Aula-työkoti

Luovuutta pursuava Studio Aula mahdollistaa kehitysvammaisten ihmisten taidetoimintaa

Sörnäisten rantatielle alkuvuodesta 2022 avattu taide- ja käsityötoimintaan keskittyvä Studio Aula on osa Aula-työkodin toimintaa. Sörnäisten rantatien tiloissa toimii myös asiakkaiden pyörittämä lounasravintola Teko sekä Putiikki, jossa myydään Studio Aulassa tuotettuja teoksia ja tekstiilejä. Tunnelma on rauhoittava: tilassa vuorottelevat valkoinen ja pastellin sävyt, jotka antavat tilaa asiakkaiden taide- ja käsitöille. Monipuolinen, erityyppisille asiakasryhmille suunniteltu kalustus ja kestävät materiaalivalinnat takaavat tilan toimivuuden moniin eri käyttötarkoituksiin maalaamisesta rauhalliseen yhdessä oleiluun.

Merkityksellistä työ- ja harrastustoimintaa tukeva tila

Aula-työkoti on yhteiskunnallinen toimija, joka tukee kehitysvammaisia ja muita erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä oman elämän toteuttamisessa. Aulassa asiakkaita tuetaan löytämään heidän oma yksilöllinen polkunsa työelämään. Projektin tavoitteena oli luoda toimiva ja visuaalisesti kiinnostava tila sekä asiakkaille että henkilökunnalle. “Lähdimme tekemään uudenlaista päiväaikaista toimintaa asiakkaille. Täällä lähdettiin siitä, että on tilaa ja ilmaa ja voit myös vetäytyä niin, että olet samalla muiden kanssa läsnä. Se on onnistunut 110-prosenttisesti”, Aula-työkodin toiminnanjohtaja Nina Sohlberg-Ahlgren kuvailee. “Lähdimme tekemään hyvää, kaunista ja toimivaa työympäristöä, emme tilaa erityisryhmille – toki huomioiden aistiherkkyydet ja muut erityistarpeet”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska jatkaa.

 

Projektia ohjaavia design drivereita olivat:

  • toimiva ja visuaalisesti kiinnostava tila
  • tilaa asiakkaiden taiteelle ja käsitöille
  • tasavertainen ja rauhoittava kokemus erilaisille asiakkaille

Rune & Berg Designilla oli suuri ilo olla mukana toteuttamassa Studio Aulaa, pursuavan luovuuden tilaa. Vastasimme projektin sisustusarkkitehtisuunnittelusta eli Studio Aulan asiakkaiden taidepainotteisten työ-, tauko- ja sosiaalitilojen sekä kaikille avoimien myymälän, lounasravintolan ja loungen irtokaluste- ja materiaalimäärityksistä. “On ollut todella mukava tehdä yhteistyötä, kaikki on sujunut hyvin. Riina otti projektin heti ekasta tapaamisesta hanskaan – oli ymmärrys siitä, mikä ympäristö ja asiakaskunta on”, Nina kertoo yhteistyöstä.

Tilaa taiteelle

Yksi suunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia oli taidetyöskentelyn huomioiminen eri tilojen kalustuksessa ja materiaaleissa. Studio Aulassa on tekstiilipaja, missä kudotaan kangaspuilla, painetaan kankaita, ommellaan, neulotaan ja virkataan. Taidepajan puolella puolestaan maalataan ja piirretään. Kaikki Studio Aulaan valitut pinnat ja materiaalit kestävät maaleja ja värejä, ja ne ovat helposti puhdistettavia sekä sävymaailmaltaan anteeksiantavia. “Koko toimipiste toimii näyttelytilana tehdyille teoksille”, Riina summaa.

Studio Aulan tilat toimivat myös studiossa tuotetun taiteen ja käsityön näyttelytilana, joten tilat haluttiin jättää riittävän neutraaleiksi antaen tilaa itse taiteelle. Tiloihin toteutettiin näyttelyitä ajatellen kahdenlaisia pintoja: pintoja, joita asiakkaat kuvittavat itse sekä pintoja, joihin töitä voidaan asettaa näytteille. Taide on tärkeä osa Aulan toimintaa ja kehittyy koko ajan: “Meillä aloittaa uusi korutaiteilija ensi viikolla”, Nina vinkkaa.

Ratkaisuja erilaisten asiakkaiden tarpeisiin

Aula-työkodin asiakkaisiin kuuluu hyvin erityyppisiä ihmisiä, joilla on erilaiset tarpeet ja rajoitteet. Osa asiakkaista on esimerkiksi aistiherkkiä. Jotta erilaisten ihmisten on miellyttävää käyttää kalusteita, kiinnitettiin erityistä huomiota niiden kestävyyteen, ergonomiaan ja säädettävyyteen. Esimerkiksi työpöytiä löytyy eri korkeuksilla, niin seisoma- kuin istumatyöhön, ja työtuolit ovat monipuolisesti säädettäviä. “Meitä huoletti aluksi ison tehdasmallisen tilan kaikuminen ja ääniherkkien asiakkaiden reaktiot. Mutta he eivät ole reagoineet siihen”, Nina kuvaa projektin onnistumista äänimaailman osalta.

Myös Studio Aulan väripsykologiaan pohjautuvassa värimaailmassa huomioitiin käyttäjäkunta. Tiloihin valittiin tarkoituksella rauhoittavia pastellisia sävyjä, jotka sopivat hyvin myös esimerkiksi autismin kirjon asiakkaille. Hempeästä sävymaailmasta löytyy kuitenkin riittävästi kontrastia, jotta myös näkörajoitteiset asiakkaat pysyvät hahmottamaan sen helposti. “Värimaailma on ihana, rauhoittava. Myös italialaiset vieraamme kehuivat, että on ihana paikka ja sisustus”, Nina iloitsee.

Aulalle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki.