Bistro & Bar Miljöö

Rakastettu töölöläisravintola Miljöö nostettiin uuteen loistoon

Uudistettu Bistro & Bar Miljöö huokuu laadukkaan bistroravintolan henkeä tilan, palvelun ja ruoan osalta. Ravintolan ulko- ja sisätilojen toiminnallisuus ja visuaalisuus nostettiin samalle tasolle ruoan ja palvelun laadun kanssa. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi asiakaspolkujen sujuvoittamista ja toimintojen uudelleen sijoittelua sekä katunäkyvyyden parantamista. “Kaikki, mitä haluttiin, on onnistunut 100-prosenttisesti. Nyt tämä on selkeästi Miljöö, ja olen ylpeä lopputuloksesta. Ihmiset ovat ottaneet vastaan tosi hyvin. Moni on sanonut, että nyt ruoka ja miljöö kohtaavat toisensa”, ravintoloitsija Ari Zerza toteaa iloisena.

Vetovoimainen korttelibistro erottuu entisestä Töölön Sävelestä

Rune & Berg Design vastasi Miljöön sisustusarkkitehtonisesta ja graafisesta suunnittelusta sekä toteutuksen organisoinnista. Uudistus toteutettiin yhdessä ravintoloitsija Ari Zerzan ja ravintolapäällikkö Ilona Poutiaisen kanssa. “Halusimme saada Miljöölle entisestä Töölön Sävelestä erottuvan selkeän oman identiteetin. Tavoitteena oli säilyttää kodikas tunnelma, vähän vintage, mutta raikkaampi ja valoisampi. Ei haluttu tehdä liian fine diningia tai sellaista, että ihmiset pelkäisivät tulla sisään, vaan parempaa ja lämpimämpää”, Ari taustoittaa. Projekti oli erityinen myös itsekin Töölössä toimistoa vuodesta 2011 pitäneelle Rune & Bergille. “Oli hienoa olla mukana luomassa monelle töölöläiselle tärkeän ravintolan uudelleensyntymää ja tason nostoa myös sisustuksen osalta”, Design Strategi Sini Ala-Nikula kertoo hymyillen.

Miljöön suunnittelun tavoitteita olivat:

  • vahvistaa brändimielikuvaa laadukkaasta korttelibistrosta
  • suunnitella kokonaisvaltainen tilakokemus
  • säilyttää ja korostaa rentoa ja helposti lähestyttävää tunnelmaa

Ravintola-alalle tyypilliseen tapaan suunnittelu ja remontointi toteutettiin varsin vauhdikkaasti: “Teimme hyvin tiiviisti yhteistyötä, sillä halusin avata vappuna. Tulimme Ilonan kanssa teidän toimistollenne, jossa syntyi ensi-ideoita, ja oli kiva nähdä, millaisia materiaaleja tiloihin tulee. Lattian suhteen olin aluksi vähän skeptinen, mutta lopulta juuri siitä tykkään eniten, se sopii tosi hyvin yhteen baaritiskin kanssa”, Ari kuvailee putkiremontin yhteydessä ketterästi toteutettua suunnitteluprosessia.

Lämminhenkisyys näkyy nyt myös sisustuksessa

Vastikään kymmenen vuotta täyttänyt Miljöö on uudistuksen jälkeenkin rento kivijalkabistro, mutta sen jokainen neliö on hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla.  “Ravintolassa on minimoitu turhat kulkuväylät ja vastaanottonakin toimiva baaritiski on siirretty sisäänkäynnin lähistölle, jotta henkilökunta pystyy toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi heti heidän saapuessaan. Lisäksi on luotu yhtenäinen materiaalipaletti ja parannettu muun muassa valaistusta ja siten mahdollisuutta luoda erilaisia tunnelmia”, projektin johtava suunnittelija Riina Ruska kertoo. “Plussaa on myös se, että meillä on helpompi työskennellä uudistuksen jälkeen, kun esimerkiksi sali on jaettu kahteen osaan entisen kolmen sijaan”, Ari lisää.

Miljöö erottuu nyt edukseen myös lämminhenkisen mutta astetta hienostuneemman sisustuksen osalta. Tuttu vihreä sävymaailma ja kauniisti patinoituneet vintagekalusteet saivat rinnalleen ajattomia valaisimia sekä aitoja ja kestäviä materiaaleja, kuten kuparinhohtoisilla keraamisilla laatoilla laatoitetun baaritiskin vihreine graniittisine baaritasoineen. Ravintolasta löytyy myös uniikkeja tilan tuntua lisääviä peilejä sekä lähes 100-vuotias juurista ja perheestä muistuttava kello, joka on tuotu aikoinaan Kosovosta.

Kaiken kaikkiaan uusittu Miljöö on ollut varsin pidetty: “Asiakkaat ja koko henkilökunta ovat ottaneet uudistuksen tosi kivasti vastaan. Kaikki kertovat ylpeinä asiakkaille mitä on jo tehty ja mitä on vielä tulossa”, Ari päättää hymyillen.

Miljöön uudistus on huomioitu laajasti myös lehdistössä.

Esimerkiksi City-lehti kirjoitti 10 vuotta täyttävän Miljöön uudistuksesta.