiväkotiryhmiä muualta meille kevätretkelle ja reaktio ovella on “miten tää voi olla näin ihana ja onks tää kokonaan lapsille”. Lapset innostuvat heti ja rupeavat tutkimaan mitä kaikkea tilassa on. Pienimmätkin lapset tunnistavat sen, että tila on heille tarkoitettu ja etsivät koloja, joissa oleilla”, Riikka summaa.

Haluatko uppoutua syvemmälle kirjastojen maailmaan?

Tutustu suunnittelemaamme Herttoniemen kirjastoon.

Helsingin kaupunki, Yrjönkadun uimahalli

Yrjönkadun uimahallin palvelumalli kiteyttää asiakaskokemuksen tavoitetilan

Väinö Vähäkallion suunnittelema Yrjönkadun uimahalli on historiallisesti ja arkkitehtonisesti korvaamaton paikka. Suomen ensimmäiseen uimahalliin tullaan kauempaakin uniikin kokemuksen takia. Siinä missä moni muu uimahalli keskittyy liikunnalliseen suoritukseen, on Yrjönkadulla keskiössä sukupolvet ylittävä kiireetön hyvinvoinnin hetki.

Palvelumuotoilulla toimivia ratkaisuja

Vuonna 1928 avattu Yrjönkadun uimahalli on Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan hallinnoima perinteikäs vapaa-ajanviettopaikka. Projektin tavoitteena oli kehittää asiakaskokemusta ja palveluympäristöä osana uimahallin perusparannus- ja uudistushanketta. “Iso tavoite oli saada palvelua kehitettyä paremmaksi ja se, että jokainen työntekijä pääsisi mukaan kehittämään työympäristöä ja ilmapiiriä. Meidän henkilökunnallamme on älyttömästi ammattitaitoa ja osaamista, ja sen hyödyntäminen oli yksi projektin lähtökohdista”, kertoo Kara Koskinen, Yrjönkadun uimahallin tiimiesihenkilö. “Kyseessä on historiallinen paikka, joten oli samalla tärkeää vaalia ja vahvistaa sitä, mikä tekee kokemuksesta uniikin”, Rune & Berg Designin palvelumuotoilija Elina Järvinen jatkaa.

Tulevaisuuden asiakaskokemuksen ja palveluympäristön design driverit kiteytettiin seuraavasti:

  • ainutlaatuinen kaupunkikulttuurikokemus
  • kaikkien yhteinen kylpy- ja uintipaikka
  • kiireetön hyvinvoinnin hetki
  • pysyvä perinne muuttuvassa maailmassa

Rune & Berg Design vastasi Yrjönkadun uimahallin palvelumuotoiluprojektista, jonka lopputuloksena syntyivät palvelumalliopas, tilakuvaus ja opastamisen konsepti. Oppaita tullaan hyödyntämään työntekijöiden perehdytyksessä uuteen palvelumalliin sekä uimahallin tilojen, erityisesti aulan, palvelupisteen ja vilvoittelualueen, suunnittelussa.

Projekti toteutettiin yhdessä uimahallin henkilökunnan, käyttäjien, palvelutuottajien ja hankesuunnitteluun osallistuvien sidosryhmien, kuten rakennuttajan, pääsuunnittelijan ja esteettömyyskonsultin, kanssa.  “Toimme suunnitteluun asiakkaiden ja työntekijöiden ääntä ja varmistimme, että tiloista tehdään paitsi teknisesti myös käyttäjien kannalta toimivia. Erityisesti työntekijöiden aito osallistaminen koko prosessin ajan on ollut asiakkaalle iso, arvokas asia. He pitävät tätä benchmarkina siitä, miten muissakin uimahalleissa ja kaupungin palveluissa laajemmin voitaisiin tehdä kehittämistä samalla tavalla”, Elina kertoo.

“Projektissa kiteytyy upealla tavalla meidän toimintamme ydin. Osataan tehdä tilasuunnittelua, muotoilla kokemusta sekä suunnitella grafiikoita ja opastamista. Asiakkaan kannalta on hyvä, että on yksi toimisto, joka pystyy konseptoimaan tällaisen kokonaisuuden”, Elina jatkaa. “Projektin suunnitelmat ja kaikki R&B:n suunnalta oli selkeää ja hyvin jäsenneltyä. Saimme järjestettyä mutkattomasti työpajoja ja johtoryhmän tsekkauspalavereja. Pysyin itsekin helposti kartalla kaikkien muiden työtehtävien lomassa”, Kara kehuu yhteistyötä.

Yhdenvertainen ja kiireetön hyvinvoinnin hetki

Yrjönkadun uimahalli tarjoaa kiireettömän hyvinvoinnin hetken uniikissa miljöössä. Monissa muissa uimahalleissa keskitytään liikunnalliseen suoritukseen, kun taas Yrjönkatu on enemmän nautiskelun ja pysähtymisen paikka. Erityisesti sisääntuloaulan toimintojen sijoitteluun otettiin kantaa asiakkailta tulleiden parannusehdotusten pohjalta ja kiireettömän asioinnin näkökulmasta. “Allokoimme aulaan odottamiseen omia selkeitä kohtia ja varmistimme, ettei ihmisten tarvitse jonottaa ja riisua kenkiään muiden ihmisten kulkureiteillä. Lisäksi toimme aulaan tarinallisuutta ja tunnelmaa. Odottaessa voi katsoa kännykän sijasta seinillä olevia historiakuvia. Näin jo aula vie tavoiteltuun kiireettömyyden kokemukseen”, Elina kuvailee.

Projektissa on lisäksi otettu kantaa palvelumalliin ja työntekijäkokemukseen. Tavoitteena on ollut helpottaa työpäiviä, yhdenmukaistaa asiointikokemusta ja lisätä ylpeyttä työstä. “Projektissa tuotetut materiaalit ovat tosi arvokkaita. Erityisen positiivinen juttu oli se, että osallistimme tiimiä ja tuotimme sen pohjalta konkreettisen lopputuotoksen. Hiljainen tieto palvelusta on nyt yksissä kansissa, mustaa valkoisella”, Kara kertoo. “Ylipäätään on jäänyt tosi positiivinen kokemus palvelumuotoilusta ja siitä, miten hyödyllistä se on meille ollut. Ei ole kaduttanut päivääkään, että tehtiin tämä”, Kara kiteyttää.

Hotelli Heymo 1

Uusi hotellityyppi tarjoaa
urbaanin kokemuksen

Heymo taistelee tavanomaisuutta vastaan ja kyseenalaistaa perinteisen hotellin. Sokos Hotellien uudenlaisessa hotellityypissä maksat vain siitä, mitä tarvitset – loput löydät kaupungilta. Tavoiteltu kokemus on yhteisöllinen, urbaani, rohkea, elämää rakastava ja houkutteleva. Monitoimisiin aulatiloihin kokoonnutaan yhdeksi heimoksi yhteisölliseen tilaan. Tunnelmaltaan rauhallisemmissa hotellihuoneissa pääpaino on hyvässä sängyssä, johon kellahtaa kaupungilla vietetyn päivän jälkeen. Jokaisesta Heymo-hotellista löytyy lisäksi ”Fixeri”, joka hoitaa lähes kaiken, mitä asiakkaat tarvitsevat. Hän myös antaa kaupungin parhaat menovinkit.

Heymo 1 valittiin ainoana suomalaishankkeena 17 parhaan joukkoon ”Hotel and short stay interior” -kategoriassa kansainvälisessä design- ja arkkitehtuurikilpailu Dezeen Awardsissa.

Stay in the city, not in a hotel

Heymo on suomalaisen hotellioperaattori Sokos Hotelsin yksilöllisten hotellien uusin tulokas, jonka konsepti nojaa neljään C:hen: comfort, caring, curiosity ja clarity. Heymo tarjoaa automatisoidun, mutta inhimillisen tuntuisen kokemuksen. Se on suunnattu urbaaneille kaupunkilaisille, jotka arvostavat selkeyttä ja hyvää unta. Kaiken lähtökohtana on Flexible Service -konsepti, jossa maksat siitä, mitä tarvitset. Visuaalisesti kiinnostavaksi luodut tilat kutsuvat kuvaamaan ja kertomaan kokemuksesta muillekin. Ensimmäinen Heymo avautui Espoon Keilaniemeen keväällä 2022.

Tilasuunnittelua ohjasivat seuraavat design driverit:

  • urbaani tarina
  • elämää rakastava ja rohkea
  • ihmeellinen rauha ja hyvä uni
  • ylläpidon helppous

Rune & Berg Designilla on ollut ilo olla mukana suunnittelemassa uudenlaista hotellikokemusta yhdessä Sokotelin ketjuohjauksen ja hotellioperaattorin kanssa. Olemme yhteistyössä asiakkaan kanssa luoneet sisustuskonseptin huoneisiin ja suunnitelleet hotellin asiakastilat. Graafisesta ilmeestä vastasi mainostoimisto Bob the Robot. ”Kyseessä on ihan uusi konsepti, tosi värikäs ja erilainen”, Sokotelin projektipäällikko Satu-Anna Larvamo kuvailee. ”Tavoiteltu kokemus on sujuva, helppo ja myös lämminhenkinen. Fixerit ovat koko ajan läsnä aulassa – henkilökunta tekee tiettäväksi, että ovat siellä asiakkaita varten”, SOK:n kehityspäällikkö Jukka Kaartinen jatkaa.

Kokemus, jossa yhdistyvät yhteisöllisyys
ja ihmeellinen rauha

Heymon yhteisten tilojen houkutteleva ja elämää rakastava hotellikokemus rakentuu yhteisöllisyydestä, rohkeudesta ja urbaaniudesta. Aulasta löytyvät itsepalvelutiski sisään- ja uloskirjautumiseen, co-working-tila, omatoimikeittiö laadukkailla take away -annoksilla sekä hotellin oma olohuone Lounge, johon kokoonnutaan yhdessä. Ilmeeltään yhteiskäyttöiset tilat ovat virkistävän rohkeita: herkulliset värit, toistuva holvikaaren muoto sekä kiinnostavat kaluste- ja materiaalivalinnat vetävät puoleensa.

Huoneissa kokemuksen painopiste siirtyy uneen ja rauhaan. Sänky ja loistavat unet ovat pääroolissa. Asiakas voi valita itselleen sopivimman kolmesta eri huonekategoriasta: kahden hengen perushuone, esteetön ja perheille sopiva huone tai kolmesta huoneesta koostuva Heymo Room, johon mahtuu majoittumaan jopa seitsemän ihmistä. Hotellista löytyy lisäksi erityinen Lucky you -huone, joka arvotaan joka päivä asiakkaiden kesken. Huoneiden suunnittelu starttasi design sprintillä ja niiden toimivuus varmistettiin testiasiakkaiden kommentoimien mallihuoneiden avulla. Lopputuloksena ovat kompaktit, ihanan rauhaisat huoneet, joissa rajallinen tila on käytetty fiksusti.

Heymo on suunniteltu ihminen
ja intuitiivinen käyttö edellä

Vaikka Heymo on pitkälti automatisoitu ja järkevästi toteutettu, on sen suunnittelussa tullut ihminen ensin. Tilat on kokonaisuudessaan helppo hahmottaa: kaikki yhteiskäyttöiset tilat ja toiminnot sijaitsevat 1. kerroksessa. Ylemmät kerrokset puolestaan on pyhitetty tarkoin suunnitelluille hotellihuoneille. ”Huoneet on saatu toimimaan pienillä asioilla. Osa vuoteista toimii myös pöytänä ja tuolit taittuvat tarpeen tullen seinälle tilan säästämiseksi. Esimerkiksi lapsiperheille ja liikuntaesteisille suunnatusta huonetyypistä puolestaan löytyy enemmän tilaa, mutta myös taso, jossa voit vaihtaa vaipat vauvalle”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska kertoo suunnitteluvalinnoista.

Myös hotellin värimaailma ohjaa vahvasti ihmisen kulkua tiloissa. Siellä, missä on oranssia, tapahtuu jotain. Vaaleanpunainen on omatoimisuuden väri ja sininen on valjastettu ostamiseen. Huoneen värimaailma on seesteisempi ja luonnonläheisempi: lämmintä beigeä, valkokuullotettua havuvaneria ja aksenttivärinä toimintaa kuvaava oranssi. ”Opastaminen on todella tärkeää itsepalvelukonseptissa. Heymo suunniteltiin siten, että värit tukevat hotellin intuitiivista käyttöä, ihmisen on helppo orientoitua siellä”, Riina summaa. Jukka yhtyy tähän: ”Lopputulos on koherentti. Halusimme luoda yhdenmukaisen brändin asiakaskokemuksen jokaisessa kosketuspisteessä ja sen toteutuminen eri kohdissa on iso onnistuminen. Esimerkiksi brändivärit näkyvät ja ne on sijoiteltu loogisesti.”

Arvottavan Lucky You -huoneen teemana on hattarainen pilviunelma, jonka toteutuksessa on hyödynnetty laulaja Ellinooran ja Vallilan pilvikuosista yhteistyömallistoa.

Heymo konseptoitiin ja suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Sokotelin projektipäälliköiden ja konseptikehityksen kanssa. ”Oli tosi kiva tehdä teidän kanssanne töitä. Kaikki meni tosi jouhevasti ja kivasti eteenpäin. Tällaisissa projekteissa tarvitaan teidän kaltaistanne aisaparia. Lopputulos on ihan huikea”, Satu-Anna iloitsee. ”Teillä oli oma visio ja näkemys, mitä kohti mennään, ja perusteet valinnoillenne. Se myös haastoi meidän ajatuksiamme, sellainen suunnittelutoimiston pitääkin olla”, Jukka täydentää.

Yksityiskohdissa on veikeää värien
ja materiaalien yhdistelyä.
Seinän rappaksessa näkyy kaunis kädenjälki.

Haluatko tietää lisää Heymosta?

Heymo 1 valittiin ainoana suomalaishankkeena 17 parhaan joukkoon ”Hotel and short stay interior” -kategoriassa kansainvälisessä design- ja arkkitehtuurikilpailu Dezeen Awardsissa. Lue lisää Heymon Dezeen Awards 2023 -menestyksestä. 

Tutustu Heymoon, katso Sokos Hotellien video!
Espoon Keilaniemessä olevaan 1. Heymo-hotelliin pääset tutustumaan tarkemmin Projektiuutisten artikkelissa.

Valokuvat: Mikael Pettersson ja Aleksi Tikka

Tutustu muihin samankaltaisiin projekteihin

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä!

Herttoniemen kirjasto

Uudenlainen palvelukokonaisuus yhdistää nuorisotilan ja kirjaston

Herttoniemen kirjaston energiset värit, kiinnostava taide ja monipuoliset tilat kutsuvat tutkailemaan tarjontaa lähemmin. Tuhatneliöisessä monitoimitilassa on paljon muutakin kuin perinteisiä kirjastopalveluja: saman katon alla sijaitsevat myös nuorisotila sekä erityyppisiä yhteiskäyttöisiä tiloja, kuten studio, teatterisali ja hiljainen työskentelytila. Paikallisten näköisessä kirjastossa kukin tila on kuin oma tarinansa, josta löytyy uutta tutkittavaa jokaiselle käynnille. Kantavana ajatuksena on ollut myös tasavertaisuus: tänne on niin nuorten, lähialueen asukkaiden kuin kirjaston työntekijöiden helppo tulla. Jokainen löytää kirjastosta itselleen ja omaan tarpeeseensa sopivan tilan aina rauhallisista satuhetkistä itsenäiseen työskentelyyn ja eläväisiin tapahtumiin.

Konsepti, joka muuttaa käsityksen kirjastoista

Helmet-kirjastoverkkoon kuuluva Herttoniemen kirjasto ja Herttoniemen nuorisotalot muuttivat uusiin tiloihin lähipalvelukeskus Hertsiin toukokuussa 2020. Helsingin ja Espoon kaupungit ovat siirtäneet myös muita kirjastoja kauppakeskuksiin, jotta niihin pääsisi helpommin ja ne olisivat tiiviimpi osa lähialueen asukkaiden elämää. Herttoniemen kirjaston paikan muutoksen yhteydessä lähdettiin muuttamaan myös käsitystä kirjastoista. Tavoitteena oli luoda uudenlainen itähelsinkiläistä paikalliskulttuuria tukeva palvelukokonaisuus, jossa yhdistyvät kirjasto ja nuorisotila. Työntekijät puolestaan halusivat rauhallisempia, palautumista tukevia työskentelytiloja.

Kirjaston suunnittelua ohjasivat seuraavat design driverit:

  • uudenlainen palvelukokonaisuus
  • paikalliskulttuuria tukeva
  • rohkea ja mukaansa tempaava

Rune & Berg Design vastasi Herttoniemen kirjaston konseptoinnista sekä sisustusarkkitehti- ja graafisesta suunnittelusta. Käyttäjien tarpeet ja asiointipolut ohjasivat vahvasti suunnittelua: projekti sisälsi palvelumuotoilullisia työpajoja, kyselyitä ja kuusi kohdekäyntiä muissa kirjastoissa toimivien ratkaisuiden löytämiseksi. Projektiin osallistuivat paitsi kirjaston henkilökunta, myös eri-ikäiset kirjaston asiakkaat ja nuorisotiloissa aikaa viettävät nuoret. Työpajoihin osallistuneet käyttäjät peräänkuuluttivat rohkeaa, mukaansa tempaavaa tunnelmaa ja värimaailmaa. ”Ilman käyttäjien tarpeiden ymmärtämistä ei näin rohkean värikkääseen ilmeeseen olisi lähdetty”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu kertoo.

Inspiraationa kirjojen tarinat ja niiden herättämät tunteet

Uudistettu Herttoniemen kirjasto valloittaa vahvoilla väreillä ja satumaisella tunnelmalla. Heti ovista sisään astuessa tuntuu kuin astuisit toiseen maailmaan ja uuteen tarinaan jokaisen tilan myötä. Inspiraationa toimivatkin kirjojen tarinoiden ja tunteiden herättäminen eloon tilallisen kokemuksen avulla. Satumaista tunnelmaa luo eritoten taide, jota tuotiin kirjastoon monella eri tapaa: kirjastosali on asukkaiden taidenäyttelytila ja nuorten olohuonetta koristavat heidän tekemänsä taideteokset. Kaiken kruunaa HAMin taidemuseon Lasse Juutin teokset suuren kirjastosalin seinillä.

”Paikalliset toivoivat kirjaston ilmeeseen enemmän ’sambaa, rumbaa ja värejä’. Niinpä uusi kirjasto on vahva väripläjäys, joka jättää muistijäljen. Toivoisin, että se tuottaa käyttäjilleen tunteen, ettei heidän tarvitse pysyä tietyissä rajoissa – oli kyse taiteesta, musiikista tai ylipäätään kulttuurista”, projektin sisustusarkkitehti Johanna Happonen kertoo.

Paljon muutakin kuin perinteinen kirjasto

Herttoniemen kirjasto on ennemminkin paikallisen kulttuurin keskittymä kuin perinteinen kirjasto. Aukioloaikaa ja kirjaston palveluita laajennettiin ja sitä pääsee käyttämään myös omatoimisesti. Se toimii lisäksi erinäisten tapahtumien ja taidenäyttelyiden pitopaikkana. ”Hertsin kirjaston inspiraatio ja toiminnallisuus on luotu paikallisia kuunnellen. Se on heidän näköisensä, laajempia vapaa-ajan palveluita tarjoava paikka. On aina hienoa, jos pääsee vaikuttamaan ihmisten elämään laajemminkin”, Johanna iloitsee.

Palveluiden lisäksi Hertsistä löytyy laaja kirjo erilaisia tiloja: henkilökunnalle luotiin toimisto- ja taukotilat, kaupunkilaisia palvelevat inspiroiva kirjastosali lukusuosituksineen ja omatoimikäyttöinen hiljainen työskentelytila. Erityisinä vetonauloina toimivat musiikkistudio sekä lasten oma Satukattila, jossa perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan tarinoiden ihmeelliseen maailmaan. Lähialueen nuorten käytössä ovat nuorisotilan yhteinen oleskelu- ja työskentelytila, yhteiskäyttöinen keittiö sekä viihde- ja liikuntatilat.

Uudistettu Herttoniemen kirjasto on eläväinen itähelsinkiläinen kohtaamispaikka, jossa jokainen tila on oma maailmansa. Kirjaston asiakkaat, työntekijät ja nuoret pääsevät nauttimaan taiteesta, tapahtumista ja lukemisesta kukin tavallaan, tarinallisessa ja ajatuksia herättävässä ympäristössä. Avajaisissa 81 prosenttia 319 palautteen antajasta koki uuden kirjaston ja nuorisotilan tekevän Herttoniemestä entistä vetovoimaisemman asuinalueen.

HelmiSimpukka

Uudistetuissa HelmiSimpukka-ravintoloissa vietetään teiden parhaita taukoja

Yli 2,5 miljoonaa asiakasta joka kuukausi palvelevalla HelmiSimpukalla on Suomessa jo noin 130 toimipistettä. Ympäri maata toimivan ketjun missio on tarjota tien päällä oleville asiakkaille mahdollisimman mukava tauko, joka koostuu herkullisesta paikan päällä valmistetusta ruoasta, ilahduttavasta palvelusta ja mieleenpainuvasta tilakokemuksesta. Rune & Berg Designin ja HelmiSimpukan yhteistyö tilakokemuksen kehittämisen parissa on jatkunut jo useamman vuoden.

Paras taukokokemus tiellä liikkujille

Vuonna 2018 alkaneen yhteistyön lähtökohtana oli nostaa HelmiSimpukka Suomen suosituimpien brändien joukkoon ja näin kasvattaa myyntiä ja kävijämääriä entisestään. Tavoitteena oli rakentaa huoltoasemakonsepti, joka tarjoaa parhaan kokemuksen tiellä liikkujille. “Haluamme pysyä relevanttina huoltoasematoimijana, jonka luo on aina helppo tulla. Kaikki lähtee asiakkaista ja siitä, että luodaan pitkäkestoisia kohteita, jotka toimivat myös 15 vuoden päästä”, Emil Huttunen, St1:n markkinointi- ja konseptipäällikkö kuvailee kumppanuuden tavoitetilaa.

Konseptikehitystä ohjaavat design driverit:

  • paras taukokokemus
  • raikas ja helposti lähestyttävä konsepti
  • erottuva tuote- ja palveluvalikoima paremmin esiin

Olemme suunnitelleet HelmiSimpukan huoltoasemille uuden tilakonseptin, opasteet ja kuvitusmaailman. Kokemusta on kehitetty vahvasti yhdessä HelmiSimpukkalaisten kanssa. Esimerkiksi huoltoasemien tilakonseptin rakennuspalikoita kartoitettiin työpajoissa, joissa selvitettiin, mikä on ketjun nykytila ja missä se haluaa olla 15 vuoden päästä. “Teitä on ollut aina helppo lähestyä. Ajatukset on kohdanneet ja puhutaan samaa kieltä. Jos on täytynyt muuttaa esimerkiksi pieniä myynnillisiä elementtejä, teiltä on saanut tosi nopeasti ratkaisuvaihtoehtoja”, Emil kertoo yhteistyöstä.

Kotoisa ja mutkaton tila, jossa on helppo asioida

Yhdessä luotujen toiminnallisten ja visuaalisten suuntaviivojen perusteella HelmiSimpukalle luotiin raikas ja helposti lähestyttävä tilakonsepti, joka heijastaa ketjun lupausta aina iloisesta palvelusta ja teiden parhaasta ruokatarjonnasta. Samalla ketjun erottautumistekijöitä hiottiin: paikan päällä tekemistä tuotiin näkyväksi ja asiointipolkuja selkeytettiin niin, että tuote- ja palveluvalikoima pääsi paremmin esiin. “Ollaan pyritty rauhoittamaan ympäristöä. Uskon, että asiakkaiden on nyt helpompi tulla huoltoasemille ja havaita, mitä on missäkin”, Emil kiteyttää uusitun konseptin tausta-ajatuksen.

Kotoisuuden ja mutkattomuuden nimeen vannovan HelmiSimpukan uudessa tilailmeessä on ripaus nostalgiaa ja vanhojen huoltoasemien henkeä. Yli 130 toimipisteessä toimivassa ravintolaketjussa myös paikallisuus on isossa roolissa. HelmiSimpukat palvelevat matkaa tekevien asiakkaiden lisäksi myös lähialueen asukkaita, joille liikenneasema on monesti tärkeä palvelu- ja kohtaamispaikka. Ympäri Suomen jalkautettavaan konseptiin jätettiin kohdekohtaista joustavuutta, jotta asemilla säilyy paikallinen tuntu. Jokaiseen uuden konseptin mukaiseen ravintolaan suunnitellaan muun muassa paikkakunnan mukaan suunniteltu seinäkuvitus.

Asiakasystävällinen konsepti lisäsi myyntiä

Konseptiuudistus muutti HelmiSimpukan tilakonseptia huomattavasti käyttäjälähtöisemmäksi. Asiointipolkujen selkeyttäminen tilaratkaisuilla ja opasteilla paransi asiakaskokemusta ja sen seurauksena myyntiä: selkeässä tilassa ydinviestit ja -palvelut nousevat paremmin esiin. Vahvan ja kokonaisvaltaisen tilailmeen ansiosta HelmiSimpukka-ravintolat myös erottuvat kilpailijoistaan aiempaa paremmin. “Olen hyvin tyytyväinen tähän yhteistyöhön. Mulla on vahva tunne, että suunta on oikea. Esimerkiksi Savonlinnan huoltoasema oli tosi nousujohteinen myynnin suhteen uudistuksen jälkeen”, Emil kertoo

Myös palaute henkilökunnalta on ollut positiivista. “On tullut tosi hyvää palautetta henkilökunnalta. Esimerkiksi Vallikallion 80-lukuhenkistä asemaa avarrettiin ja Konalaan saatiin lisää valoa tilamuutoksien avulla, mikä oli piristävää henkilökunnalle”, Emil summaa.

Original Sokos Hotel Ilves

Uudistettu kansainvälisen tason
hotelli tarjoaa ripauksen
loisteliaisuutta arkeen

Uudistettu, identiteetilleen uskollinen Original Sokos Hotel Ilves avasi ovensa maaliskuussa 2022. Houkuttelevalla terassilla viihtyvät sekä hotellin asiakkaat että muut kaupunkilaiset. Aula ja lounge-alue toivottavat tervetulleeksi tyylikkyydellään ja valoisuudellaan. Sympaattiset yksittäiset vastaanottotiskit ja niiden harkittu sijoittelu takaavat henkilökohtaisen palvelun ja soljuvat kulkureitit. Läheltä löytyvä Lynx Bar & Cafe on hotellin sydän, joka taipuu niin hotellivieraiden ja kaupunkilaisten olohuoneeksi, rennoksi co-working-tilaksi kuin mukavaksi illanviettopaikaksi. Yhdistettävissä olevaa kolmea ballroomia eli muuntautuvaa juhlatilaa voi hyödyntää monipuolisesti jopa usean sadan hengen kokouksiin ja esimerkiksi häihin. Tammerkosken rannalla sijaitsevan legendaarisen hotellin nimikkoeläin ilves seikkailee moderneissa graafisissa yksityiskohdissa tuoden leikkisyyttä ja tunnistettavuutta kansainvälisen tason hotellielämykseen. Uudistetussa hotellissa viihtyvät niin bisnesasiakkaat ja kokoustajat, viikonlopun perhelomailijat kuin arjen luksusta hakevat kaupunkilaiset.

Ilahduttavasti erilainen, ylpeästi tamperelainen
ja sydämellisesti suomalainen

Original Sokos Hotel Ilvestä operoi Sokotel Oy, suomalainen hotelli- ja ravintola-alan yritys, johon kuuluu 14 Sokos Hotellia ja seitsemän Radisson Blu Hotellia. Jokainen hotelleista on uniikki, niin myös Ilves. Ilves on legendaarinen 80-luvulla rakennettu hotelli, johon haettiin aikanaan inspiraatiota Amerikasta asti. Hotelli on nyt herätetty uuteen loistoonsa, olemassa olevaa arkkitehtuuria ja vakiintunutta mielikuvaa hyödyntäen. Uudistetun Ilveksen haluttiin olevan lämminhenkinen, muuntautuva ja vetovoimainen, arjen luksusta tarjoava virkistävä hotellikokemus. ”Ilves on ollut kohta 36 vuotta maamerkkihotelli, joka on aina ollut todella rakastettu ja asiakaskokemukseltaan pidetty. Päätimme jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa, että sen vuosikymmenten aikana rakentunutta identiteettiä pitää vaalia ja entisestään vahvistaa”, Sokotelin hotelliliiketoimintajohtaja Heli Engblom kuvaa uudistuksen lähtökohtia.

Hotellin uudistusta ohjasivat yhdessä asiakkaan kanssa määritellyt design driverit:

  • Loistelias arki: arkea kohottavia ja kauan kantavia hetkiä, joihin mieli palaa
  • Kutsuva: kaupunkilaisten avara olohuone ja elämyskeskus keskellä vilkkainta Tamperetta
  • Muuntautuva: käyttötilanteen ja asiakkaiden mukaan muunneltava valaistus ja kalustus
  • Persoonallinen: rohkeasti erilainen, ikonisesta identiteetistään ylpeä, naisellinen
  • Sympaattinen: lämmin palvelu, mutkattoman viihtyisä tunnelma

Rune & Berg Design vastasi tamperelaisten olohuoneena tunnetun hotellin terassin, vastaanotto- ja aulatilojen, lounge barin ja ballroomien sisustusarkkitehtisuunnittelusta. Projekti piti sisällään lisäksi tunnusomaisen graafisen ilmeen ja opasteiden suunnittelun. Rune & Bergin suunnittelijat eläytyivät Ilveksen maailmaan yöpymällä hotellissa ja havainnoimalla asiakkaiden polkuja ja henkilökunnan työtä vastaanotossa ja sitä ympäröivissä tiloissa. Vallila on suunnitellut hotelli- ja neuvotteluhuoneet, Visionary Design Partners puolestaan ketjuravintolatilat.  ”Tunnistettiin, että aula on todella tärkeä, koska tervetulokokemus lähtee siitä liikkeelle. Siitä pitää tulla se ”wow-tunne”! Uudistussuunnitelma on varmemmissa käsissä, kun se on hyväksi todetun kumppanin työpöydällä”, Heli valottaa Rune & Bergin valintaa.

Selkeytetty tila ja graafinen ilme tuovat
ikonisen identiteetin esiin

Uudistetun Ilveksen vastaanotto- ja aulatilojen käyttö on intuitiivista: kun asiakas tulee sisään, ymmärtää hän heti, mihin suunnata seuraavaksi. ”Purimme turhat nurkat ja kommervenkit ja selkeytimme tilankäyttöä. Esimerkiksi matkalaukkuvarasto siirrettiin, jotta vastaanotosta saatiin yhtenäisempi”, Riina Ruska kertoo suunnittelutyön taustoja. Myös kolmas ballroom otettiin taas käyttöön ja opastukseen on satsattu. Ylipäätään tilat on suunniteltu asiakaspoluista ja käyttötarpeista käsin. Tunnelma on muunneltavissa eri tilaisuuksiin muuntautuvan valaistuksen ja kalustuksen avulla. ”Ammattisuunnittelutoimiston arvo on siinä, että suunnittelijat osaavat tuoda näkemyksiä, antavat meille syötteitä ja maalaavat kuvia erilaisista vaihtoehdoista tilojen look & feelin osalta. Ammattisuunnittelija osaa ottaa myös kantaa tilaohjelmaan, kulkureitteihin ja toimiviin materiaaleihin. People flow on todella tärkeä: sujuvuus on asiakaskokemuksen kannalta erittäin olennaista”, Heli täydentää.

Ilveksen loisteliaan arjen tunnelman täydentävät räätälöity graafinen ilme ja legendaarisen hotellin identiteettiä korostavat opasteet. ”Ilveksen astetta naisellisempi, luksusmainen tunnelma erottuu Solo Sokos Hotel Tornin tummanpuhuvasta teollisuusromantiikasta ja vetoaa näin eri kohderyhmään”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska summaa. Opastemaailmassa toistuvat messinki, naisellinen typografiikka ja mieleenpainuvat ilveskuvitukset. Lopputulos vahvistaa Ilveksen ikonista identiteettiä ja asemaa vetovoimaisena, palvelutarjonnaltaan monipuolisena hotellina.

Haluatko lukea lisää Hotelli Ilveksen uudistuksesta?

Tutustu esimerkiksi Sokotelin tiedotteeseen, Tamperelaisen uutiseen tai Projektiuutisten artikkeliin.

Tutustu muihin samankaltaisiin projekteihin

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä!