Työelämäpuhe on rikki

Työelämästä on puhuttu viime vuosina ennätyksellisen paljon. Siitä puhutaan ruuhka-aikaan bussissa ja puolityhjissä toimistokerroksissa. Jopa hiekkalaatikolla tiedetään vanhempien etä- ja lähityöpäivät. Kokemusasiantuntijoita ovat kaikki tietotyöläiset, joten työelämällä on loistavat mahdollisuudet kehittyä ennätysvauhtia.

Tätä työelämäpuhetta yhdistää kuitenkin yksi haaste: kapeakatseisuus. Joko pyritään löytämään syitä tulla toimistolle, perustelemaan miksi sinne ei kannata mennä tai valitsemaan päiviä ja niiden lukumäärää, jolloin siellä työskennellään. Kun keskitytään näihin yksittäisiin kapeisiin näkökulmiin, unohtuu helposti kokonaiskuva ihmisten arjesta ja sen joustavuudesta sekä siitä, miten kussakin organisaatiossa ylipäätään kannattaisi tehdä töitä ja mitä sillä halutaan saavuttaa.

Fokus parempaan (työ)elämään, ei toimistoon

Toimistolla oleminen ei ole itseisarvo: tietotyön tekeminen ei ole sidottu tiettyyn aikaan, paikkaan tai edes yhteen työnantajaan. Elämme aikaa, jossa työ- ja vapaa-aika kietoutuvat entistä vahvemmin toisiinsa – tasapainon sijaan puhutaan niin sanotusta work-life blendistä: työnteon paikkaa ja aikaa rytmitetään oman arjen, harrastusten ja matkojen mukaan, ja toisinpäin. Niin etä- kuin lähityöllä on tutkitusti vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin, innovointikykyyn ja tehokkuuteen. Työelämäpuheen kapeakatseisuutta tulisi laajentaa yksittäisistä toimistopäivistä tai etätyöohjeista työn tekemisen verkostoajatteluun.

Minä-ajattelusta tiimiajatteluun

Työntekijän täyden vapauden sijaan kannustamme lähestymään monipaikkaista työtä organisaation tavoitteiden ja tiimien näkökulmasta. Jotta parempi työelämä ei jäisi vain puheen tasolle, olemme kehittäneet viitekehyksen, joka auttaa ymmärtämään mistä lähteä liikkeelle toimintamallien kehittämisessä. Viitekehyksen kuuluu kolme eri tasoa, joilla päätöksiä ja ratkaisuja tulisi johtaa: yritys-, tiimi- ja yksilötaso.

Paremman (työ)elämän muotoilun viitekehys:

Yritystaso: toimintakulttuurin määrittely

  • Mitä tavoitellaan? Työympäristövisio, sisältäen kulttuurilliset linjaukset
  • Miten töitä tehdään? Tavoiteltu työntekijäkokemus
  • Missä töitä tehdään? Työnteon paikat ja toimiston rooli

Tiimi-/esihenkilötaso: toimintamallit

  • Millaiset toimintamallit palvelevat parhaiten meidän tiimin tavoitteiden saavuttamista yritystason linjaukset huomioiden?
  • Mitä töitä kannattaa tehdä kasvokkain yhdessä, mitä puolestaan etänä?
  • Millaisia tiimirajat ylittäviä käytänteitä haluamme asettaa?

Yksilötaso: Käytänteet

  • Miten omaa arkea voi rytmittää erilaisiin työnteon paikkoihin ja aikoihin?
  • Jokainen voi luoda oman näköisen työelämän yhdessä sovittujen käytänteiden pohjalta

Korjataan työelämäpuhe ja siitä johdetut ratkaisut yhdessä. Ota yhteyttä, niin mietitään miten juuri teillä kannattaa monipaikkaista työtä tehdä.

Seuraatko meitä? Ajankohtaista ja mielenkiintoista sisältöä löydät myös meidän somesta.