Lähtökohta

Herttoniemen kirjaston muuttaessa uusiin tiloihin Lähipalvelukeskus Hertsiin, oli tavoitteena yhdistää kirjasto ja nuoristotila uudeksi palvelukokonaisuudeksi. Kirjaston ja nuorisotilan yhdistämisellä tavoiteltiin uusia tilallisia mahdollisuuksia kulttuuritoimen palveluille eri järjestöjen käyttöön. Lähdimme muuttamaan käsitystä kirjastoista. Herttoniemeläisille haluttiin luoda oma tila, joka tukisi itähelsinkiläistä paikalliskulttuuria.

"Tästä muodostuu iloinen, urbaani kulttuurin ja tekemisen kattila, jonka porina kuuluu ympäri pääkaupunkiseutua."
Saara Ihamäki, aluekirjastopalvelujen johtaja

Mitä tehtiin?

Suunnittelu aloitettiin laajalla ymmärrysvaiheella, johon sisältyi taustatutkimusta ja palvelumuotoilun työpajoja. Projektiin oli tärkeää osallistaa tulevien tilojen käyttäjät: henkilökunta, eri ikäiset asiakkaat ja nuorisotiloissa aikaa viettävät nuoret.

Ymmärrysvaiheessa pyrimme saamaan mahdollisimman laajan käsityksen tilan ja monimuotoisen käyttäjäkunnan tarpeista. Hahmottelimme erilaisia käyttäjäpolkuja, miten tilassa liikutaan ja miten kalusteet sekä tilat tulisi sijoittaa. Työpajoihin osallistujat saivat äänestää tilojen käyttötarkoituksista sekä vastata kyselyihin. He loivat moodboardeja, jotka rohkaisivat suunnittelemaan tiloihin vahvan ilmeen sekä tunnelman. Vierailimme myös eri puolilla kaupunkia valmistuneissa kirjastoissa, joissa tutustuimme toimiviin ratkaisuihin.

Suunnittelun inspiraationa oli kirjat sekä se, miten kirjojen tarinoita ja tunteita voisi kertoa tilassa.

Satukattilan sisustus ja seinien kuvitukset ihastuttavat pienimpiä kävijöitä.

Lopputulos – uudenlainen palvelukokonaisuus joka yhdistää nuorisotilan ja kirjaston

Käyttäjien rohkeus värien ja tyylin suhteen loi projektille suuntaviivat. Jatkoimme idean työstämistä kirjojen avaaman mielikuvituksen suuntaan ja halusimme herättää käyttäjissä tunteita tilallisten kokemusten kautta. Osallistujat nostivat moodboardeissa esille taiteen ja sitä tuotiinkin kirjastoon monella eri tasolla. Nuorten olohuoneen seinillä on heidän omaa taidetta ja kirjastosalissa voivat asukkaat järjestää näyttelyjä. Vanhan kirjaston Kunkku-patsas on tuotu hallitsemaan tilaa ja suuren kirjastosalin seinillä komeilee HAMin taidemuseosta tulleet Lasse Juutin teokset.

Tarjolla on perinteisiä kirjastopalveluita omatoimikäyttöä tukevasti, hiljaista työskentelytilaa ja lasten oma Satukattila. Nuorisotiloissa on yhteinen oleskelutila, työskentelytilaa, yhteiskäytössä oleva keittiö sekä viihde- ja liikuntatiloja. Kirjaston tilasta luotiin elämyksellinen kokonaisuus, joka sytyttää osallistujien haaveet eloon värikkäästä ja rohkeasta tilakokonaisuudesta. Julkisten tilojen lisäksi tilat sisältävät musiikkistudion sekä henkilökunnan toimisto- ja taukotilat.

Edellinen referenssi
Seuraava referenssi