Vaisala

Hybridityön konsepti ohjaa toimintatapoja ja tilojen suunnittelua

Vaisalan ja Rune & Bergin yhteistyö työympäristöjen kehittämisessä on jatkunut vuodesta 2018 asti. Yhteistyö sai uuden ulottuvuuden, kun koronapandemia mullisti työn tekemisen tavan ja paikan ja siirsi työn painopisteen monipaikkaiseen työskentelyyn. Muutos oli erityisen merkittävä Vaisalalle, jonka liiketoiminta pohjautuu uusien innovaatioiden luomiselle ja ihmisten kohtaamiselle yli tiimi- ja lokaatiorajojen. Autoimme Vaisalan johtoa määrittämään hybridityön oleelliset linjaukset työskentelytapojen, toimiston roolin ja tilatyyppien sekä tilankäytön osalta. Hybridikonseptin pohjalta on suunniteltu Vantaan ja Keilarannan toimistot ja sitä on hyödynnetty myös kansainvälisesti.

Vetovoimainen kampus yhdessä kehittämällä

Vaisala on kasvanut 1930-luvulta yhden miehen keksinnöstä yli 2300 henkilöä työllistäväksi globaaliksi pörssiyritykseksi. Sen pääkonttorina toimii kymmeniä tuhansia neliöitä toimisto- ja tuotantotilaa sisältävä Vantaanlaakson kampus, jossa työskentelee hyvin erityyppisiä osaajia tuotekehityksestä myyntiin. Työmme tavoitteena on ollut edistää kulttuuria, jossa ihmisten ja ideoiden on helppo liikkua ja jossa toimistolla on selkeä roolinsa osana monipaikkaisen työn tekemistä. “Olemme määrittäneet tulevaisuuden työtä tukevat tilatyypit ja edistäneet työkulttuurin kehittymistä sekä tukeneet eri organisaatiotasoja muutoksessa”, asiakkuuden design-strategi Sini Ala-Nikula kertoo. “Erityisen merkittäväksi on muodostunut niin sanotun kampusajattelun vahvistaminen. Vaisalalla on poikkeuksellisen laajat omat tilat, joihin on mahdolllista kehittää yhdessä vaikka mitä”, design-strategi Jenny Soldan lisää.

Yhteistyötä ohjaavat yhdessä määritellyt tekijät:

  • Vetovoimaisen kampuksen rooli on selkeä ja se tarjoaa relevantit palvelut työntekijöille
  • Fyysinen työympäristö vastaa muuttuneita työnteon tapoja
  • Omista työhuoneista on siirrytty joustavampaan työskentelymalliin

Rune & Berg Design on vastannut konkreettisten tilamuutosten suunnittelusta Vantaalla ja Keilaniemessä sekä toiminut kumppanina hybridityön tilatyyppien ja työnteon käytäntöjen määrittelyssä ja muutoksen läpiviennissä. “Vaisalan työympäristöjen kehitys perustuu vahvaan johdon tukeen ja näkemykseen sekä esihenkilöiltä ja tiimeiltä saatuihin tarpeisiin. Yhteistyössä ovat olleet mukana lisäksi Vaisalan Future of Work -työryhmä sekä kiinteistöjen hallinnan, it:n ja viestinnän asiantuntijoita. Yhdessä heidän kanssaan on kehitetty myös muutosta tukevaa viestintää ja määritelty erilaisten tilojen teknologiset ratkaisut hybridityön tueksi”, Sini kertoo.

Keilarannan toimisto todentaa muutoksen

Vantaan kampuksen lisäksi myös loppuvuonna 2022 valmistunut Keilarannan toimisto on suunniteltu hybridikonseptissa linjattuihin työskentelytapoihin ja tilatyyppeihin pohjautuen. Viidennen kerroksen 1000-neliöisestä toimistosta löytyy tiloja keskittyvään työhön ja yhteisiin kohtaamisiin. Vetovoimaisen työpäiväkokemuksen täydentävät Keilalahden yli avautuvat merimaisemat ja lähialueen palvelut. “Vaisala haluaa tarjota mahdollisimman hyvät puitteet työntekoon. Keilarannan kohde tuo vaihtelevuutta ja laajuutta työpisteiden verkostoon, joka vaisalan työntekijöillä ja kumppaneilla on käytössään”, Sini kuvailee.

Sekä Vantaalla että Keilarannassa toteutettiin vastikään Sentio Insightin toisintomittaus, joka osoitti toimitilojen toimivuuden parantuneen muutosten myötä parhaimmillaan 20 prosenttia. “Mittauksessa on mukana suoraviivaisia asioita, kuten kalusteiden toimivuus, mutta myös tunne ja pehmeämmät työympäristöön liittyvät asiat tulevat esille. Työympäristön kehitys vaatii tuekseen nimenomaan tällaisen mittarin, jotta voidaan osoittaa kehityksen suunta”, Vaisalan kehitysjohtaja Jorma Lammila toteaa.

Haluatko lukea lisää?