Lieke Asianajotoimisto

Kasvun mahdollistava toimisto Helsingin paraatipaikalle

Suunnittelimme suomalaisen Lieke Asianajotoimisto Oy:n uuden noin 1000-neliöisen toimiston Aleksanterinkadun The First -arvokiinteistöön. Uusissa laadukkuutta huokuvissa tiloissa panostettiin vaativaa asiantuntijatyötä tekevien asianajajien ja juristien työn vaatimuksia vastaaviin tiloihin sekä klassiseen suunnitteluun. “Toimistotilat vahvistavat mielikuvaa siitä, millainen yritys olemme. Nyt myös toimitilamme kuvastavat Liekkeen kasvua ja kehitystä”, Jussi Ekonen, yksi Liekkeen osakkaista kertoo uusien toimitilojen merkityksestä.

Huippuluokan toimisto, jossa yrityksen kulttuuri kukoistaa

Vastasimme Liekkeen työympäristön sisustusarkkitehtonisesta suunnittelusta ja graafisesta tilailmeestä sekä toteutuksen organisoinnista. Varmistimme lisäksi, että tilojen kokemus, laatu ja muutostöiden vastuut ovat Liekkeen tarpeiden mukaiset. Uudet tilat asiakkaalle löysi heille jo entuudestaan tuttu ja hyväksi havaittu Bureau Real Estate. “Toimistoon haluttiin luoda arvokas ja luottamusta herättävä mutta lämmin tunnelma. Kävimme Liekkeen toiveiden pohjalta läpi esimerkiksi kiinteistön pintamateriaalit jo vuokraneuvotteluvaiheessa”, projektin johtava suunnittelija Aino Keto kertoo.

“Olemme kokonaisuuteen todella tyytyväisiä. Tilat ovat laadukkaat ja tyylikkäät. Saimme paljon arvokasta tukea myös vuokranantajan kanssa. Huolehditte eduistamme tilaajana ja keskustelitte kanssamme laatutasosta – esimerkiksi tilojen ulkoasusta muokkaantui mahtava kokonaisuus. Saimme poistettua tilankäytöllisesti hukkatilaa. Oli myös hieno ajatus rakentaa toimiston keskelle niin sanottu ydin, jonne liekeläiset kokoontuvat”, Jussi kuvailee.

Projektin tavoitteena oli suunnitella toimisto, joka:

  • Lisää vetovoimaisuutta henkilökunnan keskuudessa
  • Vahvistaa yrityksen arvoja ja työskentelykulttuuria
  • Toimii käyntikorttina asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tapaamisissa

Varsinaisten suunnittelupalaverien lisäksi pidettiin työpaja projektiryhmän kanssa sekä haastateltiin tietotekniikan asiantuntijaa ja toimistopäällikköä tulevaisuudenkestävän ja käytännöllisen kokonaisuuden luomiseksi. Toimiston vetovoimatekijöiksi muodostuivat kotitoimistolta puuttuvat yhteiset kohtaamiset ja tapahtumat sekä erinomaiset puitteet myös keskittyvään yksilötyöhön.

”Uudella toimistolla työskentelyssä käänteentekeväksi toiminnallisuudeksi on muodostunut uusi yhteinen taukotila, jossa voi kohdata muita ja järjestää monenlaisia tilaisuuksia. Toinen merkittävä asia Liekkeen tiloissa on äänieristys, joka on huippuluokkaa erityisesti asiakastiloissa ja työhuoneissa”, Aino kertoo uusien tilojen suunnitteluperiaatteista ja käyttäjien kokemuksista.

 

Klassisen rento tunnelma ihastuttaa yhä uudelleen

Visuaalisesti liekeläiset toivoivat tiloilta tyylikästä mutta helposti lähestyttävää tunnelmaa, joka kuvastaisi asiantuntijuutta ja luotettavuutta lämminhenkisellä tavalla. Lähtökohtana visuaaliselle ilmeelle oli vastikään uudistettu brändi-identiteetti, jonka energiatalouteen liittyvien kuparin häivähdysten ja vihreän sävyjen haluttiin näkyvän myös uudessa toimistossa.

“Kohteen suunnittelussa ei menty tämänhetkisten trendien mukaan, vaan sinne valikoitiin aikaa kestäviä ja laadukkaita kalusteita ja materiaaleja. Moni vierailija on kuulemma ihastellut spontaanisti tilojen upeutta”, sisustusarkkitehti Kaisa Sinisalo kuvailee Liekkeen toimiston tunnelmaa.

Suunnitteluprosessissa ja lopputuloksessa huomioitiin toimiston tila- ja materiaaliratkaisuiden vastuullisuus. Projektissa hyödynnettiin esimerkiksi kattavasti olemassa olevia kalusteita ja huomioitiin tilojen monikäyttöisyys. “Säilytimme mahdollisuuksien mukaan kiinteistön alakattolinjoja ja talotekniikkaa. Tilat taipuvat luontevasti erilaisiin käyttötarkoituksiin, sillä esimerkiksi valaistus on muunneltavissa erilaisiin tunnelmiin”, Aino kertoo.

“Astuimme uudelle vuosituhannelle aiempaan toimistoomme verrattuna. Tilat toimivat, toimistolle on mukava mennä, ja siellä on todella hyvä työskennellä. On mukavaa, että toimitilat vastaavat sitä, millainen yritys olemme”, Jussi päättää hymyillen.

Haluatko lukea lisää?

Jutellaan! Meiltä saat kaiken strategiasta muotoiluun ja visiosta toteutukseen.

Voit tutustua myös Liekkeen uutiseen muutosta uusiin tiloihin tai toimitilat löytäneen Bureau Real Estaten referenssiin.

 

Mehiläinen

Yhteinen työympäristö mehiläisille Kamppiin

Mehiläisen uusi hotellimainen toimisto löytyy Narinkkatorin laidalta Kampista, keskeltä Helsingin keskustan parhaimpia kulkuyhteyksiä ja palveluita. Uusiin tiloihin muutti Mehiläisen johtoa ja pääkonttoritoimintojen asiantuntijoita useasta eri osoitteesta.

Tiloissa haluttiin panostaa erityisesti laatuun. Kampin yli avautuvat näkymät luovat ylimpien kerrosten toimistotiloissa näyttävät puitteet yksilö- ja yhteistyölle, ja käytettävissä on myös erityisesti helteisinä päivinä suosittu terassi. “Sillä on valtava merkitys, että kaikki ovat saman katon alla. Kohtaamisten luominen toteutuu tosi hyvin torialueen ja terassin avulla, se houkuttelee. Ihmiset kokoontuvat kahvittelemaan keskenään, ja vapaamuotoisia palavereja pidetään myös terassilla”, Mehiläisen tilailme- ja konseptipäällikkö Mariia Einesalo kertoo ilahtuneena.

Tarvemääritys osoitti tulevaisuuden suunnan

Tilasuunnittelun lähtökohtana oli projekti, jolla haluttiin kirkastaa mehiläisten yhteinen tavoitetila tulevaisuuden tilaratkaisujen suhteen. Tarvekartoituksen pohjalta päädyttiin yhdistämään useissa eri osoitteissa olleita toimitiloja ja näin luomaan kohtaamisia ja synergiaetuja eri toimintojen välille. Mehiläisen ikonisessa rakennuksessa Töölössä palvelee edelleen lääkärikeskus ja sairaala.

Tarvemäärityksestä edettiin asiakkaan valitseman toimistokohteen suunnitteluun. “Hankkeessa kyseenalaistettiin totuttua ja mietittiin aidosti, miten työskennellään jatkossa ja millainen toimisto siihen sopii. Tarkoituksena oli luoda nimenomaan yhteisöllisyyttä lisäävä, vetovoimainen ja laadukas toimisto”, projektin Design Strategit Sini Ala-Nikula ja Jenny Soldan kertovat.

Uuden yhteisen toimiston suunnittelua ohjasivat seuraavat tekijät:

  • Kohtaamisia mehiläisten ja muiden sidosryhmien välillä. Uusi toimisto muodostaa viihtyisän ja yhteen kokoavan työympäristön, jossa on helppo tehdä yhteistyötä ja jossa myös näkee, mitä muut tekevät.
  • Hotellimaisuutta ja erilaisia mehiläisiä. Luodaan hotellimainen tunnelma erityisesti kohtaamistiloissa. Tuetaan tilaratkaisuilla Mehiläisen ketterää yrityskulttuuria ja erilaisten mehiläisten työn tekemisen tapoja. Muodostetaan kokonaisuus, jossa palvelut tukevat hyvinvoivaa arkea.
  • Joustava ja monipuolinen käyttö eri toimipisteiden välillä ja niiden sisällä. Tiloja voi varata tarpeen mukaan omistajuuden sijaan, ja heimoalueet ja vaihtelevat tilatyypit tukevat innovointia ja palautumista.

Rune & Berg Design toteutti Mehiläiselle toimitilapäätöksen tueksi tarvemäärityksen, tilasovitukset ja tilantarpeen arvion sekä suunnitteli uuden yhteen kokoavan toimiston Arkadian 6. ja 7. kerrokseen. Suunnitteluun sisältyivät sisustus ja graafinen tilailme sekä näiden toteutuksen aikainen projektikoordinointi. Kuudennen kerroksen tilat olivat jo Mehiläisen vuokraamat ja melko vastikään suunnitellut, joten niiden osalta tehtiin mahdollisimman vähän muutoksia ja suunnittelutyö keskittyi ylimpään kerrokseen.  “Teimme kuudenteen kerrokseen kalustetun pohjapiirustuksen toiminnallisuuksien päivittämiseksi ja loimme yhtenäisen ilmeen, joka yhdistää kerrokset toisiinsa. Ylipäätään kiinteistössä hyödynnettiin ja korjattiin kaikki mitä pystyttiin. Esimerkiksi alakatot ja valaisinkiskot säästettiin suurimmassa osassa tiloja”, sisustusarkkitehti Kaisa Sinisalo kertoo.

Laadukas hotellimainen työpäiväkokemus

Mehiläisen uusissa toimitiloissa neliöitä on aiempaa vähemmän, mutta tilat ovat entistä joustavammassa käytössä. Kaksikerroksisesta toimistosta löytyy monipuolisesti erilaisia tiloja esimerkiksi keskittyvään työhön, yhteiseen ideointiin ja hybridipalavereihin. Toimiston sydämenä toimii ylimmän kerroksen yhteen kokoava työskentelykahvila, johon kuuluu myös Kampin kattojen ylle avautuva terassi. Molemmilla puolilla kahvilaa sekä alemmassa kerroksessa on tiimien työskentelytiloja, jotka on jaoteltu työskentelytavan ja äänenkäytön mukaan. Tilojen käyttö pohjautuu tiimipäiviin, joustavuuteen ja kunkin tiimin omiin alueisiin, jotka helpottavat lähimpien kollegoiden löytämistä. “Tosi kivat ja viihtyisät tilat, puitteet työn tekemiseen ovat nyt huomattavasti paremmat ja toimivat hyvin myös Teams-kokouksiin. Tilojen fiiliksessä näkyy se, että Mehiläinen on kansainvälinen yritys. On hienoa, että meillä on nyt upeat puitteet vastaanottaa vieraita omissa tiloissamme”, Mariia kertoo.

Haluatko lukea lisää?

Tutustu Mehiläisen lehdistötiedotteeseen pääkonttoritoimintojen keskittämisestä.

Senaatti-kiinteistöt

Valtion yhteiset palvelu- ja työympäristöt Lahteen ja Lappeenrantaan

Lahdesta ja Lappeenrannasta löytyvät jatkossa valtion eri palvelut ja työympäristöt saman katon alta. Näiden kahden toimipisteen muutokset ovat osa valtion laajempaa palvelu- ja toimitilaverkkouudistusta. Pelkästään Lahden ja Lappeenrannan toimipisteiden uudistukset muovaavat noin 1500 työntekijän ja 2500 viikoittaisen asiakkaan työpäivä- ja asiointikokemusta entistä sujuvammaksi.

Kaikki palvelut yhdestä paikasta

Projektin tavoitteena oli jalkauttaa valtion yhteisasiakaspalvelun konsepti Lahden ja Lappeenrannan virastotaloihin sekä luoda konkreettiset ratkaisuehdotukset, jotka huomioivat paikkakuntakohtaiset tarpeet ja mahdollisuudet. Muutoksen taustalla vaikutti Suomen valtakunnallisen julkisen hallinnon tavoite koota valtion virastojen fyysinen asiointi vaiheittain yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin ja näin tarjota yhdenmukainen asiointikokemus eri toimipisteissä. Palvelumuotoiluprojekti toteutettiin yhdessä valtion toimitilakumppani Senaatti-kiinteistöjen kanssa. “Projekti oli osa isompaa hanketta, jossa valtion virastopalveluita pyritään sulauttamaan yhteen saman katon alle. Tavoitteena oli sujuvoittaa asiakkaan kokemusta ja tuoda joustoa asiakaspalvelijoiden työhön”, projektin palvelumuotoilija ja sisustusarkkitehti Johanna Happonen kertoo.

Yhteisasiakaspalvelun konseptin jalkauttamiseksi luotiin:

  • tilojen toiminnallisuuden kuvaus työntekijöiden näkökulmasta
  • asiakasprofiilit ja niiden mukaiset palvelupolut
  • kohdekohtaiset tilasovitukset asiakaspalvelualueesta ja siihen liittyvistä työtiloista

Rune & Berg Design vastasi Lahden ja Lappeenrannan virastotalojen palvelumuotoiluprosessin fasilitoinnista ja kiteytyksestä toteutuksen tueksi. Palvelumuotoilu toteutettiin kuuden virtuaalisen työpajan sarjana, joista kolme työpajaa koski Lahden ja kolme Lappeenrannan virastotaloa. Työpajoihin osallistui julkisen hallinnon eri organisaatioiden, kuten Veron, Kelan ja virastojen, asiakaspalvelijoita ja esihenkilöitä sekä kunkin kohteen arkkitehti. Projektissa hyödynnettiin lisäksi Rune & Berg Designin tilasuunnitteluosaamista. “Tuimme työntekijöiden kykyä hypätä muutokseen, he olivat aivan uuden äärellä. Palvelumuotoiluprosessin arvo oli siinä, että he ymmärsivät paremmin, mitä monipalvelupiste tarkoittaa ja mitä pitää vielä kehittää sisäisessä toiminnassa ennen toteutusta“, Johanna summaa. “Veimme yhdessä prosessia askel askeleelta eteenpäin käytäntöön. Teidän avullanne saimme käyttäjät osallistumaan pohdintaan ja tunnistimme eri näkökulmia kokonaisuudessa”, Senaatin tilaprojektien projektipäällikkö Mervi Räisänen yhtyy.

Asiointi- ja työpäiväkokemus kiteytettynä yksiin kansiin

Palvelumuotoilun avulla paikkakuntakohtaisesti selkeytetyt työskentelytavat, asiakasprofiilit ja tilasovitukset koottiin loppuraporttiin, joka toimii yhteisten työympäristöjen toteutuksen tukena. Työtapojen osalta havainnollistettiin, millaista työtä milläkin alueella tehdään ja mikä on kunkin työntekijän rooli eri tilanteissa. Työntekijöiden eri roolit ja työn tekemisen tavat kiteytettiin helposti ymmärrettäviksi neljäksi työntekijäprofiiliksi ja yhteisiksi työskentelyn pääperiaatteiksi. Lisäksi kullekin asiakasprofiilille hahmoteltiin yksityiskohtaiset palvelupolut, jotka auttoivat työntekijöitä ymmärtämään asiakkaiden erilaisia tarpeita ja Rune & Berg Designin suunnittelijoita löytämään parhaat tilalliset ratkaisut.

Työntekijöiden tarpeiden ja asiakkaiden palvelupolkujen pohjalta luotiin Lappeenrannan ja Lahden virastojen arkkitehtuuriin sopivat tilasovitukset. Kumpaankin virastoon sovitettiin yhteisen palvelukonseptin mukaisesti aula ja odotustila, asiakaspalvelupisteet, taustatyötilat, vihkitila ja kokouskeskus. Lahdessa huomioitiin myös lounasta syömään tulevien ravintola-asiakkaiden tarpeet, Lappeenrannassa taas kiinnitettiin erityishuomiota opastamiseen kahtia jakautuneen tilan rakenteen vuoksi. “Jo palvelumuotoiluprosessin aikana arkkitehti oli mukana suunnittelemassa rakennusta ja tiloja löydösten pohjalta. Lahti ja Lappeenranta toimivat pilottina laajemmalle muutokselle koko maassa”, Johanna kertoo hankkeen etenemisestä.

Molemmat kohteet ovat parhaillaan toteutusvaiheessa: asiakaspalvelutilat otettiin käyttöön kesällä 2023 ja jaettujen työympäristöjen on määrä valmistua keväällä 2024. “Kuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä yhteispalvelupisteeseen. Se on koettu hyväksi, ja he ovat saaneet asioita edistettyä jouhevammin kuin aiemmin. Henkilöstölle muutos konkretisoituu kunnolla vasta, kun he pääsevät itse kokeilemaan työskentelyä uudessa mallissa”, Mervi summaa laajan muutoshankkeen lopputulemaa.

Haluatko tutustua hankkeeseen lisää?

Voit lukea Senaatin verkkosivuilta laajemmin Lappeenrannan virastotalon tilamuutoksesta ja Lahden vastaavasta projektista.

Unity Technologies Finland

Helsingin toimistoa laajennettiin ja päivitettiin hybridiaikaan

Kansainvälisen ohjelmistoyritys Unityn Helsingin toimisto sijaitsee ydinkeskustassa Makkaratalon 6. ja 7. kerroksessa. Unityn muiden suurkaupunkien toimipisteisiin verrattuna Helsinki on kuin idyllinen kylä, jossa kaikki on lähellä luonnon helmassa. Henkilöstön kasvuvauhti on kuitenkin ollut myös Helsingissä hurjaa, ja samalla työ jakautuu entistä useammin läsnä- ja etätyön välille. Helsingin toimistosta muovattiin kasvutarpeisiin ja hybridiaikaan sopiva kokonaisuus Unityn Workplace 2.0 playbookin tilatyyppeihin pohjautuen, Helsingin toimistolle ominaista luontoyhteyttä unohtamatta.

Lähtökohtana rohkeus ja paikallisuus

Projektin tavoitteena oli parantaa Helsingin toimiston toiminnallisuutta ja siten vastata paremmin kasvavan organisaation ja muuttuneen työn tarpeisiin. Muutos toteutettiin kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä, ja se koski hieman yli 3000 neliön kokoista nykytilaa ja 1100 neliön lisäosaa. Vaikka suunnittelu toteutettiin nykyisiin tiloihin, oli lähtökohtana rohkeus: “Unityn arvomaailmaan kuuluu tehdä täysillä ja rohkeasti. Tässä kohteessa rohkeus näkyy värien ja materiaalien käytössä ja modernia monipaikkaista työskentelyä tukevissa tilanjakoajatuksissa”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska taustoittaa.

”Täällä tehty työ poikkeaa huomattavasti muiden toimistojemme työstä. Täällä keskitytään ohjelmointiin, ja tiimit työskentelevät yhdessä sekä työpisteillä että yhteistyön tiloissa.  Hankkeen myötä työtiloista tuli kutsuvampia ja eloisampia. Lisäksi toimme tilaan virallisten kokoushuoneiden sijaan ajatushautomoiden tyyppisiä joustavia yhteistyön tiloja,” Unityn Manager of Global Environments Tara Oberoi selittää.

Suunnittelua ohjaavat tekijät määriteltiin yhdessä unitylaisten kanssa:

  • toimiva – käytännöllinen ja joustava
  • inspiroiva – premium mutta kotoisa
  • yhteistyötä tukeva – yhteistyön tilat ja muiden kohtaaminen
  • kestävä – vastuulliset suunnitteluvalinnat ja luontoyhteys

Rune & Berg Design vastasi Helsingin toimiston sisustusarkkitehtuurista ja graafisesta tilailmeestä sekä kohteeseen sopivien taidevalintojen kuratoinnista. Suunnittelimme lisäksi asiakkaalle väistötilat remontin ajaksi samaan kiinteistöön. “Aiemmin jokainen Unityn toimisto näytti samanlaiselta ympäri maailman, mutta nykyään tuodaan paikallisuutta esiin. Toiveena oli, että kun joku tulee esimerkiksi Montrealista Helsinkiin, hän tajuaa heti, missä on. Niinpä tilan tunnelmaa suomalaistettiin, raikastettiin ja pehmennettiin ja kantavaksi teemaksi nostettiin kaupunkimetsä Helsingissä”, Riina kuvailee suunnittelun lähtökohtia.

“Ihailemme suuresti sitoutumistanne koko suunnitteluprosessiin alusta loppuun asti, ja arvostamme kokonaisvaltaista lähestymistapaaanne. Tiiminne pätevyys suunnittelijoina on ilmeistä, ja yhteistyö oli saumatonta – kokemus, josta todella nautimme,”Tara kuvaa työskentelyä Rune & Berg Designin kanssa.

Hybridiympäristö, jossa kohtaamiset ja kaupunkiluonto inspiroivat

Suurin muutos Helsingin toimistolla toteutettiin paitsi uusitussa talotekniikassa ja valaistuksessa myös tilojen toiminnallisuudessa ja erilaisten tilojen painotuksissa. Toimistolta löytyvät edelleen tiimien kotipesät ja ergonomisia työpisteitä koodaamiseen, mutta samalla tilojen painotusta siirrettiin entistä enemmän muiden unitylaisten kohtaamiseen: 6. kerrokseen muodostettiin laaja social hub, neuvottelutiloja monipuolistettiin ja esimerkiksi työkahvilan neliömäärä tuplattiin. “Tutkimme eri tilatyyppien tarvetta haastattelemalla ja havainnoimalla unitylaisten työn tekemistä. Tärkeää oli huomioida myös Unityn globaalius – on tiimejä, joissa kaikki eivät istu Suomessa”, Riina kertoo.

Tiloissa on läsnä myös entistä rohkeampi ja suomalaisempi tunnelma, joka rakentuu esimerkiksi kalustuksen, graafisten elementtien ja kuratoitujen taideteosten avulla. Lähes kaikki hankitut kalusteet ovat kotimaisia, ja ympäristöystävällisyys oli isona kriteerinä sisustusvalintoja tehdessä. Muun muassa lattiamateriaaleja vertailtaessa valittiin vaihtoehto, joka ei ollut vain toiminnallisesti hyvä, vaan myös ekologisesti paras. Materiaaleiltaan rohkeat graafiset yksityiskohdat jatkavat helsinkiläisen kaupunkiluonnon esiin tuomista: neuvotteluhuoneiden nimissä ja ikoneissa näkyvät helsinkiläisille tutut eläimet ja kasvit, kuten citykani ja kielo, ja neuvotteluhuoneiden lasiseiniä koristaa Helsingin horisontti tunnistettavine maamerkkeineen. “Makkaratalon kapeista nauhaikkunoista näkee kaikki Helsingin merkittävät maamerkit Tuomiokirkosta Rautatientorin Lyhdynkantaja-patsaisiin ja Olympiastadionin torniin”, graafisesta tila- ja opastekonseptista sekä taiteen kuratoinnista vastannut AD Riikka Kuukka kertoo.

“Helsingin toimisto on todella vaikuttava – lopputulos ylitti odotuksemme. Uusittu toimisto on esteettisesti upea ja siellä on entistä mukavampi työskennellä. Tila on uniikki eikä näytä tavalliselta toimistolta. Emme voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen,” Tara kuvailee.

Taide tarjoaa hengähdyshetken

Paikallisuus näkyy myös kohteeseen valituissa taideteoksissa, jotka ovat pääosin helsinkiläisten nousevien taiteilijoiden teoksia ja lisäävät toimiston vetovoimaa inspiroivana paikkana hektisten etätyöpäivien vastapainoksi. “Unityllä on todella ymmärretty taiteen merkitys työntekijöiden hyvinvoinnin tukemisessa. He satsaavat siihen kaikissa toimipisteissä ympäri maailmaa. Helsinkiin valittujen töiden materiaalit, värit ja sanoma tukevat luonto keskellä Helsinkiä -kokonaiskonseptia”, Riikka avaa. “Tarkoituksena oli, että ihmisillä olisi mahdollisimman hyvä olla toimistolla. Katsomalla ikkunasta ulos tai tarkastelemalla teoksia he saavat hetken levähdystauon työpäivän aikana”, Riina jatkaa.

Unitylaiset saivat äänestää suosikkejaan Rune & Berg Designin ehdottamista monipuolisista teoksista. Helsingin toimistoon valittiin muun muassa mielikuvituksellisia veistoksia Tori-nimiseen työkahvilaan, Jenni Ropen mobile kaksi kerrosta yhdistävään sisäportaaseen ja tekstiilitaidetta kirjastoon täydellisen hiljaisuuden luomiseksi. ”Taiteen ja graafisten elementtien yhdistelmä on huikea ja kuratointi erittäin onnistunut. Toimisto on täysin omanlaisensa, mikä kuvastaa hyvin Helsingin tiimiä ja yrityskulttuuriamme, jossa annetaan tilaa paikallisuudelle,” Tara lisää.

“Kokonaisuutena Helsingin uusittu toimisto on raikas, toimiva ja entistä kodinomaisempi – siellä on ihmisen hyvä olla ja kokea yhdessä”, Riina summaa.  Käyttäjät ovat samaa mieltä: ”Kaikki olivat innoissaan päästessään näkemään Helsingin toimiston muodonmuutoksen – miten pienillä muutoksilla saadaan aikaan näin vaikuttava lopputulos. Uskon kaikkien innostuvan uudesta toimistosta, tähän mennessä palaute on ollut pelkästään hyvää,” Tara kertoo.

Sponda Kaivokatu 8

Citycenterin ylin kerros koki muodonmuutoksen

Vuonna 1967 valmistuneen ikonisen Citycenterin 8. kerros muokattiin moderniksi toimistoympäristöksi, jonka sijainti sekä huippuunsa hiottu toiminnallisuus ja yksityiskohdat tekevät siitä ainutlaatuisen. Sisääntulosta tilat avautuvat myös vierailijoille avoimeen työskentelykahvilaan ja sisäisiin yhteistyön tiloihin ja jatkuvat monimuotoisina työnteon tiloina syvemmälle toimistoon kuljettaessa. Alkuperäisestä arkkitehtuurista säilytetyt upeat pintamateriaalit, kuten musta marmori ja tiikkipuu, yhdistettynä yksityiskohtaiseen tammiparkettiin ja seesteiseen sävymaailmaan luovat vaikuttavan mutta hillityn tunnelman uudistuneissa tiloissa. Avarat ikkunat ja toimiston harmoninen näkymä kehystävät Töölönlahden ja Rautatientorin yli avautuvia maisemia. Laadukkaan kokemuksen viimeistelee alakerrasta löytyvä kauppakeskus ravintoloineen ja ostosmahdollisuuksineen.

Laadukas toimisto suunniteltiin yhdessä kiinteistön omistajan kanssa

Tämän lähemmäs ydinkeskustaa ei enää pääse. Aivan Rautatientorin kupeessa sijaitsevan Citycenterin toimistotilat käsittävät kolme rakennusta: Kaivokatu 8, Saarisen talo ja Torni. Lähdimme uudistamaan Kaivokatu 8:n eli varsinaisen Citycenterin ylintä kerrosta yhdessä kohteen omistajan Spondan kanssa.  Tilat avarrettiin huonetoimistosta avoimeksi, monipuoliseksi työympäristöksi arkkitehdin näkemystä kunnioittaen. “Tavoitteena oli suunnitella erittäin laadukas toimistotila, joka tekee vaikutuksen myös kansainvälisiin vieraisiin – soljuvaa tilaa, jossa näkymällä on merkitystä”, projektin johtava suunnittelija Jenni Herkama kertoo. “Pyrimme luomaan laadukkaan, miellyttävän ja palauttavan työpäiväkokemuksen”, sisustusarkkitehti Aino Keto täydentää.

Citycenterin suunnittelua ohjasivat yhdessä Spondan kanssa määritellyt design driverit:

  • moderni toimisto, joka taipuu erilaisiin käyttötarkoituksiin
  • laadukas tunnelma, joka vetoaa myös kansainvälisiin sidosryhmiin
  • tilan ainutlaatuisuuden korostaminen kunnioittaen alkuperäisiä ratkaisuja

Rune & Berg Design vastasi kohteen sisustusarkkitehtisuunnittelusta, kiintokalustesuunnittelusta ja graafisen ilmeen ideoista sekä mallinnuskuvista markkinointimateriaaleja varten. Kohteen suunnittelussa tehtiin lisäksi selvityksiä WELL- ja BREEAM-sertifiointeihin liittyen. “Vastasimme tilaohjelmasta eli sen määrittelystä, millaisista tiloista moderni toimisto koostuu sekä estetiikasta, materiaalivalinnoista ja yksityiskohtien  suunnittelusta”, Jenni listaa.

Uniikki tila yksityiskohtia myöten

Yli 2000-neliöisen toimistokerroksen jokainen yksityiskohta on harkittu ja monipuoliseen käyttöön soveltuva. Arkkitehtonisesti suurin muutos saatiin aikaan avaamalla tilaa niin, että näkymät pääsevät oikeuksiinsa. Rautatientorin puoleinen alue on suunniteltu käytettäväksi yhdessä asiakkaiden kanssa. Sen saa rajattua muusta tilasta lasiseinän ja kulkuvalvottujen ovien avulla. Tilojen väliin jää pyöreälinjainen vastaanottotiski, joka jatkuu kahvilatiskinä työskentelykahvilan puolelle. Toisesta päästä löytyy pieni valmistuskeittiö, joka mahdollistaa myös vaativammat tarjoilut. “Kohde suunniteltiin niin, että se palvelisi hyvin kaikkea, mitä työpäivän aikana tehdään. Pohdimme eri käyttäjien tarpeita ja työpäivän kulkua”, Aino kertoo.

Uniikin tilasta tekevät myös sen aikakauden henki ja viimeistellyt ratkaisut. “Kunnioitimme suunnitteluvalinnoissa 1960-lukulaisen mestariteoksen ratkaisuja ja samalla toimme sen nykyaikaan”, Jenni kuvailee. Esimerkiksi ikkunat on peruskorjattu ja ilmastointi uusittu, mutta tekniikka on piilossa ikkunapenkeissä, jolloin itse tila pääsee oikeuksiinsa. Materiaalien yhtymäkohdissa on puolestaan käytetty aikakaudelle tyypillistä messinkilistaa. Lopputuloksena on poikkeuksellisen laadukkaan oloinen toimisto.  “Kun hissien ovet aukeavat ja astut tilaan, tulee tunne huippulaadusta, paikasta, jossa maailmanluokan osaajat työskentelevät”, Jenni summaa.

Haluatko lukea lisää?

Myös muut Citycenterin kerrokset uudistuvat vahvasti.
Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

Versowood

Uusi Eurosaha huipentaa 12-vuotisen yhteistyön

Sahatavaran edelläkävijä Versowoodin uusitussa tehdasympäristössä näkyy ja kuuluu metsä. “Versowoodin uusittu Eurosaha on toimialan mukainen osoitus yrityksen moderniudesta ja halusta pitää henkilöstöstä huolta. Suomen suurin yksityinen saha on nyt kokemuksellinen metsäympäristö, tuulahdus nykypäivää”, asiakkuuden johtava suunnittelija Jenni Herkama kuvailee.

Huominen kasvaa metsästä

Vierumäellä sijaitsevan Eurosahan laajennus oli investointi paitsi huippumoderniin sahalinjaan myös työviihtyvyyteen, työhyvinvointiin ja vierailijakokemukseen.  “Viimeisen 20 vuoden aikana on noussut entistä tärkeämmäksi ihmisten viihtyvyys ja motivointi. Tavoitteena oli, että saataisiin porukkaa motivoitua ja työpaikalle olisi kiva tulla”, Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra kertoo. Toinen keskeinen näkökulma tuotantolaitoksen laajennusosan suunnittelussa oli Versowoodin uusittu brändiviesti “huominen kasvaa metsästä”.

Suunnittelun ohjureiksi määriteltiin:

  • metsätoimialan edelläkävijyyden esiintuominen
  • työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen
  • vierailijakokemus uudistetun brändiviestin tasolle

Rune & Berg Design vastasi Eurosahan laajennusosan sisustusarkkitehtisuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta sekä projektinhallinnasta. Työstimme lisäksi tulevan pääkonttorin sisäistä viestintää yhdessä Versowoodilaisten kanssa.

Hyvinvointia ja laatua metsästä seuraavillekin sukupolville

Eurosahan laajennusosan kokemusta ja erilaisia tiloja mietittiin tarkasti sekä Versowoodilaisten että vierailijoiden hyvinvoinnin ja kokemuksen näkökulmasta. Hyvinvointia tukevat niin kävijät tervetulleiksi toivottava metsäinen aulatila äänimaailmoineen kuin uudet pukuhuoneet ja taukotila, jossa virkistäytyä ja jumppailla kahvin tippuessa. Laadukkaasti toteutettu taukotila ja keittiö toimivat myös vierailijakeskuksena, ja työnjohtajan tila sopii puolestaan myös kokouksiin ja työpajoihin.

“Halusimme osoittaa välittämistä ja siten tehdä arvojen mukaisia tekoja. Tilauudistusta ei tehty perussapluunalla”, Versowoodin markkinointipäällikkö Mia Kärkkäinen taustoittaa Eurosahan laadukkaasti tehtyä kehitystyötä. Uudistettu Eurosaha tulee toimimaan vertailupohjana myös muiden yksiköiden kehittämisessä. “Eurosahan lopputulos on hieno, sitä kelpaa näyttää. Kun siellä käy, ihmiset tervehtivät suu hymyssä”, Ville kehuu.

Yhteistyötä jo vuodesta 2012

Rune & Berg Design ja Versowood ovat tehneet kattavasti yhteistyötä vuodesta 2012. Hankkeita on ollut laidasta laitaan: aina pääkonttorin visiotyön fasilitoinnista laajoihin työympäristösuunnittelu- ja kulttuurihankkeisiin sekä yksittäisiin graafisiin toteutuksiin. Vuosien varrella Rune & Berg Design on suunnitellut Versowoodille esimerkiksi Vierumäen nykyisen pääkonttorin uudistuksen, Mikkelin “metsäkonttorin” eli katutason asiakaspalvelutilan, piha-alueita, messuosaston sekä rekkateippauksia ja työvaatteita.

Yksi suurimmista kulttuurin rakentamisen ja graafisen suunnittelun toteutuksista oli työturvallisuushanke, jonka tavoitteena oli tehdä työturvallisuudesta arkipäivää ja siten saavuttaa nollan työtapaturman tavoite. Hankkeen aikana toteutettuja julisteita löytyy myös uusitusta Eurosahasta tarkoin harkituista kohdista työpäiväpolun varrelta. Toteutettua materiaalia on tarkoitus käyttää vuodesta toiseen työturvallisuuden edistämiseksi Versowoodin eri toimipisteissä.

Versowoodilaiset ovat tyytyväisiä pitkään yhteistyöhön, jossa on riittänyt iloa silmäkulmassa ja rohkeutta ajatella tulevaisuuslähtöisesti: “Te olette hyvin ystävällisiä, positiivisia ja auttavaisia. Teillä on ammattitaitoa ja kokemusta, kiinnostusta tulevaan ja uusia työkaluja tutkitun tiedon hyödyntämiseksi”, Mia kuvailee. “Teidän kanssanne on helppo tehdä töitä. Tekemisessä on tietynlainen iloisuus, ja tiedätte mitä meillä tapahtuu. Tämä kaikki helpottaa käyntiin lähtöä”, Ville lisää.

Voyantic

Yhteisöllisyyttä vahvistava hybridiajan toimisto

Nopeasti kasvava teknologiayhtiö Voyantic halusi parantaa tilojensa toiminnallisuutta ja visuaalista ilmettä. Edelliset tilat olivat jääneet pieniksi, ja henkilöstö joutui työskentelemään erillään kahdessa eri paikassa. Tavoitteena oli luoda yhdessä henkilöstön kanssa Voyanticin näköinen toimisto, joka vahvistaisi työyhteisöä ja yhteistyötä. Lopputulos oli ylpeyttä herättävä työntekijöiden oma paikka, joka toimii valttikorttina myös rekrytoinnissa. Ihmiset ovat palanneet toimistolle, ja läsnäoloprosentti on noussut arviolta 35 prosenttiyksikköä.

Inspiroiva työpäiväkokemus

Toimistolle tullessa astutaan työkahvilaan, joka luotiin Voyanticin kutsuvaksi ja tunnelmalliseksi yhteiseksi olohuoneeksi. Musiikki soi, kahvi tuoksuu ja iloinen puheensorina tervehtii – työpäivä virittyy oikeaan fiilikseen. Muuntojoustavat ratkaisut mahdollistavat tilan monipuolisen käytön tunnelmasta tinkimättä. Uusi toimiston sydän tarjoaa tilaa keskusteluille, tapaamisille, tapahtumille, peli-illoille ja afterworkeille.

Työnteon erilaisia malleja tukemaan luotiin monipuolisesti uusia tilatyyppejä. Hybridityötä varten toimistolta löytyy nykyaikaisilla AV-ratkaisuilla varustettuja vetäytymis- ja neuvottelutiloja. Avoin coworking-tila sekä monitoimitila luotiin tukemaan yhteistyön erilaisia muotoja, kuten yhdessä tekemistä, tiimipalavereita ja ideointia. Ad hoc -tila palvelee spontaaneissa yhteistyön hetkissä. Tärkeää oli saada toimistolle kaikille oma paikka, jossa olisi mahdollista tehdä monipuolisesti yhteistyötä.

Voyanticin People and Culture Specialist Jennie Laine iloitsee hyvästä lopputuloksesta: “Uusi toimistomme on iloinen, yllättävä ja toimiva. Se on täynnä toiminnallista ja visuaalista karkkia. Halusimme, että tilasta nautitaan, ja se toden totta saa ihmiset hyvälle tuulelle. Ihmiset ovat oppineet hyvin käyttämään uusia tiloja ja ottaneet ne omakseen.”

Kehitystyön keskiössä oli, että kaikki saisivat vaikuttaa ja olla mukana. Uusi toimisto on työntekijöiden oma, heidän kanssaan suunniteltu.

Yhdessä suunnitellen

Suunnittelutyö aloitettiin tiimien tarpeiden selvittämisellä, ja tavoitteena oli hybridityön parempi mahdollistaminen. Henkilöstöä osallistettiin erilaisin keinoin: esimerkiksi tarvekartoituskyselyn, avainhenkilöhaastattelujen ja uusien käytänteiden yhteisuunnittelun avulla. Kerätyn käyttäjäymmärryksen pohjalta Voyanticille suunniteltiin toiminnallisia ja tilallisia ratkaisuja hyödyntäen uusi toimisto, jossa hybridityö ja tiimien välinen yhteistyö sujuvat. Vastasimme tilojen sisustusarkkitehtisuunnittelusta sekä kiintokalusteiden, graafisten elementtien ja opasteiden suunnittelusta.

Uudistuksen tavoitteena oli mahdollistaa saumaton vuorovaikutus hybridityössä. Hanketta ohjasivat seuraavat suunnitteluohjurit:

  • Työyhteisön vahvistaminen: yhteisöllisyyttä ja työtovereiden välisiä sosiaalisia suhteita vahvistetaan vapaamuotoisilla kohtaamisilla
  • Yhteistyön tukeminen: jatkuva saumaton vuorovaikutus muiden tiimin jäsenten kanssa
  • Tehokkaat ja tasa-arvoiset palaverit: sujuvat hybridipalaverit merkitsevät yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa niin paikan päällä kuin verkon välitykselläkin

“Uusi toimisto tukee tapaamisia ja keskusteluja aivan eri tavalla kuin vanha toimisto”, Jennie iloitsee.

Suunnitteluvaihetta edelsi yhteistyö jo vuokraneuvotteluvaiheessa, jonka tueksi Rune & Berg teki laatutasomäärityksen. Laatutasomääritykset ovat suunnittelutyössä oleellisessa roolissa, sillä niiden avulla suunnittelua pystytään kohdentamaan enemmän käyttäjän tarpeiden mukaan, ja muutosten läpivienti on helpompaa, kustannustehokkaampaa ja ekologisempaa.

“Yhteistyö Rune & Bergin kanssa on ollut hedelmällistä alusta asti. Saimme asiantuntevaa ja konkreettista apua koko matkan ajan, emmekä olisi selvinneet tästä yksin. Hyvän kumppanin löytäminen johti hyvään lopputulokseen”, Jennie kertoo.

Visuaalista rohkeutta ja laatua

Voyanticin uusien tilojen haluttiin kuvastavan laatua, teknologiaa ja innovatiivisuutta. Vastuullisuus ja kiertotalous olivat myös suunnittelussa läsnä, ja jo olemassa olevia elementtejä hyödynnettiin ja kunnostettiin tehokkaasti.

“Voyanticilla oli rohkeutta erottautua, ja suunnitelmallisesti haluttiin räväyttää. Suunnittelijana oli hienoa saada asiakkaalta täysi luottamus ja päästä suunnittelemaan näin herkullista kokonaisuutta”, kertoo Rune & Berg Designin johtava suunnittelija Aino Keto.

Suunnittelu lähti liikkeelle Voyanticin brändi-ilmeen värimaailmasta – siitä, miten sitä hyödyntämällä saataisiin luotua toimiva tilallinen kokemus, jossa huomioidaan materiaalit, sävyt, rakenteet ja kuosit. Tilan seinäpintojen graafiset elementit jäljittelevät Voyanticin tuotteille ominaista raporttikäyrää. Kokonaisvaltaisessa tilakokemuksen suunnittelussa otettiin huomioon myös hybridiajassa erityisen tärkeä äänimaailma.

“Designin laatu ja yksityiskohdat ovat herättäneet keskustelua, joka tuo meistä yrityksenä oikean mielikuvan. Tila jää mieleen, ja se tukee brändiä. Kun uskaltaa luottaa suunnittelijan näkemykseen, saa parhaan lopputuloksen. Emme itse olisi osanneet huomioida kaikkia pieniä yksityiskohtia tai suunnitella esimerkiksi valaistusta, mikrofoneja tai äänimaailmaa”, Jennie kertoo.

Pandemian vauhdittama trendi toimistojen pienentämisestä ei pätenyt Voyanticiin. Pelkona oli ennemminkin se, että pandemia-aika muuttaisi yhdessä olemista ja tekemistä ja erkaannuttaisi ihmiset. Uusi toimisto sijaitsee paremmalla paikalla Pitäjänmäessa, ja neliöitä on entiseen nähden enemmän. “Nyt on tilaa, tunnelmaa ja designia”, Jennie iloitsee.

“Vanhoissa tiloissa kaikki työskentelivät usein etänä, mutta nyt toimistolla on todella täysiä päiviä. Arvioisin, että ennen 50 % ihmisistä työskenteli etänä, mutta nyt 85 % on paikalla toimistolla. Huoli ihmisten erkaantumisesta on poistunut”, Jennie kertoo tyytyväisenä.

Voyantic teettää säännöllisesti henkilöstökyselyitä, joissa työilmapiiristä ja toimistosta on tullut erinomaista palautetta. “Nyt meillä on kiva ja toimiva paikka, johon tulla yhdessä. Olemme todella ylpeitä uusista, toimivista tiloistamme”, Jennie kertoo.

Downsizing ei pätenyt Voyanticiin

Fastems

Pääkonttori, joka vahvistaa yhteyttä tuotantoon

Monessa eri tasossa olevat toimisto- ja koulutustilat yhtenäistettiin selkeäksi kokonaisuudeksi, jossa molemmista kerroksista on näkymä Fastemsin tuotantotiloihin. Tilojen inspiraationa toimivat paitsi tuotantotilojen kirkkaat sävyt myös ajatus avaruudesta ja modernista teknologiasta, “Space of Fastemsista”.

Huipputeknologia kohtaa ihmisläheisyyden

Älykkäitä tehdasautomaatioratkaisuja valmistavan Fastemsin pääkonttori ja tuotantotilat sijaitsevat samassa rakennuksessa Tampereella. 1980-90-lukujen vaihteessa rakennettu kiinteistö on ollut Fastemsin toiminnan sydän jo pitkään. Projektin tavoitteena oli modernisoida ja sujuvoittaa 1. ja 2. kerroksen toimistotilojen ja koulutustilan käyttöä sekä korostaa niiden yhteyttä tehtaaseen. “Monesti on niin, että pääkonttori on bisnesparkissa ja tuotantotilat ihan muualla. Fastemsilla haluttiin vahvistaa pääkonttorin ja tuotannon välistä yhteyttä”, projektin johtava suunnittelija Sara Tuohikumpu taustoittaa projektin lähtökohtia. “Tuotanto- ja toimistotiloilla on välitön yhteys uudistuksen jälkeen. Jos esimerkiksi mietit ja suunnittelet tulevaa tuotetta, näet jo valmistetun robotin aivan vieressä”, sisustusarkkitehti Johanna Happonen lisää.

Suunnittelua ohjasivat seuraavat design driverit:

  • moderni huipputeknologia
  • lämpö ja ihmisläheisyys
  • unohtumaton ja tunnistettava

Rune & Berg Design vastasi toimisto- ja koulutustilojen sisustusarkkitehtisuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta. “Suunnittelussa haettiin kiinnostavuutta vastakkainasettelulla, jossa tulevaisuusorientoitunut avaruusteema kohtaa inhimillisyyden ja pehmeyden”, Sara kertoo. Toimiston uudistus toteutettiin kolmessa osassa, joten projekti piti sisällään myös väistötilojen suunnittelun Farmiin. Suunnittelu pohjautui CBRE:n toteuttamaan työympäristön tarveselvitykseen.

Emoalus, jossa Fastemslaiset kohtaavat

Toimistotiloista muodostui kohtaamispaikka, johon Fastemslaiset ympäri maailman voivat kokoontua. Suurimpana muutoksena oli vaikuttava aula itsepalvelutoimintoineen sekä rento kahvio, jossa vaihdetaan kuulumisia ja pelaillaan lautapelejä. Lisäksi entistä liikkuvamman työskentelyn tueksi otettiin käyttöön kotipesämalli, jossa 1. kerrokseen sijoittuivat hallinto ja myynti ja 2. kerrokseen asiantuntijat, kuten koodarit.

Toimistotyöntekijöiden ja tuotannon läheisyyttä korostettiin myös tilan visuaalisten elementtien avulla. “Tuotantotilojen värimaailma inspiroi meitä. Käytimme sieltä löytyviä kirkkaita värejä, kuten keltaista, sinistä ja oranssia”, Sara kertoo. “Kokonaisuus on rohkea mutta perusteltu suurteollisuuden merkittävälle toimijalle. Linnunrataa kuvastavaa epoksilattiaa, koodimaiset lasiseinäteippaukset ja scifi-meininkiä”, Johanna summaa tunnistettavasti Fastemslaisen uusitun toimistokokonaisuuden.

Relex

Työympäristökonsepti kasvuyhtiölle

Vuonna 2005 perustettu teknologiatalo RELEX on kasvanut nopeasti start-upista yli 1800 henkilöä työllistäväksi yritykseksi samalla, kun työskentelytapamme ovat jatkuvassa muutoksessa. Autoimme RELEXiä määrittämään tulevaisuuden työskentelyn skenaarioita sekä painopisteitä ja suunnittelimme työympäristökonseptin, joka tukee heidän tulevaisuuden kasvuaan ja muuttuvia työtapoja. RELEXin nykyinen Ilmalan toimisto, jota remontoitiin syksyllä 2022, toimii testiympäristönä työnteon tapojen ja tilojen muutokselle ennen Otaniemen uusiin toimitiloihin muuttoa.

Hankkeen avulla tunnistettiin työympäristöstrategian keskeiset linjaukset:

  • pääkonttorin rooli ja sijainti
  • tulevaisuuden työntekemisen tavat
  • työskentelytapoja tukevat tilatyypit
  • muutosviestinnän suunnittelun tukeminen

Tarvemääritys näyttää työympäristömuutoksen suunnan ja laajuuden

Aloitimme yhteistyön tekemällä tarvemäärityksen, jonka avulla selvitettiin työntekijälähtöisesti tarpeet tulevalle työympäristölle. Tehty tarvemääritys piti sisällään työntekijöille suunnatun kyselyn ja avainhenkilöiden parihaastattelut sekä projektitiimin työpajat tulevaisuuden työskentelyskenaarioista. Tarvemääritys auttoi tunnistamaan tulevaisuuden toimiston roolin, käyttötavat ja tilalliset tarpeet. Tarvemäärityksen pohjalta tehtiin päätös tulevaisuudessa tarvittavien tilojen määrästä. Lopputulemana oli erottuvan RELEX-kokemuksen rakentaminen uusiin toimitiloihin. Koska uusi toimisto valmistuu vasta vuonna 2026, myös nykyinen Ilmalan pääkonttori päätettiin uudistaa paremmin muuttuneita työskentelytapoja tukevaksi.

“Lähditte asiantuntevasti johdattelemaan meitä oikeaan suuntaan tarmokkaalla otteella, saimme heti skenaarioita ja suuntaviivoja. Projektiporukan tunnelma on myös ollut välitön, ja yhteistyö on ollut helppoa”, RELEXin työympäristösuunnittelun asiantuntija ja tiimivetäjä Nanna Tuomi-Nikula kertoo yhteistyöstä Rune & Berg Designin kanssa.

Vastasimme tarvemääritys- ja skenaariotyön lisäksi Ilmalan remontin työympäristösuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta sekä uuden pääkonttorin ensimmäisen kierroksen konseptista. Tuimme myös RELEXin projektitiimiä muutosviestinnässä. CBRE toimi pääkonttorihaun kaupallisena neuvonantajana. “Yhteistyö kanssanne toimi hyvin, lopputulos on todella onnistunut ja toteutetut workshopit olivat hyvin valmisteltuja. Teidän avullanne saimme tilat parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Tarjositte meille myös tukea päätöksentekoon”, RELEXin HR-johtaja Tiia Rapeli kuvailee yhteistyötä.

Työympäristökonsepti kiteyttää tulevaisuuden tarpeet

Tarvemäärityksen ja skenaariotyön pohjalta syntyi päätös uudesta toimistosta, johon luotiin alustava työympäristökonsepti. Työympäristökonseptiin kiteytettiin tarvittavat erilaiset tilat ja vyöhykkeet, niiden määrä ja visuaalinen ilme. Suunnittelua ohjasivat työntekijöiden toiveet ja näkemykset tulevaisuuden työstä. Tärkeää oli luoda balanssi tehokkaan hybridityöskentelyn ja hauskanpidon välille. “Autoimme pohtimaan, millainen työympäristö ja erilaiset työn tekemisen tavat RELEXläisillä ovat, ja näin johtamaan työympäristöstrategiaa. Epävarmassa tilanteessa ei kannata jäädä paikoilleen, vaan tehdä päätös ja valita suunta parhaan arvion mukaan, kuten RELEX teki”, projektin johtava suunnittelija Sini Ala-Nikula vinkkaa myös muille vastaavassa tilanteessa oleville yrityksille.

Ilmalan konseptiin tuotiin uusina tilatyyppeinä muun muassa restoratiiviset ja hiljaiset tilat, joiden tarve on korostunut hektisessä hybridimaailmassa. Näitä tilatyyppejä halutaan siirtää myös uuteen pääkonttoriin. Tulevan toimiston työympäristökonseptissa tiloja on jaettu sekä vierailija-alueisiin että sisäisen keskittymisen ja yhteistyön alueisiin mahdollistamaan sujuva työskentely. Työntekijöille tarvittavien paikkojen määrä pohjautuu sekä etä- ja läsnätyön suhteeseen että toimistolla tehtävän työn luonteeseen.

“Konsepti on ollut loistava erilaisine vyöhykkeineen ja työskentelytiloineen. Se toimii hyvänä pohjana uuden pääkonttorin suunnittelussa. Uudistetun Ilmalan toimistomme myötä pääsemme testaamaan uudenlaista työskentelykulttuuria ja tiloja”, Tiia kertoo.

Ilmalan noin 5000-neliöiset tilat uusittiin uuden työympäristökonseptin mukaisiksi tilaratkaisuiltaan ja käytöltään. RELEXläiset pääsevät testaamaan joustavampaa työnteon mallia, jossa monipuolisia tiloja varataan tarpeen mukaan ja varsinaisia omia paikkoja ei enää ole. “Ilmalan tiloissa työskentely auttaa ihmisiä harjoittelemaan uusia työn tekemisen tapoja ja testaamaan uudenlaisia tiloja. Loimme lisäksi viestinnän suunnitelman, jossa kerrotaan työympäristöjen muutoksen näkökulmasta: mistä kannattaa viestiä, missä kanavissa ja miten”, Sini kertoo.  “Koen, että on tapahtunut iso muutos parempaan. Parasta meidän kannaltamme ovat erilaiset tilatyypitykset ja modulaarisuus – tilaa voi muokata ja käyttää monenlaiseen tarkoitukseen. Tämä on auttanut työntekijöitä löytämään erilaisia tapoja työskennellä”, Nanna summaa.

“Ilmalan toimistoa saatiin hienosti uudistettua ja tehtyä meidän näköiseksi. Luonnon tuominen sisään, mahdollisuudet virkistäytymiseen, working cafe, erilaiset neukkarit ja Octacellit ovat tuoneet merkittäviä muutoksia siihen, miten tiloja käytetään työpöydän lisäksi. Ilmalan toimisto on nyt viihtyisä, ja työntekijämme pitävät siitä. Toimisto on  meidän oloinen – lämmin tila, joka tuntuu kodilta”, Tiia iloitsee.

Ilmala testiympäristönä muutokselle

Ilmalan tilat ovat valmiit, mutta RELEXläisten työ tilojen testauksen parissa jatkuu. Myös työntekijät ovat mukana toimiston kehittämisessä: “Olemme tekemässä käyttöopasta eri tilojen käyttötarkoituksista ja keräämme palautetta RELEXläisiltä Ilmalan tilaratkaisuiden toimivuudesta. Ajatuksena on antaa työntekijöille vaikutusmahdollisuuksia ja pilotoida asioita Ilmalassa tulevaa uutta toimistoa ajatellen”, Nanna valottaa tulevaisuutta.

Haluatko lukea lisää RELEXin uudesta pääkonttorista?

Tutustu RELEXin lehdistötiedotteeseen (englanniksi).

Smartly.io tapahtumatila

Muuntautuva Event Space live- ja hybriditapahtumiin

Ohjelmistotalo Smartly.ion Helsingin pääkonttorin katutasoon luotiin maagisen smartlymainen tapahtumatila, Event Space, joka taipuu moneen aina globaaleista striimattavista tapahtumista paikallisiin muutaman hengen tiimipalavereihin. Smartlymainen kokemus alkaa jo ennen tilaan astumista: arvoja kuvastavista voimaeläimistä toteutetut valotaideteokset näkyvät päällä ollessaan myös tilan ulkopuolelle. Sisään astujaa tervehtii voimaeläimistä näkyvin, yksisarvinen, jonka päähän voi tarvittaessa asentaa lisäkameran tapahtumien live-striimausta varten. Luovuutta tukevaan tilaan mahtuu yli 100 henkilöä, mutta kokemukseen pääsee hyvin mukaan myös virtuaalisesti esimerkiksi Yhdysvalloista tai Aasiasta helppokäyttöisen av-tekniikan ja muuntautuvan tilan ansiosta.

360-tilakokemus kiteyttää smartlymaisuuden

Globaalisti eri toimipisteessä toimivan Smartly.ion kulttuurissa korostuvat yhdenvertaisuus ja vahva me-henki. Hybridityöskentelyn tueksi suunniteltiin yhteen kokoava Event Space, joka kiteyttää smartlymaisuuden eri maissa työskenteleville smartlyille ja vierailijoille. “Smartlylla arvostetaan innovatiivisuutta, työn tekeminen ei ole niin vakavaa. Samalla se on kuitenkin iso it-firma, jossa tietoturva täytyy varmistaa. Event Spacen tavoitteena oli tuoda smartlymainen työn tekemisen kulttuuri ja arvot näkyville ilman, että vierailijoita tuodaan varsinaisiin työtiloihin”, projektin johtava suunnittelija Aino Keto kertoo.

Tapahtumatilan suunnittelua ohjasivat yhdessä asiakkaan kanssa määritellyt design driverit:

  • verkostoituminen
  • Smartly.ion tunnettuus ja näkyvyys
  • henkilöstön viihtyminen ja hyvinvointi

Event Space suunniteltiin yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Ajatuksena oli luoda tulevaisuuden multimedia-kokemus, jossa myös virtuaaliset osallistujat tuntevat aidosti olevansa mukana tapahtumassa. Rune & Berg Design vastasi tapahtumatilan konsepti- ja sisustusarkkitehtisuunnittelusta sekä graafisesta ilmeestä. Audiovisuaalisesta sisällöntuotannosta vastasi OiOi ja audiovisuaalisesta suunnittelusta Granlund. Akustiikan osalta konsultointiin Akukonia.

Leikkisyyttä ja luovuutta tukeva tila erilaisiin tapahtumiin

Event Space suunniteltiin yllätykselliseksi, Smartly.ion innovatiivista brändimielikuvaa ja eri kohderyhmien outside-the-box-ajattelua tukevaksi tilaksi. Sen tunnelmaa voi muokata erilaisiin illanviettoihin tai edustavampiin asiakastapaamisiin ja koulutustilaisuuksiin sopivaksi äänimaailman, valaistuksen ja kalustuksen osalta. “Event Space tukee smartlylaisten työn tekemistä ja viihtymistä. Sen voi vapaasti varata tiimin illanviettoihin tai sinne voi mennä joogaamaan. Sähköverhojen ansiosta tilan tunnelmaa saa helposti muutettua. Tilasta löytyy keittiö isompien tapahtumien cateringia varten. Porraskatsomon alle on saatu runsaasti säilytystilaa kalusteille, joilla tilaa saadaan muokattua erilaisiin tarpeisiin”, Aino kuvailee.

Smartly.ion työn tekemisen kulttuuriin kuuluu paljon paitsi erilaisia sisäisiä tilaisuuksia, myös useita sidosryhmien kanssa toteutettavia tapahtumia, kuten asiakastapaamisia, koulutustilaisuuksia, demoja, tuotelanseerauksia ja opiskelijoille pidettäviä esittelyitä. Tilan toiminnallisuus ja visuaalinen ilme suunniteltiin yhteistyössä Smartly.ion markkinoinnin kanssa. Smartlymainen tilakokemus kiteytyy ihmisen kokoiseen yksisarviseen, joka istuu yleisössä ja jonka kanssa voi ottaa kaverikuvan esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

Olipa tapahtuma mikä tahansa, audiovisuaalisten ratkaisuiden ja kalustuksen ansiosta myös etäosallistujista tuntuu kuin he olisivat osa paikalla olevaa yleisöä. Lukuisat striimauskamerat ja plug-in-and-play-yhteydet mahdollistavat vaivattoman esittämisen ja esityksen seuraamisen joka puolelta tilaa. “Smartlyn Event Space on ainutlaatuinen tila, joka on ensimmäinen valmistunut ilmentymä heille toteutetusta työympäristökonseptista. Se tukee hybridityöskentelyä, ja moderni tekniikka mahdollistaa moniaistillisia kokemuksia”, Smartly.ion projektitiimissä mukana ollut design-strategi Heidi Linkka kiteyttää.

Haluatko tietää lisää yhteistyöstämme Smartly.ion kanssa?

Tutustu heille suunnittelemaamme globaaliin työympäristökonseptiin.