Kansainvälisen kasvuyrityksen toimiston suunnittelussa ihminen tuli ensin

Lähtökohta

Smartly.io on suomalainen markkinoinnin ohjelmistoyhtiö ja todellinen kasvuraketti, joka tunnetaan parhaiten mainosten hallintatyökaluistaan. Startupista on kasvanut nopeasti oman segmenttinsä kansainvälinen markkinajohtaja, jonka asiakkaisiin kuuluu Uberin ja eBayn kaltaisia suuryrityksiä. Vuonna 2018 Smartly muutti Helsingin ydinkeskustaan Postitaloon edellisten tilojen jäätyä pieniksi. Suomen pääkonttorin on oltava paitsi yrityksen kulttuurin fyysinen ilmentymä, myös ketterä komentokeskus, josta käsin ollaan yhteyksissä asiakkaisiin ja Smartlyn 16 muussa maassa toimivaan toimistoon. 

Mitä tehtiin?

Smartlyn yrityskulttuurin mukaisesti uusien tilojen suunnitteluprosessi pidettiin mahdollisimman avoimena. Henkilökunnalle järjestettiin useita työpajoja, jotka suunniteltiin niin, että niihin osallistuminen oli ketterää ja onnistui kiireessäkin: mukaan saattoi hypätä hetkeksi ja poistua tarpeen mukaan. Jotta tiloista tulisi kokonaisvaltaisesti työyhteisön oloinen, käytiin työpajoissa läpi sekä visuaalisia, kulttuurillisia että toiminnallisia toiveita. Suunnittelun alkuvaiheessa kaikki halukkaat olivat tervetulleita myös varsinaisiin suunnittelupalavereihin.

Alati kasvavan yrityksen tilojen täytyy olla mahdollisimman muuntojoustavat: Helsingin toimiston henkilöstömäärä muuttuu vähintään viikottain. Tiloista on löydyttävä niin rauhallisia soppeja kuin isompiakin tiloja, joihin Smartlyn kaikki uudet työntekijät voidaan koota perehdytyksiin kerran kuussa.

Suunnitellessa ei tyydytty ainoastaan erilaisten työnteon tarpeiden täyttämiseen, vaan tavoiteltiin smartlylaisten arjen kokonaisvaltaista tukemista. Toimistolta löytyy rentoutumistilat nukkumisnurkkauksineen sekä leikki- ja ruokailupaikkoja myös vanhempiensa mukana töihin tuleville lapsille. Toimiston sydän on demotilaksi kutsuttu keittiö- ja oleskelualue. Monipuolinen tila suunniteltiin niin, että sinne on sekä mutkatonta jäädä tekemään töitä että kutsua kaveri yksille päivän päätteeksi. Katsomomaisten kalusteratkaisujen sekä akustiikkaan ja äänentoistoon tehtyjen satsausten ansiosta tilan takaosa taipuu myös interaktiiviseksi tapahtumatilaksi: yrityksen yhteisiin tilaisuuksiin voidaan ottaa helposti etänä osaa mistä päin maailmaa tahansa.

Kokonaisuudessaan Rune & Bergin suunnittelupakettiin kuului yhteiskehittämisen ja henkilöstön osallistamisen suunnittelu, työpajojen fasilisointi, tilojen visuaalinen ja toiminnallinen suunnittelu sekä graafisten elementtien, kuten opasteiden ja lasiseinägrafiikoiden suunnittelu. 

Helsingin toimiston lisäksi Rune & Berg on suunnitellut myös Smartlyn New Yorkin ja Berliinin toimistot.

Lopputulos: ihmisen kokoiset, kansainväliset menestystarinat mahdollistavat tilat

Smartlyn toiminnallisesti huippuunsa hiotun työympäristön ydinelementti on inhimillisyys. Valittuja visuaalisia yksityiskohtia jätettiin tietoisesti viilamatta loppuun, sillä tietty keskeneräisyys on olennainen osa jatkuvasti muuttuvan ja kehittyvän yrityksen ideologiaa. Tilat on suunniteltu tukemaan intensiivistä, keskittymistä vaativaa työtä, tinkimättä kuitenkaan yhteisöllisyydestä. Yrityksessä ei uskota hierarkiaan, mistä myös uusi avoimuuteen kannustava toimisto viestii. Smartlyllä kengät ja tittelit jäävät eteiseen.

Kuvat: Aleksi Tikkala
Edellinen referenssi
Seuraava referenssi